Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Népszerű az operaverseny

Szeged - A Szegedi Szabadtéri Játékok és a Mezzo közös nemzetközi operaversenyére három hétig lehet még jelentkezni. A szervezők szerint nagy az érdeklődés, Szegeden is többen indulnának.
Nagy az érdeklődés a Mezzo tévécsatorna és a Szegedi Szabadtéri Játékok közös három fordulós nemzetközi operaversenye iránt, amelynek operafesztivállá váló döntőjét jövő novemberben Szegeden tartják. Havas Ágnes versenyigazgató, a versenyt lebonyolító Armel Produkció vezetője elmondta: az egy hónappal ezelőtt meghirdetett projekt iránt Lengyelországtól Kanadáig érdeklődnek, főként a fiatal énekesek gondolják jó kiugrási lehetőségnek. Az újszerű viadalon ugyanis úgy tekintenek az operaénekesre, mint komplex előadóművészre, és nem egy-egy ária alapján, hanem egy teljes színházi produkcióban mérik a teljesítményét.

A szegedi elődöntő

A verseny részleteiről, a jelentkezés feltételeiről a www.operaverseny.hu címen lehet olvasni. A magyarországi elődöntőt november 17-e és 20-a között rendezik meg Szegeden, a jelentkezési határidő: november 14. A jelentkezési díj 20 ezer forint. A verseny részeként Szegeden az Adriana Lecouvreurt Michael Sturm rendezésében mutatják majd be. New Yorkban, a Dicapo Operában Alföldi Róbert világpremierként állítja színpadra Robert Ward új művét, amely Arthur Miller A salemi boszorkányok című drámájából készült. Kovalik Balázs Ben Kingsley és Michael Kunze új darabját, a Wallenberg életéről szóló Raoul című operát viszi színre ugyancsak ősbemutatóként a németországi Theater Bremenben. Balázs Zoltán Franciaországban, a Rennes-i operában egy 19. századi német szerző, Heinrich Marschner Vámpírját rendezi, Telihay Péter pedig Lengyelországban, a gdanski Balti Operában Benjamin Britten Lucretia meggyalázása című darabját állítja színpadra.

Megkérdeztünk néhány szegedi kötődésű énekest, részt vesz-e a versenyen.

– Szívesen elindultam volna, de egyik versenydarabban sincs nekem való basszusszerep. Ha lenne, jelentkeznék, bár kicsit furcsának találom, hogy sem alsó, sem felső korhatárt nem határoztak meg, így zeneiskolástól a nyugdíjas operaénekesig elvileg bárki jelentkezhetne – mondja Gábor Géza, a szegedi színház magánénekese, aki szerint a szegedi versenydarab, az Adriana Lecouvreur című Cilea-opera főszerepei olyan komoly hangi követelményeket támasztanak, hogy csak képzett, profi énekesek képesek megfelelni azoknak.

– Fantasztikus ötletnek tartom ezt a versenyt, amelynek segítségével a magyar operakultúra is bekapcsolódhat a nemzetközi vérkeringésbe. A rendezők személye és az egész koncepció olyan vonzerőt jelent számomra, hogy én is indulnék, ha nem várnék kisbabát. A novemberi meghallgatásokra még talán el tudnék menni, de januárban már gurulnék, hiszen február közepén jön a baba – mondja a Szegedről indult fiatal szoprán, Keszei Bori, a Bécsi Staatsoper volt tagja, aki nyáron Melinda szerepében aratott sikert a Bánk bán Dóm téri előadásain.

– Még gondolkodom, de valószínűleg jelentkezem a versenyre, mint ahogy több kollégám is az énekkarból. Azért vagyok kicsit bizonytalan, mert nem ismerem azokat az operákat, amelyeket versenyprodukcióként mutatnak majd be a külföldi operaházak – mondja Kónya Krisztina, a színházi kórus tagja, aki jelenleg Gyimesi Kálmánnál tanul énekelni, és alig várja, hogy bizonyíthasson. Bátki Fazekas Zoltán magánénekest is érdekli a lehetőség, úgy érzi, jó passzban van, és szakmai szempontból is indokolt lenne, hogy induljon a rangos megmérettetésen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pergőtűz az őszi fesztiválon

Szeged - Az őszi kulturális fesztivál részeként a Millenniumi Klubban pénteken 14 órakor mutatkoznak… Tovább olvasom