Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Népszerűsítik a dóm orgonáját

Szeged, Zenta - Egy évig minden az orgonáról szól a szegedi dómban és a zentai Jézus szíve templomban.
A projekthez a belvárosi plébánia zentai partnerével együtt kapott támogatást a Szerbia–Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Programban. Zentán a hangszer teljes rekonstrukciójával a Délvidék második legnagyobb orgonája születik meg, amely szinte az egész orgonazene-irodalom megszólaltatására képes lesz. Szegeden a cél a székesegyház kincsének megismertetése, ezért csoportoknak kínálnak orgonabemutató előadásokat. Készül egy kisfilm, sőt egy makett is, hogy minél jobban látni lehessen a hangszer működését.

– Igaz, plébánia vagyunk, de sosem csak a lelkipásztori teendőket éreztük feladatunknak, hanem a dómban igyekszünk kultúrát közvetíteni, és azt hangsúlyozni: ez a város, a szegediek fogadalmi temploma, amely mindenki számára nyitva áll – fogalmazott Kondé Lajos plébános. A programok között új lendületet adnak a Vasárnap esti dicséretek sorozatnak, lesz ingyenes orgonakoncert-sorozat, ahol olyan rangos művészek lépnek fel, mint június 20-án Fassang László, de ifjú tehetségek is bemutatkoznak.

A zenei palettát olyan szimfonikus előadások színesítik, mint legutóbb a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Vaszy Viktor Kórus közös koncertje volt. Kamarazenekari és kamarakórus-koncerteknek, valamint a kórustalálkozóknak is helyet adnak. Az eseményekről naprakész tájékoztatást ad a projekt honlapja: www.organ.szegedidom.hu.

A dóm orgonája a fogadalmi templommal egykorú, 1930-ra készült el Geyer József tervei alapján a pécsi Angster-gyárban. Akkoriban Európa harmadik legnagyobb orgonájának számított, jelenleg az első 40-50 közé tartozik. 8600 sípjával, 126 regiszterével Magyarországon egyedülálló hangszer.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombat reggelre előkerült a szegedi Retek utcából eltűnt 8 éves kisfiú

Egész éjjel keresték, kutyákat is bevetettek, reggel a Tesco biztonsági szolgálata figyelt fel Leventére, aki jól van. Nem tudni, hol töltötte az éjszakát. Tovább olvasom