Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Néptelen a névtelen utca

Szeged - Három porta áll mindössze egymással szemben az újszegedi névtelen utcában. Lakóépület nem áll benne, utcanévtáblája sincs - a Google-térkép nevezte el így.
Egy eladó telek és egy elhanyagolt fóliás az egyik oldalon, gondozott, de lakóépület nélküli kiskert és dizájnos fészerek a másikon. Teljesen néptelen az újszegedi névtelen utca. Nincs utcanévtáblája sem, nem szerepel a szegedi utcanévjegyzékben, de a Google-térképen ez az irányítószámmal ellátott neve a sáros, aszfalt nélküli zsákutcának. Az UTC pálya szomszédságában található.
 
 A Google-térkép nevezte el névtelennek az UTC pálya szomszédságában található utat. Fotó: Frank Yvette
A Google-térkép nevezte el névtelennek az UTC pálya szomszédságában található utat. Fotó: Frank Yvette

A városrészben korábban – ahogy megírtuk (2013. augusztus 26.: Nevet kap Újszeged egyik leghosszabb útja) – szintén volt egy névtelen utca. Alig pár száz méterre volt a még mindig nevenincs úttól, a Lövölde utcából nyílt, ma már a Sulyom utca névre hallgat. A névadást akkor egy ott lakó kezdeményezte, hogy helyrajzi szám helyett házszámot használhasson. Ez viszont csak úgy volt lehetséges, hogy elnevezik az utcát. Mivel azonban a névtelen útnak nincs állandó lakója, valószínűleg még hosszú ideig nem lesz neve az újszegedi zsákutcának.

Pedig hivatalosan is lehet Névtelen utcának hívni egy közterületet. Pécs Névtelen utcája például kifejezetten forgalmas, többek között itt van egy használtautó-kereskedés, egy bútoripari szaküzlet és a hajléktalan férfiak átmeneti szállása. Az utcát valóban Névtelen utcának nevezték el. Budapest XXII. kerületében a Rózsakert lakótelepen található egy Névtelen utca.
 
Így nevezhetjük el nevenincs utcánkat

Ha a névadási eljárás lakossági kérésre indul el, az önkormányzatnak előbb be kell azonosítania, hogy egyáltalán közterület-e, mert nevet csak az kaphat. Ezután a főépítész besorolja, hogy utca vagy út lesz, egy muzeológusból, térképészből és történészből álló tanácsadó testület pedig javaslatot tesz az elnevezésére. A terület önkormányzati képviselőjének ezután fórumot kell tartania, hogy a vélemények alapján közgyűlési előterjesztés készülhessen. Ha a közgyűlés valamilyen nevet megszavaz, a hivatal közzéteszi az eredményt az újságban, értesíti a közszolgáltatókat, hatóságokat, és utcanévtáblákat tetet ki a környezetgazdákkal.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanártüntetés a KLIK-nél: félezren követelték Szegeden a változásokat

Tanártüntetés a KLIK-nél: félezren követelték Szegeden a változásokat
Pedagógusok, szülők és diákok vonultak utcára tizenegy városban a túlközpontosítás elleni tiltakozásul, gyökeres változásokat követelve a közoktatási rendszerben. Tovább olvasom