Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Néró vére és apafina - egy Bödönben

Szeged - Helyi termelők saját készítésű finomságaikat, illetve termékeiket árulták vasárnap az első háztáji és kézműves piacon. A Bödön nagy sikerrel mutatkozott be: árusok és vásárlók is egyaránt sikeresnek nevezték a kezdeményezést.
Már az első percekben nyilvánvalóvá vált: hiánypótló vállalkozás volt a Bödön háztáji és kézműves piac. Az ígéret, hogy közvetlenül a termelőkkel lehet találkozni és igazi házi termékeket lehet kapni, sokakat vonzott a Rongy Udvarra vasárnap. A környéken parkolóról álmodni sem lehetett, az árusok pedig nem győzték pótolni gyorsan fogyó készleteiket.

– Elfogadnak egy zsíros kenyeret? - állítottak meg már rögtön a bejáratnál, megadva a hangulatát a háztáji piacnak. Balra egyből le is lehetett „parkolni" a gyerekeket: a nyuszi simogató mellett berendezett szalmabálákon ülve kukoricából és makkból készíthettek figurákat. Persze a legtöbb kicsi inkább szüleivel nézelődött – és eszegetett. Merthogy a legtöbb árus előtt nem lehetett úgy elmenni, hogy ne kínáltak volna valamilyen kóstolót.

Bödön, az első háztáji és kézműves piac. Fotó: Timár Kriszta (galéria)

– A sajt tudod, hogy a múltkor sem ízlett, itt pedig nem tudom kiköpni – érvelt az egyik zsúfolt standnál egy kisfiú és inkább áthúzta a másik oldalra anyukáját, ahol lekváros kenyeret ehetett. A harmadik kört már nem engedték neki, inkább vettek otthonra egy üveggel.

– Hosszú idő óta ez a legjobb piacunk. Hatalmas a forgalom és mindenki elégedett – lelkendezett Fóris Maja, aki kézműves szörpöket és lekvárokat árult. A mindszenti tanyájukon megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket vásárhelyen dolgozzák fel – az egész család ezzel foglalkozik. - A csomagolás legalább annyi időbe telik, mint a termékek elkészítése – árulta el. A réz üstben főtt szilvalekvár mellett a fehérboros bodzavirágzseléjük mozgatta meg a legtöbb vásárló fantáziáját.

Pár asztallal arrébb Néró vérét és Melisszazselét kínáltak a hagymalekvár mellett – ezekhez minden esetben magyarázat is társult. Jól fogytak a kézműves szappanok is, de aki kézzel készített játékra vagy ékszerre vágyott, az is megtalálhatta a kedvére valót. Zöldség-és gyümölcstermesztő viszont feltűnően kevés volt: egy almáson és egy zöldségesen kívül csak a zöldségdoboz rendszer képviseltette magát – ők is inkább csak a lehetőséget reklámozták.

Bödön, az első háztáji és kézműves piac. Fotó: Timár Kriszta (galéria)

– Pozitív sugarakat látok a szemében, Kérdés? - szólította meg az asztalánál nézelődő nőt Kakuk Attila. A szőregi élőkert gazdálkodó feleségével együtt fáradhatatlanul mondta el több tucatszor, mi az az apafina és miért jó a paleolit táplálkozáshoz is. - Egy kis csirkehúst párol, összeönti vele és kész is az egészséges ebéd – magyarázták. A vegyes zöldség olívaolajban eltéve kész zöldségköret – a házaspár ezt saját, vegyszermentes terményeiből állítja össze tartósítószer, cukor és adalékanyag nélkül. Tizenegy órára vészesen fogyóban volt a készletük – ők sem számítottak ekkora sikerre.

– Jó programnak gondoltam a gyerekeknek, de végül jól be is vásároltunk – mutatta a vásárfiákat Koczka Emese. - A gyerekek végigették a sajtpultot és aztán onnan válogattak, a férjem lekvárokat vásárolt. Én még nézelődök – mosolygott és visszafordult az ékszerek felé.

A Bödön háztáji és kézműves piacot ezentúl minden hónap második vasárnapján rendezik meg a Ruhagyár területén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Inasokká válhattak a látogatók Ópusztaszeren

Falusi szüretbe, paprikatörésbe és hordókészítésbe is bekapcsolódhattak a történeti park látogatói. Szemük előtt készült a szappan, és azt is megtudhatták, hogy készül a gyapjúfonal. Tovább olvasom