Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Netrebko énekli Boleyn Annát

Szeged - Az operairodalom egyik legszebb bel canto szerepét, Boleyn Annát énekli ma a világsztár szoprán, Anna Netrebko New Yorkban. A Metropolitan Opera HD-live sorozatának szezonnyitó közvetítése 18.55-kor kezdődik a Belvárosi moziban.
Az Anna Bolena Donizetti Tudorokkal foglalkozó operatrilógiájának első darabja. A New York-i Metropolitan Operában eddig még nem mutatták be, ezért is kísérte hatalmas érdeklődés a szeptember 26-i premiert – és persze azért is, mert Boleyn Anna szerepét napjaink egyik legünnepeltebb szopránja, az orosz Anna Netrebko énekelte. A The New York Times kritikusa így írt a Marco Armiliato vezényletével megtartott premierről: „Netrebko a Donizetti-cabalettát briliáns koloratúra futamokkal és szenvedélyes frázisokkal indította, és ezzel a daccal hatalmas sikert aratott." Bár többen a Renée Flemingre jellemző művészi finomságot hiányolták Netrebko alakításából, az évad további előadásaira azonnal elkapkodták az összes jegyet. Ma 18.55-kor a Belvárosi moziban ennek a produkciónak a közvetítésével indul a Met idei HD-live sorozata. A következő évadokban a Donizetti-trilógia másik két darabját, a Maria Stuardát és a Roberto Devereux-t is láthatja majd a közönség New Yorkból. Mindhárom produkciót David McVigar rendező elképzelései szerint, hagyományos előadásban, korhű jelmezekkel állítják színpadra.

A Boleyn Annát alakító Anna Netrebko mellett ma Ekaterina Gubanovát (Jane Seymour), Tamara Mumfordot (Mark Smeaton), Ildar Abdrazakovot (VIII. Henrik) és Stephen Costellót (Lord Richard Percy) láthatják-hallhatják a műfaj szerelmesei az olasz nyelvű, angol és magyar felirattal közvetített két felvonásos előadásban.

Anna Netrebko Boleyn Anna és Ildar Abdrazakov VIII. Henrik szerepében. Fotó: DM/DV
Anna Netrebko Boleyn Anna és Ildar Abdrazakov VIII. Henrik szerepében. Fotó: DM/DV


Az Anna Bolena fordulópont volt Donizetti karrierjében: az ősbemutató után megnyíltak előtte a külföldi operaházak kapui is. Ez volt az első olyan műve, amelyet Párizsban és Londonban is hamar műsorra tűztek; és ezzel az operával új korszak kezdődött művészetében – ekkor lépett a romantikus zene ösvényére. Miután megkapta Felice Romani szövegkönyvét, Comóba vonult vissza komponálni a korszak híres szopránja, Giuditta Pasta villájába. A díva aktívan részt vett a munkálatokban, hogy a neki szánt főszerep a legjobban illeszkedjen a hangjához. Az operát 1830. december 26-án mutatták be a milánói Teatro Carcanóban hatalmas sikerrel, ami a drámai sodrású, csodaszép zene mellett a kitűnő énekeseknek, nem utolsósorban Giuditta Pastának volt köszönhető. (Az Anna Bolena magyarországi bemutatóját 1833. augusztus 29-én tartották a Pesti Városi Német Színházban.) Az opera címszerepében az 1950-es években legendás alakítást nyújtott Maria Callas, később Leyla Gencernek, Montserrat Caballénak, Joan Sutherlandnek, Renata Scottónak, Edita Gruberovának is híres szerepe volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyíltak a Csontváry-kiállítások - galériával

A szegedi Móra Ferenc és a szentesi Koszta József Múzeumban pénteken délután egyszerre nyílt meg a Csontváry-kiállítás. Tovább olvasom