Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Neves fellépők a Thealter és a SzASzSz programjában

Szeged idén a nyáron is az alternatív színjátszás hazai fővárosa lesz: július 17-e és 23-a között világhírű külföldi és neves hazai társulatok fellépésével rendezik meg a XVI. Thealter Internationalt, a Szabad Színházak Nemzetközi Találkozóját és a XII. Szegedi Alternatív Színházi Szemlét.
A hazai színházi élet egyik legrangosabb, európai viszonylatban is jegyzett színházi fesztiváljává vált mára az 1991-ben alapított Thealter International, a Szabad Színházak Nemzetközi Találkozója. A fesztivált szervező MASZK Egyesület ezen a nyáron is a független, kísérletező, a színházi munkát és műhelygyakorlatot életformaként választó, de a hivatásos, állami vagy kommersz-magán színházi struktúrán kívül álló hazai és külföldi alkotókat hívta meg Szegedre.

Készül Tolnai Ottó Világlexikona

A július 17-én induló rendezvénysorozatot az önkormányzat, az NKÖM és az NKA támogatásával, stabil pénzügyi háttérrel tudják megrendezni, tudtuk meg a fesztivál programját ismertető sajtótájékoztatón Balog Józseftől. A MASZK művészeti vezetője fontosnak tartotta hangsúlyozni: továbbra is él a Déli Vonal-koncepció, azaz különös figyelmet fordítanak a Balkán izgalmas, újító alternatív társulataira. A következő évek programja annak jegyében szerveződik, hogy a Thealter kapcsolódik a Pécs Európa kulturális fővárosa 2010 projekthez, és Tolnai Világlexikona címmel Tolnai Ottó összművészet jegyében fogant, a lokálisból univerzálist teremtő munkásságát mutatják majd be.

A Derevo és Ivo Dimcsev is visszatér

Az idén 16. alkalommal megrendezett Thealter fesztivál fellépői között lesz többek között a világhírű orosz Derevo társulat, az ugyancsak orosz Theatre Jack and Joe és a Mali Theatre, a horvát Tranzitív-Fikció Színház, a vallásos lengyel színházi csoport, a TETRA A. A fiatalon elhunyt angol drámaíró, Sarah Kane Psychosis 4.48 című darabját Sznezsina Petrovával Ivo Dimcsev játssza, aki a tavalyi fellépése után a múlt héten nagy sikerrel vendégszerepelt újra Lili Handel című egyszemélyes darabjával a régi zsinagógában. A MASZK saját produkciókkal is jelentkezik: az Urbán András Társulat Drakulája és a La chute de Belzebub című előadás az egyesület finanszírozásában készül.

Az Alternatív és Független Színházak Szövetsége immár negyedik alkalommal rendezi Szegeden a Thealter társfesztiváljaként az Alternatív Színházi Szemlét, a SzASzSz-t. Szögi Csaba a fesztivál vezetője elmondta: idén Hudi László, a Mozgó Ház Társulás vezetője választotta ki több mint száz hazai alternatív produkció közül azt a tizenkettőt, amely Szegeden bemutatkozhat. Az előadások többségét a Mars téri U-pavilonban játsszák, a fesztivál kísérőrendezvényeként kísérleti bábelőadásokat, fotókiállításokat, Leica fotós workshopot, nemzetközi kritikusszemináriumot, valamint Ladányi Andrea irányításával mozgás workshopot is rendeznek.

Az előadások otthona: a „túlélő" régi zsinagóga

Életben tartott terek I. – A szegedi régi zsinagóga címmel elkészült egy reprezentatív, fotókkal teli album, amely a Thealter legtöbb előadását befogadó különleges „túlélő" teret mutatja be. Az elmúlt másfél évtized nevezetes produkcióiról készült felvételeken – többségük volt kollégánk, Révész Róbert fotóművész munkája – olyan alkotók szerepelnek, mint például a nemrégiben elhunyt Halász Péter, aki többször is fellépett Szegeden.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyárra már csak délelőttre lehet esküvőt lekötni

Lassan betelnek a szegedi anyakönyvi csoport házassági előjegyzései. Májusra találni még helyet,… Tovább olvasom