Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

New Yorkból jönnek A salemi boszorkányok

Szeged - A New York-i Dicapo Opera Theatre társulata vasárnap és hétfőn játssza a nagyszínházban A salemi boszorkányokat. A Miller-dráma nyomán készült Robert Ward-operát, a fesztivál egyik versenyprodukcióját Alföldi Róbert rendezte.
Az operafesztiválon most Arthur Miller világsikerű színművéből, A salemi boszorkányokból készült operát, Robert Ward művét is megismerheti a közönség. Az amerikai komponista A salemi boszorkányokért 1962-ben megkapta a zenei Pulitzer-díjat.

– Mindig érdekelt és azóta sem tudok közelebb jutni ahhoz az alapvető emberi tulajdonsághoz, hogy miért veszik ki belőlünk a gyermeki kíváncsiság valami iránt, ami más, mint amit mi képviselünk vagy gondolunk. Miért nem inkább érdekes és vonzó? Miért gerjeszt bennünk dühöt, tehetetlen és gyáva vádaskodást, agressziót? És miért keveredik ez nagyon gyakran Istennel, miért tartjuk magunk elé Istent? Miért járatjuk le Istent? És ha már, Isten ezt miért hagyja? Mert hagyja... Nagyon gyakran kérdezem ezt mostanság. A salemi boszorkányok egyszerű, mégis mélyen lélekbevágó és sajnos nagyon érthető történet, amely számomra arról is szól: az emberi butaság és önzés nem ismer határokat, sem földrészeket – mondja a szeptember 11-én, a New York-i Dicapo Opera Theatre-ben bemutatott produkció rendezője, Alföldi Róbert. A Nemzeti Színház főigazgatója a nagyszerű énekesek miatt is ajánlja az előadást.

A salemi boszorkányok - jelenet az előadásból Fotó: DM/DV
A salemi boszorkányok - jelenet az előadásból Fotó: DM/DV

„Robert Ward operájának ritka és erőteljes felújítása elég ahhoz, hogy az emberben nosztalgia ébredjen azon múló pillanat után, amikor az új színház és az új opera társadalmi jelentőségű volt, és közös ügyet szolgálhatott" – írta a premiert követően a The New York Times kritikusa.
Az operafesztiválra készült produkcióban négy versenyszereplőre figyel a zsűri. John Proctort Zeffin Quinn Hollis amerikai bariton, Elisabeth Proctort az ugyancsak amerikai mezzoszoprán, Lisa Chavez énekli. Abigail szerepében a francia szoprán, Marie-Adeline Henry, Danforth bíróként pedig az angol tenorista, Michael
Bracegirdle mutatkozik be.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden a ludakról szól a Mars téri piacon

Szeged - Négy Mancs Alapítvány ide vagy oda, a közelgő Márton-nap alkalmából már a hét elején… Tovább olvasom