Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Niki, a világ legcsinosabb Vasembere

Szeged - Demeter Nikolett igazán szerencsésnek vallhatja magát. A csinos, 31 éves orvosként végzett szegedi lány immáron több mint egy éve él Panamában, ahol táplálkozási tanácsadóként és wellness trénerként dolgozik. Szabadidejében sorra járja a világ legjelentősebb triatlon és ironman versenyeit. Néhány nap múlva Floridában áll rajthoz.
Demeter Nikolett történetére nem túlzás ráaggatni a meseszerű jelzőt. A most 31 esztendős szegedi lány néhány éve még teljesen "normális" életet élt. Azt már gyerekfejjel tudta, hogy orvos akar lenni, ezért szinte magától érthetődő volt a középiskola, és utána az egyetem kiválasztása. Előbb a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium speciális biológia tagozatára járt, innen felvételizett a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Szakára.

Az egyetemet már a fővárosban fejezte be, nyolc éve a táplálkozás és prevenció területén dolgozik, mint táplálkozási tanácsadó. Az elmúlt években a fő szakterülete a sporttáplálkozás, teljesítménynövelés volt.

Niki panamai kalandja - GALÉRIA

Edzés, edzés, edzés

- A heti edzésórák száma nagymértékben függ attól, hogy éppen milyen versenyre készülök. Általában két sportágat csinálok egy nap, úszás és bringa vagy úszás és futás vagy bringa és futás szerepel a programban. Heti egy nap pihenőnap, az átlagos heti edzésóraszám 25-30 óra között van, azonban a triatlon sportágai mellett jógázom is, hiszen nagyon fontos a relaxálás és a nyújtás a sérülések elkerülése miatt.

 
Szűk két éve kezdett el triatlonozni, amikor a fejébe vette, hogy teljesíti a mexikói Cozumel szigeten rendezett Ironman versenyt. Márpedig ahogy a neve is hűen tükrözi, ennek a teljesítéséhez bizony vasakaratra van szükség: megszakítás nélkül 3,86 km-t kell előbb úszni, majd 180,25 km-t kerékpározni, és a végén mindenzt egy maratoni futással (42,195 km) megfejelni.

Ez még akkor is bátor vállalkozásnak tűnt, ha Niki azért nem volt az a testnevelésből felmentett típus. - Édesapám tanított meg úszni a sportuszodában, négyévesen. Ettől kezdve az uszoda lett a második otthonom. Ha éppen nem az iskolában vagy otthon voltam, akkor ott lehetett megtalálni - magyarázta Niki. 17 éves korától előbb a Szeged színeiben, majd pedig a fővárosban, az ASI Vasas csapatában vízilabdázott. A bringázás is csak hobbi volt előtte, a versenyszintű kerékpározást 2013 januárjában kezdte el.

Niki panamai kalandja - GALÉRIA

A nagy elhatározás után rendszeresítette a napi tréningeket, számos rövid távú triatlon- és futóversenyre nevezett, hogy ellenőrizhesse, hol tart a felkészülésben. Aztán eljött a nagy nap. A mexikói versenyen 12 óra körüli befutó időt kalkulált magának, de jócskán túlszárnyalta az elvárásait: 10 óra 46 perces eredménnyel fejezte be az első teljes távú ironman versenyét.

És még csak ezen a ponton kezdődött az igazi "tündérmeséje". Cozumel szigetén ismerte meg a szintén triatlonos panamai barátját, akivel azóta Közép-Amerika legdélibb államában élnek. - Az elején nehezen ment az időjáráshoz való alkalmazkodás, hiszen itt mindig nagyon meleg van, és óriási a páratartalom, mivel az ország nagy része dzsungel - beszélt az éghajlati különbségekről Niki.

Niki panamai kalandja - GALÉRIA

Ez főleg az edzések idején jelentett számára nehézséget, de mostanra már egészen jól bírja, sőt előnyt is kovácsol belőle más versenyhelyszíneken.

Most is egy óriási megmérettetés előtt áll, vasárnap Floridában áll rajthoz egy ironman viadalon. - Decemberben kezdtem el az alapozó időszakot, azóta folyamatosan edzettem. Célom saját időeredményem javítása, a lehető legjobb helyezés megszerzése, és ezáltal az ausztriai világbajnokságra feljogosító kvóta megszerzése. Ez egy óriási kihívás, nagy erőfeszítést, mentális munkát és odafigyelést igényel. Az elhatározás megvan, sokat edzettem, készültem fejben is, a tőlem telhető legjobb teljesítményt fogom nyújtani. Már alig várom, hogy elkezdődjön!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Filmek történelmi bakikkal

Gondolta volna, hogy a római gladiátorok testalkata inkább hasonlított túlsúlyos emberekére, mintsem… Tovább olvasom