Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Nincs 300 millió az egészségügyi integrációra

Szeged - A Szegedi Tudományegyetem továbbra is nélkülözhetetlennek tartja az egészségügyi integrációval járó költségekhez azt a 300 millió forintot, amit ugyan jogosnak tartott a minisztérium, mégsem érkezett meg. Az egyetem rektora nem tartja „elegáns" megoldásnak, hogy a minisztérium mossa kezeit. Botka László polgármester szerint az egyetem kap annyi pénzt az önkormányzattól és a tébékasszától, hogy képes lesz megoldani a helyzetet.
Az integrációt lebonyolító klinikai központ elnöke hallgat, nem válaszol a Délmagyarország megkeresésére.

Sajtóközleményt adott ki a Szegedi Tudományegyetem, mert nem nyugszik bele, hogy az Egészségügyi Minisztérium (EüM) elállt az integráció technikai lebonyolításához jogosnak ítélt, nélkülözhetetlen 300 millió forint átutalásától. A szenátus augusztus 27-i ülésén ugyanis csak azzal a feltétellel támogatta az integrációt – az önkormányzati tulajdonú kórház és rendelőintézet átvételét és működtetését –, ha ezt a bizonyos 300 milliót megkapja. Szeptember 26-án azonban Gál Jolán, az EüM szakállamtitkára levélben értesítette Szabó Gábort, az SZTE rektorát, hogy nem tudják a kért támogatást megadni. „A projekt megvalósítása csak az egyetemi és önkormányzati saját források terhére történhet" – adott útmutatást a szaktárca.

Életkép az I-es kórházban. Az épületet valószínűleg hamarosan kiürítik és eladják, a pénz az egyetemé lehet. Fotó: Karnok Csaba

Hallgatnak az orvosok

Pál Attila, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának elnökét hiába keresi a sajtó: nem nyilatkozik. Holott jelenleg az ő kezében van a helyzet kulcsa, miként lehet a hiányzó 175 millió forintot kigazdálkodni. Sikerült viszont telefonon elérnünk Benedek Györgyöt, az általános orvostudományi kar dékánját, aki részt vesz a centrum szakmai vezetésében. Benedek professzor azt mondta tegnap: nem látja át a helyzetet, ezért nem tud kérdéseinkre válaszolni.

Az egyetem rektora nem tartja „elegáns" megoldásnak, hogy a minisztérium mossa kezeit. Annak ellenére sem, hogy Botka László polgármester megígérte: még ebben az évben 25 millió, jövőre pedig az első negyedévben (az integrációs szerződésben vállalt 2008 év vége helyett) 100 millió forintos fejlesztési célú támogatást nyújt a város az egyetemnek. Szabó Gábor kijelentette, a hiányzó 175 millió forintot nem lehet 12 kar oktatási keretéből elvenni, a helyzetet ettől kezdve az integrációért felelős klinikai központnak kell megoldania és kigazdálkodnia, amelynek élén szakmai és gazdasági döntési felelősséggel Pál Attila elnök áll. A sajtó megkeresését rendszeresen elutasító központvezetőt tegnap sem sikerült elérnünk, munkatársán keresztül dobta vissza a labdát azzal, hogy csak a rektor nyilatkozhat.

A Pulz utcai volt fertőzőt már eladta a város, úgy tudjuk, a pénzt az egyetem kapja. Fotó: Karnok Csaba

A minisztérium válasza

Kundra Anna, az Egészségügyi Minisztérium sajtószóvivője tegnap a következő közleményt jutatta el szerkesztőségünkbe: „A szegedi egészségügyi integráció kapcsán nem igaz az az állítás, miszerint Kovács Attila államtitkár úr a 300 millió forint támogatást megígérte volna. Kovács államtitkár úr arról tájékoztatta a megbeszélésen résztvevőket, hogy a tárca segítséget nyújt és közvetít, de a támogatás megítéléséről nem mi, hanem a pénzügyminisztérium hozta meg a döntést."

Botka Lászlót azt követően kérdeztük meg az elutasított 300 millióval kapcsolatban, hogy tudtuk, Szabó Gábor, Pál Attila és a polgármester közös levélben fordult Horváth Ágnes egészségügyi miniszterhez az egyszeri, vissza nem térítendő támogatásért, majd személyesen is megbeszélést folytattak Kovács Attila exállamtitkárral, aki támogatta a kérést. Ennek alapján írta alá a rektor szeptember 21-én – a szenátus felhatalmazása alapján – az integrációs szerződést az önkormányzattal. A polgármester tömören azt válaszolta lapunknak: 25 milliárd forint az integrált egészségügy, a klinikai központ költségvetése, ki lehet gazdálkodni a hiányzó összeget. Ehhez a 25 milliárdhoz járul hozzá a város a 125 millió forintos fejlesztési támogatással, valamint azzal, hogy az egyetem kapja majd meg azt a pénzt is, ami a kórházi ingatlanok eladásából befolyik.

Lapunk más forrásból úgy értesült, hogy a már eladott Pulz utcai fertőzőért kapott 80 milliót is az egyetemnek szánják. Nem sikerült viszont megtudnunk, mikor ürítik ki és adják el az I-es kórházat - többek között ezt a kérdést is szerettük volna feltenni Pál Attilának.

A tébékassza 359 milliója

Botka László szerint az egyetem újabb pénzforráshoz jut azzal, hogy az OEP-nél képződött 25 milliárd forint megtakarításból az SZTE jelentős összeget kap, információi szerint többet, mint ami 1117 ágyra jár, mintegy 800 millió forintot. Tráser Ferenc, az egyetem műszaki és gazdasági főigazgatója elmondta, eddig 359 millió forintot kaptak, mégpedig azért, mert több beteget láttak el, mint amennyi a teljesítményvolumen-korlátuk. Ám ezt az összeget nem lehet az integrációs költségekre fordítani, csak gyógyításra.

Olvasóink írták

  • 1. peter rusz 2007. november 01. 07:50
    „Káros és hasztalan volt az integráció szegedi kórház viszonylatában.
    Botka László Polgármester anyagi erkölcsi felelősségel tartozik, amiért a szgedi polgároknak, ha kell és szükséges büntető eljárás megindítását kell kezdeményezni azok ellen akik benne voltak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi politikusok, sok gyerekkel

Szeged - Tavasszal születik Botka László és Lugosi Andrea harmadik gyermeke – az első ultrahangvizsgálatok szerint ismét kislány. Tovább olvasom