Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Nincs 300 millió, de van helyette 823

Szeged - Sándor Klára SZDSZ-es országgyűlési képviselő nem érti Szabó Gábornak, az SZTE rektorának sajtóközleményét: az egyetem által remélt 300 millió forintot ugyanis nem ígérte meg az egészségügyi tárca államtitkára az integráció költségeire. Ugyanakkor a tébékassza megtakarításaiból 823 millió forinthoz jut a felsőoktatási intézmény.
Az egészségügyi tárca nem ígérte meg, hogy 300 millió forintot ad a Szegedi Tudományegyetemnek az összevonások, költözések költségeinek fedezésére – erősített rá az Egészségügyi Minisztérium (EüM) szerdai lapunkban megjelent közleményére Sándor Klára SZDSZ-es országgyűlési képviselő. Mint ismeretes: Szabó Gábor, az SZTE rektora sajtóközleményt adott ki, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzattal aláírt integrációs szerződés egyik feltétele volt az összevonással járó költségek megtérítése, 300 millió forint értékben. Ezt a pénzt a szaktárcától várták.

Sándor Klára elmondta: a „misztikus 300 millió helyett" már nyáron 250 millió forintot kapott az egyetem, nem gyógyításra, hanem kifejezetten összevonási, átalakítási feladatokra. Majd azt követően, hogy kiderült: a tébékassza 25 milliárd forintot spórolt, és azt elosztják az egyetemek, kórházak között, az SZTE szeptemberben 359 plusz 53 millió (ez utóbbit a kórház jogán), összesen 412 millió forintot kapott. Az év hátralévő részében további 411 millió forintot utalnak át a Szegedi Tudományegyetemnek, összesen tehát 823 milliót.

A politikus szerint, ha egy egészségügyi intézmény – amelyben csak a klinikai központnak több mint 20 milliárd forint az éves büdzséje – működési költségei fedezésére és a betegellátásra ekkora összeget kap, akkor gazdálkodhat úgy, hogy az integrációs feladatokat is megoldja.

A nyilatkozattal kapcsolatban szerettük volna megtudni Szabó Gábor véleményét, ám őt nem sikerült elérnünk. Tráser Ferenc, az egyetem műszaki és gazdasági főigazgatója nem kívánt az elhangzottakra reagálni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több az illegális határátlépési kísérlet Szerbia felől

Szeged - Hatvan százalékkal nőtt az illegális határátlépési kísérletek száma Csongrád megye szerbiai… Tovább olvasom