Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

''Nincs csődben a szegedi egyetem''

Tegnap több médium is hírül adta, hogy az ország három egyetemére, köztük Szegedre csődbiztost neveznek ki, mivel a költségvetési hiány meghaladja a 10 százalékot. Megkérdeztük Szabó Gábort, a Szegedi Tudományegyetem rektorát az értesüléssel kapcsolatban, aki azt mondta: a hír nem igaz.
Az SZTE költségvetése 52 milliárd forint. Ennek az összegnek mindössze 5 százaléka az 2,6 milliárd, amivel az egyetem többek között a gyógyszerszállítóknak tartozik. Egy másik összeghez, az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól érkező bevételhez képest viszont – ami 17 milliárd forint – valóban több mint 10 százalékos az egyetem tartozása, és itt, a betegellátásban tényleg vannak problémák. Az egyetem ugyanakkor ura a helyzetnek, keresztfinanszírozással egyelőre kezelni tudja.

Szabó Gábor hozzátette, az elégtelen finanszírozás miatt nem érkezik meg az a bevétel az OEP-től, amennyit ráköltenek a betegekre. Idén 2 milliárd forinttal kapnak kevesebbet. Az OEP-hez előlegért folyamodtak, hogy a betegellátás helyzetét stabilizálják, és – a többi orvosegyetemmel együtt – folyamatosan tárgyalnak az egészségügyi minisztériummal a teljesítménykorlátról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A százesztendős Ilona néni, a focirajongó

95 éves koráig rendszeresen maga kapálta kertjét Huszár Józsefné, Ilona néni, mivel azt tartotta:… Tovább olvasom