Délmagyar logó

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 10°C | 14°C

Nincs elég lakatos, kárpitos, kőműves

Az álláskeresők immár interneten is tájékozódhatnak arról, hogy városukban, megyéjükben mely szakmákban jellemző munkaerőhiány. Szegeden hónapok óta keresnek varrónőt, kárpitost és gépészmérnököt is.
Hiányszakma. A jó kőműves aranyat ér! Fotó: Karnok Csaba
Szegeden 10 hónapja hiába keresnek lakatost 80 ezer forintos fizetésért, 75 szabó, varrónő és modellkészítő pedig azonnal munkába állhatna 70 ezerért. Szintén tartós munkaerőhiány jellemző a villanyszerelő, kárpitos és gépészmérnök szakmákban is.

Mindez a magyar munkaerő-piaci prognózisból (MMPP) derül ki, melynek előnye, hogy januártól immár az interneten, a www.mmpp.hu címen is tájékozódhatnak a munkavállalók, munkát keresők a munkaerőpiac várható tendenciáiról. A rövid távú munkaerő-piaci prognózisban ugyanis mintegy kétszáz Csongrád megyei gazdasági szervezet számol be az általa keresett foglalkozásokról, a betölthető munkahelyek számáról és a várható munkaviszony-megszűnésekről is.

Az adatbázis tehát főként az álláskeresőknek nagy segítség, mert tájékozódhatnak, hogy az adott megyében, településen milyen szakmákra van kereslet.
– Csongrád megyében 2006-ban havonta átlagosan 4300 volt a rendelkezésre álló álláshelyek száma. Keresettnek minősülnek a húsfeldolgozók, finomkerámia-terméket gyártó gépkezelők, bútorasztalosok, a finommechanikai műszerészek – tudtuk meg Fejes Ágnestől, a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ Szegedi Regionális Kirendeltségének munkatársától. Azt is elmondta, hogy folyamatos az érdeklődés a betanított, illetve a segédmunkák, az egyszerű mezőgazdasági, erdőgazdasági foglalkozások iránt is.

Nagyon szűk viszont azoknak a szakmáknak a köre, amelyekben a keletkező munkaerőigények tartósan nem elégíthetők ki. Ez főként az építőipari, kereskedelmi, egészségügyi ágazatban fordul elő, például a kertépítő, burkoló, útépítő, bolti pénztáros, áru-összeállító és ápoló foglalkozás esetében.

A kőműves, eladó, varrómunkás szakmáknál pedig hiába a regisztrációban szereplő viszonylag nagyobb számú álláskereső, ha a nehéz fizikai munkavégzéssel járó foglalkozások esetében számításba kell venni azt is, hogy nem mindenki alkalmas az adott pozíció betöltésére.

T. G.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Délépítő levonult a Vedresről

Bombaként robbant a hír: pénzügyi problémák miatt levonult tegnap a Délépítő Zrt. a Vedres István… Tovább olvasom