Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Nincs ellátási zavar - orvosi ügyeletek túlórában

Csongrád megye - Csongrád megyében nem okoz fennakadást az orvosok túlmunka-megtagadása: minden intézményben meg tudják oldani februárban is az ügyeletet. Nincs tehát egyelőre dolga a decemberben megalakult egészségügyi védelmi bizottságnak.
Megyei egészségügyi védelmi bizottságok alakultak decemberben az országban – a kormány így látta biztosítottnak, hogy egy esetleges felmondási hullám esetén is működőképes marad az ellátórendszer. A cél az volt, hogy senki ne maradjon ellátatlanul akkor sem, ha a szlovákokhoz hasonlóan nálunk is aktiválódnak a felmondólevelek, amelyeket a Magyar Rezidens Szövetség akciójában több mint kétezren helyeztek letétbe.
Orvosi ügyelet Szeged, fogorvosi ügyelet Szeged, gyógyszertári ügyelet Szeged
A bizottságok „vészhelyzetben" szinte bármit megtehetnek, hogy a hirtelen fellépő orvoshiányt kompenzálják: módosíthatják az alapellátás, illetve a fekvőbeteg-ellátás körzethatárait, szakembereket csoportosíthatnak át, vagy ágyszámokat helyezhetnek át osztályok között.

Bár a rezidensszövetség három hónapra felfüggesztette felmondóleveles akciójának élesítését, a Magyar Orvosok Szövetségének megmozdulása érvényben maradt: továbbra is gyűjtik azokat a nyilatkozatokat, amelyek szerint az orvosok nem vállalnak önként túlmunkát. A szövetség korábban azért indította akcióját, mert jogszabály szerint az ügyeleti idő egy része beszámítható a heti munkaidőbe. Az immár állandósult létszámhiány miatt azonban a kórházak kénytelenek önként vállalt túlmunkát kérni az orvosoktól, másként nem tudják biztosítani az ügyeletet – erre mondanak nemet a csatlakozók. Ez a januári ügyeleti rendet még nem befolyásolta – már elkészült az akció kezdete előtt. Februártól azonban ellátási nehézségekkel lehet számolni több helyen az országban, így a védelmi bizottságoknak is adódhat feladatuk.
Csongrád megyében az eddig információk alapján nem kell számítani fennakadásra. Tombácz Zsuzsanna megyei tiszti főorvos, a Csongrád megyei egészségügyi védelmi bizottság egyik tagja elmondta: nincs szükség beavatkozásra. – Már az is nagy dolog, hogy megalakultunk. Feladatunk azonban csak akkor lesz, ha bárhonnan ellátási gondot jeleznének. Ez a megyében nem történt meg.

A megyei intézmények képviselői is megerősítették: februárra is gond nélkül ki tudták állítani az ügyeletet.

– Minden dolgozónk átérzi, hogy a kórház jövőjének érdekében a betegellátást biztosítanunk kell. Nem tagadják meg az önkéntes túlmunkát– fogalmazott Baráth Lajos, a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézet főigazgatója. Gyenes Ágota, a szentesi Dr. Bugyi István Kórház orvos igazgatója is hasonló helyzetről számolt be. – Az ügyeleti beosztást a szabályoknak megfelelően elkészítették az osztályvezetők, minden szakterületen és minden műszakban rendelkezésre állnak a szabályozásnak megfelelő képzettséggel rendelkező szakemberek – mondta. A szegedi klinikákról sem jeleztek problémát. Kovács Iván, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ hivatalvezetője elmondta: minden szervezeti egységet megkérdeztek, de nincs információjuk arról, hogy bárhol problémát jelentene az ügyelet kiállítása.

Olvasóink írták

 • 13. Füvesember 2012. február 01. 21:17
  „"Minden egyes orvosnál a hálapénz mértéke különböző. "
  Itt nekem a "ninden egyes"-sel van a bajom.
  "Én mindenre rálátok"
  Itt meg érzek egy "kis" ellentmondást! Ha Ön "mindenre rálát" (?), akkor miért írkál hülyeségeket?!”
 • 12. Együgyű 2012. február 01. 09:11
  „Idézet az írásomból! "Minden egyes orvosnál a hálapénz mértéke különböző. "
  11. Füvesember 2012.01.31. 21:41 Sajnos értelmezési problémák vannak! Az iskola nem mindent old meg? Nomen est omen!!!!
  8. racionalitás? 2012.01.30. 14:20 Mi a probléma? Egyetértünk! Én is úgy látom amint te. Esetleg az írásomat te sem értetted meg? A célom tényleg az, hogy mindenki mélyüljön el benne és értelmezze. De ha nem tudja, sajnálom. Jézus koporsóját sem őrizték ingyen! Minek magyarázkodjak részletesen! ,,Nem is gondolod hogy mekkorát tévedsz-és mennyire nincs paraszolvencia!----persze néhány ágazat kivétel leht---amire én látok rá-ott nincs." Én mindenre rálátok.
  Mindenki pártállástól és bevételeitől függően nyilatkozzon ez a demokrácia. Kinek, jó kinek nem?
  OFF”
 • 11. Füvesember 2012. január 31. 21:41
  „5. Együgyű

  Nomen est omen!”
 • 10. racionalitás? 2012. január 30. 17:05
  „9. Moolnaar 2012.01.30. 14:34

  Köszönöm-látom csak jó ott fent északon....remélem a volvot olcsón mérik....ha már ott gyártják????Jó is nektek---TI már élitek az ÉLETET.”
 • 9. Moolnaar 2012. január 30. 14:34
  „4. racionalitás? 2012.01.30. 11:14

  Sved hon.”
 • 8. racionalitás? 2012. január 30. 14:20
  „5. Együgyű 2012.01.30. 11:52

  Nem is gondolod-hogy mekkorát tévedsz-és mennyire nincs paraszolvencia!----persze néhány ágazat kivétel leht---amire én látok rá-ott nincs.”
 • 7. racionalitás? 2012. január 30. 14:18
  „6. sved 2012.01.30. 12:45

  Köszönöm-küldtem már emailt.”
 • 6. sved 2012. január 30. 12:45
  „2 racionalitas
  megirtam az email cimem ugyanott.
  Csak most vettem eszre h irtal , bocs.”
 • 5. Együgyű 2012. január 30. 11:52
  „,,Nincs ellátási zavar - orvosi ügyeletek túlórában"
  Nincs, itt vész helyzet a paraszolvencia mindent helyre tesz!
  Miből gondolná valaki, hogy pont az orvos társadalomban alakulna ki egység egymásért?
  Minden egyes orvosnál a hálapénz mértéke különböző. Ki adná fel az adózatlan bő bevételeit? Akkor jelentkezik a probléma ebben a társadalomban is amikor a nyugdíjat a tényleges jövedelem után állapítják meg. De akkor meg a fiataloknak a kollegáik már nyugdíjasnak számítanak, és mint a nép megítélése szerint a nyugdíjasok herék a társadalomra nézve. Tehát csak nyűgnek számítanak. A megosztottságon itt is vigyorog a kormány és a tőke. Az egészségügyi személyzet sem számít. Úgy, mint az egyes társadalmi rétegek lenézik, elmondják mindennek egymást. Mindenki csak a saját személyes érdekeit nézi. A diploma meg ugye nem egyenlő mindig a tudással és az intelligenciával és emberséggel. Ebben a DEMOKRATIKUS, szabad, I. Szent Istváni örökségű Magyarországon senkinek nem jut eszébe, hogy a rendszerváltáskor minden rétegnek (dolgozónak) fejlett nyugat-európai béreket ígértek. Vagy csak ezzel kecsegtették a politikusaink és az ország kiárusítói valamint új gazdagjai a XX. század végi és XXI. századi rabszolgákat?”
 • 4. racionalitás? 2012. január 30. 11:14
  „3. Moolnaar 2012.01.30. 10:45
  Munkahely hol?”
 • 3. Moolnaar 2012. január 30. 10:45
  „1. sved 2012.01.30. 07:29
  Teljesen igazad van, kedves sved kollega! Jobb itt kint... a birkak meg csak begetnek (pofaznak) otthon! :) Aki a sajat igazaert nem all ki, az igy jar!!!”
 • 2. racionalitás? 2012. január 30. 10:36
  „1. sved 2012.01.30. 07:29

  Szép napot.Mindig lesz -aki lefekszik.ez van.
  A zártblogon írtam asszonykám nevében...a kérdezz-felelek -fórum részén-szaba kérnem egy visszajelzést???

  Egyébként a nagy visszatartó erő a nyelv -nem olyan szinten valói smerete----és persze az újtól való félelem is benne van----de elnézve és beosztva a hunniai béreket....én nem értem őket!”
 • 1. sved 2012. január 30. 07:29
  „Az összes birka orvos megérdemli a sorsát. Csak ezek után nehogy egy is pofázni merjen, hogy kevés a fizetése.
  A magasabb fizetést, a jobb körülményeket ki kell harcolni. Lapítva nem megy.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Galambháború Tarjánban

Kenyérmorzsával, magvakkal eteti rendszeresen a Tarján széle egyik panelházának néhány lakója a galambokat - a szomszédok kérésére sem hagynak fel az etetéssel. Tovább olvasom