Délmagyar logó

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő 0°C | 9°C Még több cikk.

Nincs hatással a rendőrségi kommunikáció a biztonságérzetre

Szeged - A rendőrség szervezeti kommunikációja alkalmatlan az emberek biztonságérzetének befolyásolására, ám sokszor a rendőrségnek olyan dolgokat kell megmagyaráznia, ami nem is feladata – erről is beszélt Garamvölgyi László a megyeházán.
A biztonságérzet és a nyilvánosság kapcsolatáról tartottak fórumot tegnap délelőtt a megyeházán. Garamvölgyi László elmondta: a közbiztonság érzése nincs összefüggésben a rendőrségi kommunikációval.

Az ORFK szóvivője egy nemrég elkészült felmérésre hivatkozott, amelyben Berlinben és Szentpéterváron egyidőben vizsgálták az ott élők szubjektív biztonságérzetét. Oroszországban a hatóságok – beleértve a bíróságot és az ügyészséget – semmilyen információt nem tartanak vissza a médiától, így igen magas a bűncselekményekről szóló tudósítások száma. Az emberek biztonságérzete mégis magasabb volt a berlinieknél, akik a különböző bűnesetekről az ottani hatóságok információt visszatartóbb viselkedése miatt kevesebbet értesülnek.

Magyarországon az elmúlt években 5 nagy felmérést végeztek a rendőrség megítéléséről: akinek közvetlen kapcsolata volt rendőri intézkedéssel, az negatívabban ítéli meg a hatóság munkáját, mint az, aki a szervezet munkájáról a sajtóból szerez tudomást – mondta a dandártábornok. A szóvivő szerint a rendőrség alapvetően szervezeti kommunikációt folytat, ami alkalmatlan az emberek biztonságérzetének befolyásolására. Beszélt az elmúlt hetekben történt 4 gyilkosságról, melyben 11 ember halt meg.

– A kulcsi négyes gyilkosságnál kríziskommunikációra volt szükség, ugyanis terrorcselekményről szivárogtak ki információk. Egy ilyen eset 2 perc alatt járja be a világsajtót, így nagyon gyorsan helyre kellett tenni ezt a fals információt – magyarázta. Az elkövetett gyilkosságok okainak megmagyarázása ugyanakkor nem a rendőrség, inkább kriminálpszichológusok és társadalom szociológusok feladata.

– Ők nem nagyon nyilvánultak meg a fenti esetekben, ezért a rendőrség nem tehetett mást, mint maga próbálta megmagyarázni az okokat. Hiába mondtuk ki: nincs tárgyi és személyi összefüggés a négy eset között, hiába fogtuk el a gyanúsítottakat, ez nem nyugtatta meg az embereket. Vannak még gyermeteg hibáink a rendőrségi kommunikációban, de a média megértő velünk szemben – mesélte.

Olvasóink írták

  • 2. maug 2012. április 27. 12:51
    „a híradók másról sem szólnak mint bűn elkövetésekről. Hol van itt a biztonság? Az első 10 percben van vagy 2 gyilkosság, 3 baleset, meg a kommandósok. a kis hétköznapi tyúk tolvajok, meg betörők meg az embereket közvetlenül érintik.”
  • 1. Hammada_Fleet 2012. április 26. 20:57
    „"A rendőrség szervezeti kommunikációja alkalmatlan az emberek biztonságérzetének befolyásolására"

    Ebben Garamvölgyinek véletlenül teljesen igaza van. Az emberek biztonságérzetét az javítaná, ha a rendőrség betartaná és betartatná a törvényeket. Vagyis, ha végezné a dolgát a basáskodás, lustálkodás és pénzbehajtás helyett.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem ütötte ki a többi hivatalt a kormányablak

Másfél éve működnek a kormányablakok, számos ügyet azonban még mindig a "régi" hivatalokban intézünk, sőt az okmányirodák azóta többletfeladatot kaptak. Tovább olvasom