Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Nincs karácsony bejgli nélkül

Aki meg akar spórolni magának egy félnapos konyhai munkát karácsonykor, és amellett még ízleteset is akar enni, cukrászdában rendeli meg az elmaradhatatlan sütit. Szegeden is egyre többen tesznek így – van, aki kétszer is fordul. Bár bővült a választék, a mákos és diós bejglinek ma sincs versenytársa.
Szinte elmaradhatatlan kelléke minden karácsonyi vacsorának a sütemény. Az ünnepi ajándékvásárlás, takarítás, főzés és egyéb idegőrlő házimunkák közepette azonban gyakran már nincs idő vagy energia az ünnepi sütemények elkészítésére is.

Sokan a különféle hipermarketek polcain kutatnak ilyenkor elsőként megfelelő bejgli vagy aprósütemény után. Ezeknek ugyan nagy előnye olcsóságuk, azonban a nagymama omlós bejglijének a nyomába sem érnek. Ha igazán házias ízeket szeretnénk az asztalon látni, cukrászdákat, süteményboltokat kell felkeresnünk, és idejében leadni a rendelést.

A szegedi Hatos Rétesben tavaly például több mint ezer félkilós házi bejglire érkezett rendelés, és ez idén sincs másképp. – Karácsony előtt bejgliőrület van: éjjel-nappal sütjük a mákosakat, diósakat – mondta el Ambrus Regina ügyvezető. Extrém ízesítésű változatok elkészítését ugyan nem vállalják, de a repertoárban így is szerepel gesztenyés, diós-meggyes és mákos-meggyes – a cukorbetegekre gondolva pedig diabetikus változatuk is van. A vezető ugyanakkor hangsúlyozta: a magyar ízlés mit sem változott az utóbbi években – ugyanúgy a diós és a mákos bejgli a sláger, mint ezelőtt harminc évvel. A szegedi József Attila sugárúti cukrászda vezetője, Z. Nagy Rozália üzlete az ünnepek alatt is nyitva tart és rendelést is felvesz, mert – mint mondja – sokan elfeledkeznek a süteményről, és csak szenteste kapnak észbe, hogy valami hiányzik az asztalról. – Vannak, akik, miután megkóstolták, karácsonyig meg is eszik a házias bejglinket, így újra fordulnak egy kis utánpótlásért – árulta el az üzletvezető, aki szerint a jó sütemény titka a drága, de minőségi alapanyag. A bejglinek – amelynek rúdja 7-800 forint – náluk sincs versenytársa, de jól fogy ilyenkor az édes és sós aprósütemény, a zserbó is, a karácsonyi névnapok – István, Éva – miatt pedig a tortarendelés is jócskán megugrik.

A szegedi Virág cukrászda üzletvezetője, Pecze Szabolcs tapasztalata az, hogy a „bejgliszezon" már december elejétől beindul – többezres rendelést kell ilyenkor teljesíteniük. Egy 50-60 dekás rúd ára 700 és 900 forint közötti, amit a vevők meg is kóstolhatnak. Megerősítette: a hagyományos ízek továbbra is vezetnek a keresletben – a hókifli, a pozsonyi kifli és a mézeskalács azonban kezd fölzárkózni a bejgli népszerűségéhez. A tekert süteményből többfélét készítenek – közte diabetikusat is –, a vevőknek azonban nem kell föltétlenül leadniuk előrendelést: mivel a pultban szinte mindig van friss bejgli, így még az ünnepek alatt is hozzájuthatnak kedvencükhöz.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száztízmilliárd a vízminőségre

Több mint egymillió ember életét érinti a Dél-Alföldön az ivóvíz minőségét javító program, amelynek… Tovább olvasom