Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Nincs már olcsó hús

Szeged - 1000 forint fölé ment a sertéscomb, a lapocka, a karaj ára, csak a lélektani határ alatt kicsivel lehet oldalast, csülköt vásárolni. Az élő sertés kilójáért a tavaly nyári 350 forint helyett ma már 450-et is fizetnek a feldolgozók.
A húskészítmények is többe kerülnek

Egy hónappal ezelőtt kérdeztük a Pick Szeged Zrt. elnökét, Kovács Lászlót: mi várható 2012-re? – Mivel az élő sertések és sertéshúsok idei beszerzési áraiban nem várható csökkenés, az elkövetkező időszakban elkerülhetetlennek látszik a húskészítmények árának emelése – ez az idei év túlélése érdekében létkérdés a húsipar számára – mondta a vezető

Még 2 hónap se telt el 2012-ből, de már drágább lett a sertéshús. A borús jövővel kapcsolatban 2011 végén írtuk: a sertésfelvásárlási árak szinte hetente 10–15 forinttal emelkednek, amit csak azért nem veszünk észre a hentesek árlistáján, mert karácsonyig próbálnak kitartani.

A szakmában már akkor furcsa párhuzamokat vontak szakértők: szoros összefüggést véltek felfedezni a gázolaj és a sertéshús ára között (erre még nem volt példa a történelemben). 2011 novemberében 400 forintba került egy liter dízel, ugyanannyiba, mint egy kiló élő sertés. Most a dízelt átlagosan 430–440 forintért mérik a kutakon, akárcsak az élő sertés kilóját a felvásárlók. Az elmúlt hetekben 450 forintos felvásárlási árakat is emlegettek.

A forint árfolyamának ingadozása és a 27 százalékos áfakulcs sajnos nem hagyta érintetlenül a húsárakat. Ezeket a drágulásokat ma már a kereskedők is próbálják áthárítani a fogyasztókra, de nem mindenkinek sikerül.

Mars téri hentesüzletben. Fotó: Karnok Csaba
Mars téri hentesüzletben.
Fotó: Karnok Csaba

– A vásárlók szédelegnek, mennek egyik üzletből a másikba, keresik az olcsóbb, de minőségi húsokat – mondta Hustiák Zsolt, a Mars téri húsbolt, a Coopter-71 Kft. tulajdonosa. – Annak ellenére, hogy szinte hétről hétre növekedtek a költségek, azokat mégsem hárítottuk át a vevőkre, mert elpártoltak volna. Mi egyszer decemberben emeltünk árat, de azóta csak nagyon kis százalékot tettünk rá a korábbiakra. Még 1000 forint alatt, 890-ért adjuk a csülök kilóját, 990-ért az oldalast, a tarját, ugyanakkor 1100 forint lett a lapocka, 1200 a sertéscomb, 1250 forint a csontos karaj ára. A marhahúsnál a marhalábszár a legolcsóbb, 1640 forint, a vesepecsenye a legdrágább, 6800-ba kerül.

Illés Károly, a Röfi-Ker Kft. tulajdonosa szerint még mindig nem lehetett meglépni azokat az áremeléseket, amelyek a költségek miatt indokoltak lettek volna. A Juhász Gyula utcai húsboltban ennek ellenére már csak a csirkehúsokat lehet 1000 forintnál olcsóbban megvenni, valamint a sertéscsülköt 850-ért, a többi átlépte a lélektaninak mondott határt. A sertéslapocka, a sertéscomb és a karaj kilója 1200–1250–1300 forintba kerül. Marhahúsból a színhús 2000 forint fölött van.

Olvasóink írták

  • 14. Pandora 2012. február 23. 08:09
    „a Sainsbury´s 6 font körül árulja a csirkemellet. Te miről beszélsz?”
  • 13. Zoan 2012. február 22. 17:39
    „11. szocsoba 2012.02.22. 09:42
    Mégis melyik nyugat-európai árakra gondoltál? Én Svájcról, Angliáról és Norvégiáról tudok nyilatkozni, ott jelenleg 4000-5000 Ft körül van 1kg csirkemell. Azért ettől még nagyon messze vagyunk...”
  • 12. Elendur 2012. február 22. 15:15
    „6. racionalitás?

    Nem kell félni, nem harap a bácsi :)”
  • 11. szocsoba 2012. február 22. 09:42
    „Az a baj kelet-európai bérezés, nyugat-európai árakkal!”
  • 10. gedeon 2012. február 21. 21:43
    „- Hogy ízlik a hús, uram? - kérdezi a vendégtől a pincér.
    - Mint szakember, megállapíthatom, hogy tökéletes minőségű.
    - Ön talán szakács?
    - Nem, cipész vagyok.”
  • 9. heró 2012. február 21. 18:52
    „2. Lackó76!

    Azt már a távol keleti éttermek dolgozói összeszedték, és feldolgozták!!!! :)”
  • 8. maci53 2012. február 21. 15:33
    „Mi az a hús.????Kőleves mint a mesében.
    A TESCO-ban meg veszel 1 kg lapockát,megsütöd marad 40 dkg,a többi víz volt,akciósan rohadt jól jártál.”
  • 7. kumisz 2012. február 21. 13:41
    „Marad a farhát. Már 3 éve használok egy filteres sonkát is. Orbánék meg egyék azt a sok egészségtelen gusztustalan karajt mrg bélszínt!”
  • 6. racionalitás? 2012. február 21. 13:18
    „én ettől a tetovált bácsitól félek...van köjál engedélye??????.....a legjobb a leveskocka olcsó és gyors....hús nem kell bele!!!”
  • 5. howatowabb 2012. február 21. 12:07
    „A felvásárlási ár pedig nem éri el a 400 ft/ kg. árat!”
  • 4. qrumpli 2012. február 21. 10:34
    „Éljen a Fidesz meg az összes kormány!!
    Törődnek azért a néppel .
    A koleszterinszint biztosan rendbe jön.
    Csak a jót akarják nekünk.
    Az a baj a pokolba vezető út is jó szándékkal van kirakva.”
  • 3. papika56 2012. február 21. 10:28
    „Mi már régen nem eszünk disznó húst. Inkább a csirke, pulyka amit veszünk. sajnos az is sokat drágult. Csirkemell pl. 999.- ft volt --ma akciósan 1399.- v, a pulykamell : ami 1300.- volt most 1700 . ft / kg.
    Marhát már 3000.- körül láttam . De a hal is drágult. Élő szinte nincs is. Tengeri : 1000-1400.- / kg.
    Sokszor marad a krumpli, tészta !
    v. eszünk --és megfagyunk---v, rezsi fizetése és éhen halunk.”
  • 2. Lackó76 2012. február 21. 08:41
    „nincs mese,rá kell szokni a kóbor kutyára..vagy a macskára..ha az olaszoknak bejön,akkor nem lehet az annyira rossz..:D”
  • 1. Tommyst 2012. február 21. 07:25
    „Nincs már olcsó hús... bárcsak legalább a leve se lenne híg :( :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi hőszolgáltatás: egymilliárdos döntés

A pénteki városi közgyűlésen eldől: vállal-e az önkormányzat készfizető kezességet a Szegedi Hőszolgáltató Kft. több mint egymilliárd forintos hiteléért vagy sem. Tovább olvasom