Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Nincs más megoldás: őrizni kell a menekülteket

Szeged - Tarthatatlanná vált a menekültügyi helyzet Magyarországon. Idén háromszor annyi határsértőt fogtak el a rendőrök, mint tavaly, de akik menekültstátuszért folyamodnak, olyan befogadó állomásokra kerülnek, ahonnan bármikor távozhatnak – akár nyugat felé is. Egy tervezett törvénymódosítás ezt megakadályozhatja.
A menedékkérők engedély nélküli távozása és a menekültügyi eljárással való visszaélés magas arányára tekintettel július 1-jétől bevezethetik a menekültügyi őrizetet Magyarországon. A jövőben bármely illegális határsértőt menekültügyi őrizetbe lehet venni. A szigorítást az teszi szükségessé, hogy idén megháromszorozódott a menekültek száma hazánkban.

Elfogott menekültek a szegedi hattárrendészet épületének udvarán. Archív Fotó: Schmidt Andrea
Elfogott menekültek a szegedi hattárrendészet épületének udvarán.
Archív Fotó: Schmidt Andrea

A korábbi szabályozás szerint mindenkit idegenrendészeti őrizetbe vettek addig, amíg menekültstátuszért beadott kérelmét el nem bírálták. Ezt az eljárást az Európai Unió menekültügyi biztosa és az ENSZ is kifogásolta, mondván, nem lehet vélelmezni, hogy minden menekült bűnöző. A kifogásolt szabályozást Magyarország 2013. január 1-jétől megszüntette, azóta minden menekült szabadon mozoghat, kérelme elbírálásáig. A menekültügyi őrizet abban térne el az idegenrendészeti őrizettől, hogy a migránsokat speciális elhelyezési körülményeket biztosító intézményben kellene elhelyezni, de csak az épületen belüli szabad mozgást, művelődési és sportolási lehetőséget kellene biztosítani nekik.

Jutalom a helytállásért

12 rendőr munkáját ismerte el Papp Károly vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány pénteken a Szegedi Határrendészeti Kirendeltségen. A tárgyjutalom, a fizetési fokozatban való előresorolás az illegális migráció elleni küzdelemben nyújtott kiemelkedő helytállásért járt a kirendeltség vezetőjének, és 11 munkatársának.

Csongrád megyében idén már 6000 határsértőt fogtak el: majdnem kétszer annyit, mint tavaly egész évben. Közülük egyre többen kérnek menedékjogot: már az idei év elején 170 százalékkal nőtt a számuk a tavalyi év hasonló időszakához képest. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Dél-alföldi Regionális Igazgatóságán elmondták: a január 1-jétől bevezetett új jogszabály szerint a menedéket kérőket csak a legritkább esetben korlátozzák személyes szabadságukban. Akik ilyen státuszért folyamodnak hazánkban, és először nyújtanak be Magyarországon nemzetközi védelem iránti kérelmet, valamint ügyükben jogerős döntést még nem hoztak a hatóságok, azok a debreceni, bicskei vagy a békéscsabai nyitott befogadóintézetbe kerülnek. Kérelmüket maximum 90 nap alatt bírálják el, ami alatt szabadon mozoghatnak hazánkban. A többség azonban nem várja ki ezt az időt, hiszen a befogadó állomásokról nyugodtan továbbállhatnak. Így aztán hiába dolgoznak jól és döntenek meg elfogott határsértő tekintetében minden rekordot Csongrád megyében a rendőrök, a menekültstátuszért folyamodó migránsok egy kis intermezzo után nyugodtan folyathatják útjukat Nyugat- Európába.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. kormoska 2013. június 10. 20:33
  „Roland 1000

  Ennek az egész vándorlósdinak véget kell vetni!
  Lassan Európa szerte sátortáborok vannak a nagyobb városok körül,főleg Olaszországban,Spanyolországban,Franciaországban.Nem az elvándorlás a megoldás,mert így lassan"kiürülnek"bizonyos országok.A befogadó országok szociális rendszere pedig ÖSSZEOMLIK a sok bevándorló miatt.
  Helyben kell(kellene) tartani az embereket,mégpedig a HELYI KÖRÜLMÉNYEK javításával és az ottani gazdaság élénkítésével!De bizonyos országok pont ezen körülmények javítása ELLEN dolgoznak,főleg önös érdekből.
  Nyitottabb gondolkodású emberek felfogják,hogy nem mehet el mindenki oda ahol jobban élne(jó példa erre az Usa-Mexikó határsáv).Hová vezetne ez?”
 • 28. Roland1000 2013. június 09. 15:39
  „Kormoska! Észak Korea nem tűnik túl jó példának, hiszen ott még írni sem mernél, sőt nem is nagyon lenne hova, mert az internet is le van korlátozva arra, amit a nagyfőnök hagy. Ott simán kiszorítanák belőled a levegőt, ha valami nem oda illőt tennél. Épp egy oylan országot hozol fel példának, amelyik lábbal tiporja az alapvető emberi jogokat?

  És milyen alapon tiltod meg, hogy valaki a jobb élet reményében oda menjen élni, ahol remény van arra, hogy megtalálja a számításait? Ha valaki nem látja értelmét visszajönni, akkor miért ne tehetné meg például magyarként, hogy Angliában élje le a hátralévő életét, ha dolgozik és eltartja önmagát és a családját? Azzal van a gond, amikor valaki csak azért megy egy másik ország a, mert otthon már kitellett a becsület, vagy otthon már nem tud ingyen élősködni, ezért elmegy más országba, vagy azért megy oda, mert ott több pénzért tud élősködni. Magyarországot is sokan hagyják el azért, mert máshol jobb szociális ellátást kapnak azért, mert pl. szülnek... - merthogy nem dolgozni mennek és ezt alapvetően nem is titkolják. Na és mi meg örülünk, hogy megszabadultunk tőlük...”
 • 27. Roland1000 2013. június 09. 15:33
  „Egyébként azt nem vonom kétségbe, hogy a többségük "csak" a nyomor elől menekül, úgyhogy sajnálom őket. Ráadásul ők még a magyaroknál is nehezebb helyzetben vannak, mert a magyarok többnyire nem hagyják hátra az egész korábbi életüket egy jobb reményében, hanem dolgozni mennek ki, hogy itthon jobban éljenek. Nem égetnek fel maguk mögött mindent. Na persze, szerintem ezek között az emberek között rengeteg az olyan, akinek csak egy viskója volt ott, ahonnan eljött.

  Elég szörnyű, hogy ez a világ itt tart, hogy pár százaléknak akkora a vagyona, hogy ezer élet alatt sem tudná elkölteni, míg a Föld lakosságának kilencven feletti százaléka próbál megélni a Föld vagyonának pár százalékából. Undorító!”
 • 26. Roland1000 2013. június 09. 12:26
  „Armani póló? Ó, nekem a másikon tetszik nagyon az a cipó. Megértem, hogy sokat mentek, de tartok tőle, hogy ahonnan jöttek, alapból ennyire igényesek. Mintha nem lenne ebben az országban elég ilyen...

  Uborka! Az embercsempészeknek fizettek, azok meg tesznek rájuk... Ők kapták a pénzt, hogy ide hozták őket, a többit oldja meg más!

  Kormoska! Szerintem ebben a bizonytalanságban is jobban élnek, mint ott, ahonnan jöttek...”
 • 25. kormoska 2013. június 08. 11:47
  „Én ezt az egész menekültügyi migrációt megtiltanám,mégpedig világszerte!(Nem összekeverve a külföldi munkavállalással,dolgozzon külföldön de ne kaphasson ott állampolgárságot).
  Mindenki éljen ott,ahová szerencséjére avagy szerencsétlenségére született!
  Csak családegyesítés céljából engednék migrációt,de azt is hatóság által leigazoltan.
  Jó vagy éppen rossz példa erre Észak és Dél Korea.....,nem a leghumánusabb a rendszerük,de működik.”
 • 24. dhcoviki 2013. június 05. 18:46
  „Ezzel csak annyi a probléma, hogy nem irták le hova hozzák őket .. :)
  Na de majd lehet hallani a TV-ben , hogy majd mik lesznek itt ^^”
 • 23. MarcusPhoenix 2013. június 04. 20:57
  „Uborka! Te miről beszélsz? Mi van kifizetve? Te tényleg rendőr voltál? A hozzászólásaidat olvasva te a rendőr mércét se ütötted meg. Azért csak voltál.”
 • 22. queenmargareth1 2013. június 04. 16:35
  „az az Armani az első, ami nekem is feltűnt, ha már más is megjegyezte.
  Nekem van egy G.Armani pólóm, egy angol turiból túrták régen...Mindenesetre tökéletes állapotú és puha anyagú és fekete-fehér, tehát örök:), de ez lehet, hogy E.Armani...”
 • 21. x 2013. június 04. 15:39
  „13. kormoska 2013.06.04. 11:19 "Hol lehet ilyen csecse Armani pólót kapni? ..."
  Jó kérdés.”
 • 20. pachakuti 2013. június 04. 15:07
  „Szeretném tudni, mi volt sértő az eltűnt hsz-omban!”
 • 19. deszkás 2013. június 04. 13:36
  „ZEST! (15 hsz ) Like!”
 • 18. papsajt 2013. június 04. 13:36
  „Schengeni végrehajtási egyezmény
  "3. cikk
  (2) A Szerződő Felek kötelezettséget vállalnak arra, hogy büntetni rendelik a külső
  határoknak a határátkelőhelyeken kívüli helyeken vagy nem a megállapított nyitvatartási
  időben történő jogellenes átlépését."”
 • 17. benq 2013. június 04. 13:25
  „mennének ezek de az osztrák is örzi a hatarát sumákban, és szépen vissza bas..a öket magyarhonba... nagy részét”
 • 16. queenmargareth1 2013. június 04. 12:43
  „szerintem is engedni kellene őket tovább...”
 • 15. zest 2013. június 04. 12:35
  „"A többség azonban nem várja ki ezt az időt, hiszen a befogadó állomásokról nyugodtan továbbállhatnak. Így aztán hiába dolgoznak jól és döntenek meg elfogott határsértő tekintetében minden rekordot Csongrád megyében a rendőrök, a menekültstátuszért folyamodó migránsok egy kis intermezzo után nyugodtan folyathatják útjukat Nyugat- Európába. "

  Ennek szerintem inkább örülni kellene (mint törvényt módósítani), menjenek csak mindannyian Isten hírével és boldogítsák tovább Nyugat Európát ... ott úgyis magasabb az életszínvonal meg több pénzt is tudnak a menekültek ´megsegítésére´ fordítani....és ha már elegük lesz a jótékonykodásból akkor kérjék meg politukusaikat, hogy a legközelebbi G8-as találkozón közöljék az amerikaikkal, hogy a háborújuk által okozott - politikai, gazdasági és egyéb (ebbe a kategóriába sok minden belelfér) bizonytalanságok miatt menekülő afgán, iraki + sunni, shia, shita muszlimokat egyirányú repülőjeggyel küldik az USA-ba. Biztos lesz közöttük sok orvos, mérnök, atomkutató, sarkkutató stb... a terroristákat pedig mint tudjuk senki más a világon nem tudja olyan biztonsággal ´kiszűrni´, mint ŐK !!!”
 • 14. pardon 2013. június 04. 11:20
  „nyugaton meg nagyon örülnek nekik-pölö Párizs,Stockholm,Malmő,befogadják őket ezek meg gyújtogatnak”
 • 13. kormoska 2013. június 04. 11:19
  „Hol lehet ilyen csecse Armani pólót kapni?
  A viccet félretéve:Ezek a menekültek nemigen akarnak nálunk maradni,mert ennyire azért nincsenek megszorulva:-)
  Nemcsak a közlekedésben,menekültügyben is tranzitország vagyunk és leszünk addig a míg Szerbia nem lesz Eu-tag!
  Tehát még jó hosszú ideig......
  Ha kitoloncolják őket,pár héten belül újra próbálkoznak mert nincs vesztenivalójuk,vagy csak nagyon kevés.
  A hazájukba kellene valahogy"visszajuttatni"őket,de nehéz mert legtöbbször még az sem derül ki,hogy honnan valók.
  Nem szeretnem ha itt mászkálnak a kertem alatt(most nem lennék röszkei lakos az biztos)de sajnálom is őket,hogy az otthonuktól több ezer kilométerre vannak,teljes bizonytalanságban.
  Az illegális migráció a 21.század egyik legnagyobb problémája!”
 • 12. uborka 2013. június 04. 09:34
  „Na nyílnán!!! Ha fizettek az átjövetelért akkor már benne van, a napi szállás, ebéd, meg az őrzés.
  Meg fizettek mindent, akkor tartsák is el Őket !!!!”
 • 11. geza 2013. június 04. 09:16
  „# 7
  Ennek eredményeként Debrecenben jelentősen megnőtt a "menekültek" által elkövetett bűncselekmények száma, a környéken élők nyugalma, biztonsága pedig veszélybe került. Rengeteg a lakossági panasz, az emberek félnek a csoportokban járkáló, mindenféle önkontrollt nélkülöző és alkalmazkodni képtelen bevándorlóktól.
  Dr. Uzonyi Attila rendőrkapitány DMJV közgyűlésén április 25-én képviselői kérdésre elmondta: csupán egyetlen hét alatt 12 garázdaság, 1 súlyos testi sértés és 14 tulajdon elleni szabálysértési ügy miatt intézkedtek a rendőrök "menekültekkel" szemben. És ez csak a bejelentett ügyek száma, hiszen sokan nem fordulnak a rendőrséghez a mindennapos és egyre fokozódó kellemetlenségek miatt.”
 • 10. Qllancs 2013. június 04. 09:14
  „Ha elfogják öket, és később szabadon jöhetnek--mehetnek...MINEK elfogni őket???
  A lényeg az utolsó sorban van.
  Nekik nem cél Magyarország !!mennek tovább az EU ba. engedni kell őket, hagy menjenek! Nem kell itt etetni, tartani őket !Sőt segíteni ,hogy mielőbb elérjék a nyugati határt !
  A Shengeni övezet itt ér véget a szerb--román határon !Ezért itt szigorított az ellenőrzés. Ezért fizet az EU ,jóó bőven. De mire költik ???? kitudja !
  Engedjék őket tovább Isten hírével ! Vergődjön velük az Eu !”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Atatürk gyermekei tüntettek Szegeden

Mintegy hetvenen tüntettek hétfő délután a török kormány ellen. Magyar diákok szervezték a demonstrációt. Tovább olvasom