Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Nincs még költségvetése a temetkezési társaságnak

Szeged - Nem tudni, miért, a városi cégek közül egyedül a temetkezési társaságnak nincs elfogadott tavalyi beszámolója és idei költségvetése. Pedig az igazgató szerint keményen dolgoznak.
A száz százalékban önkormányzati cégek közül egyetlen társaságnak nem fogadta még el a közgyűlés sem a tavalyi beszámolóját, sem az idei üzleti tervét, sem pedig az ügyvezető 2012-es és 2013-as évi prémiumára vonatkozó követelményeket. Azt, hogy miért maradt ki a körből a Szegedi Testamentum Temetkezési Kft., Gyimesi László, a többi cégre vonatkozó előterjesztést benyújtó fideszes önkormányzati képviselő azzal indokolta lapunknak, hogy nem készültek el időben az iratok, így azokat a képviselők nem tudták értékelni.

Balogi Dániel: Többéves lemaradást dolgoztunk le. Fotó: Frank Yvette (képgaléria)
– Határidőre beadtuk a 2012-es beszámolónkat és az idei tervünket, a felügyelőbizottság elfogadta, nem tudom, mi történt. Nem volt lényeges kifogás egyik ellen sem. Nem kérdeztem rá, mi történt – válaszolta megkeresésünkre Balogi Dániel. A Testamentum Kft. ügyvezető igazgatóját tavaly decemberben az a vád érte, hogy 55 ezer forint adózás előtti eredményért akar több mint 2 milliós prémiumot felvenni. Az igazgató úgy reagált: a temetőkben mindig az utolsó negyedév a legerősebb, nem szabad az első három alapján értékelni. 2012-t 1,9 millió forint adózás utáni eredménnyel zárták, és idén is hasonlóra számít, stabil csapattal. Célja a kegyeleti szolgáltatás felé vinni a cég gazdálkodását, mert úgy lehet gazdaságilag előrelépni, és abból fordíthatnak pénzt az önkormányzati temetők fenntartására.

Az igazgató iskolába megy szeptembertől

Az igazgató betartja két éve tett ígéretét: kivárta a szakképesítés előfeltételét, vagyis hogy meglegyen a kétéves gyakorlati ideje, és szeptemberben beiratkozik a temetkezési szolgáltató OKJ-s képzésre.

Balogi Dániel az elmúlt két évről elmondta: keményen dolgoznak, tíz év eredménytartalékából vagyon- és értékmegőrző felújításra költenek. Korszerűsítették a Bartók téri ügyfélszolgálati irodát. A Belvárosi temetőben renoválják a 40-50 éves építményeket a kerítésektől az urnafalakig. A bejárati őrbódéból mosdó lett, kialakítottak egy információs központot, elektromos kaput szereltek fel, információs táblát helyeztek ki a hírességek síremlékeiről, és előre költöztették a virágboltot. Restaurálták a legrégebbi, 1825-ös síremléket; ennél a keresztnél róhatja le kegyeletét az, akinek a hozzátartozója ismeretlen helyen nyugszik. Ugyancsak a bejárat mellé helyezték át Mihalik Kálmánnak, a székely himnusz zeneszerzőjének sírját, körülötte kegyeleti parkot alakítanak ki. Rendbe tették a román hősök emlékművét, hogy cserébe a román partner felújítsa a temesvári hősi emlékművet. A virágbolt helyén létesített üres parcellán közösségi teret terveznek, ahol a gyászolók gyülekezhetnek. Később a diktatúrák áldozatainak emlékfalát is itt állítanák fel, és az Erdélyből Szegedre átjött polgárok nevét is itt tüntetnék fel. A hősi síroknál kisebb pihenőt hoztak létre.

Balogi Dániel: Többéves lemaradást dolgoztunk le. Fotó: Frank Yvette (képgaléria)
A három ravatalozó közül egyet az előtte lévő díszburkolattal együtt teljesen felújítottak, egynek a belső terét korszerűsítették. Mellette a mobil vécék helyett új mosdókat rendeztek be, hogy a sírkert évi félmillió látogatóját kulturáltan fogadhassák. Az irodákat és az ügyfélfogadót, valamint a dolgozók szociális helyiségeit is rendbe tették. Kitakarították a gazt, ledolgozva ezzel többéves elmaradásukat. Hamarosan a régi dísztáblában kezdik felújítani egyetemi és városi személyiségek temetkezési helyét. A hősi síroknál 200 ezer forint értékben ültetnek ki virágokat. Az első világháború kezdetének centenáriumára a hősi emlékművek felújításával készülnek a német és osztrák hadisírgondozó szövetséggel. Nem csak Szeged legnagyobb sírkertjére figyel a Testamentum Kft. A Bajai úti krematóriumban a kegyeleti szempontoknak mindenben megfelelően modernizálták a holttestek beszállítását. Befejeződött a dorozsmai temető ravatalozójának és irodájának renoválása, a gyálaréti felújítását idén befejezik, Tápén pedig jövő áprilisra készülnek el.

Szünetelnek a hagyományos temetések. A belvíz miatt a Belvárosi temetőben továbbra sem vállalnak hagyományos testtemetést, ennek ellenére szertartást nem kell elhalasztani, a koporsókat átmenetileg szarkofágba vagy kriptába helyezik el. Felújítottak négy kriptát, amelyek bértárolásra alkalmasak.

Szünetelnek a hagyományos temetések

A belvíz miatt a Belvárosi temetőben továbbra sem vállalnak hagyományos testtemetést, ennek ellenére szertartást nem kell elhalasztani, a koporsókat átmenetileg szarkofágba vagy kriptába helyezik el. Felújítottak négy kriptát, amelyek bértárolásra alkalmasak.

Olvasóink írták

 • 10. _csutak_ 2013. május 16. 19:08
  „@AN:
  Akkor még jobban fogom tisztelni!”
 • 9. AN 2013. május 15. 22:43
  „csutak, DE, jó fideszes, csakhogy embernek is jó.(ritka párosítás) Tehát, ha kap egy munkát, akkor azt próbálja a legjobb tudása szerint elvégezni.”
 • 8. _csutak_ 2013. május 15. 19:54
  „Nem ismerem a temető igazgatóját, de az 1960-as állapotra emlékezem!
  A mai szép, rendezett, kulturált temető benyomását kelti.
  Esetleg nem jó fideszes szegény ember?”
 • 7. Francois 2013. május 15. 17:08
  „6. macs 2013.05.15. 15:49 Eltudom képzelni a kivitelezést! :) Azért a Fogyasztóvédelemnél is okos emberek ülnek. Kezdhetik azzal a segítőt elküldik az ÁNTSZ-hez , felvenni a kötelező oltásokat ami például ahhoz kell, hogy egy halotthoz nyúljon! stb. stb.stb.stb. :) Gratulálok, észben nincs hiány! :)”
 • 6. macs 2013. május 15. 15:49
  „Tegnap hallottam a rádióban:
  Az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi bizottságának hétfői ülésén elhangzott: a Belügyminisztérium jogszabály-módosításokat dolgozott ki a temetési költségek csökkentésére.
  A szociális temetés feltétele lenne, hogy az eltemettető vagy az általa felkért személy vállaljon személyes közreműködést a temetés során. Ezek közé tartozik egyebek mellett az elhunyt felöltöztetése, a sírhely kiásása, a ravatalozás, búcsúztatás, illetve a koporsó, urna leengedése, behantolása.”
 • 5. Francois 2013. május 15. 14:36
  „Azért ma barátaimmal, ezen hülyére röhögtük magunkat! Az egyetlen önkormányzati cég amelyik tisztességesen működik, gyarapszik, tisztul, szépül, na az övéké nem jó. De amelyik lop csal, hazudik, azét elfogadják! Na erre varjunk gombot. KIcsit olyan Muppet Show a történet. Mellékesen egy hete, állítólagos beírásomért, az éj leple alatt megfenyegettek az egyik önkormányzati kft nevében nagy karú gyerekek, pedig tuti nem is én írtam! :) Lehet volt valóság alapja?! :) Én viszont abban vagyok biztos, hogy a fenyegetéshez az igazgatónak nincs köze, kicsit alatta levő személynek jobban!:)”
 • 4. Francois 2013. május 15. 14:32
  „Azért ma barátaimmal, ezen hülyére röhögtük magunkat! Az egyetlen önkormányzati cég amelyik tisztességesen működik, gyarapszik, tisztul, szépül, na az övéké nem jó. De amelyik lop csal, hazudik, azét elfogadják! Na erre varjunk gombot. KIcsit olyan Muppet Show a történet. Mellékesen egy hete, állítólagos beírásomért, az éj leple alatt megfenyegettek az egyik önkormányzati kft nevében nagy karú gyerekek, pedig tuti nem is én írtam! :) Lehet volt valóság alapja?! :) Én viszont abban vagyok biztos, hogy a fenyegetéshez az igazgatónak nincs köze, kicsit alatta levő személynek jobban!:)”
 • 3. ikszy 2013. május 15. 13:42
  „Gyimesi úr figyelmébe ajánlanám a népnemzeti többségű országgyűlés, parlament, mutyigyár (lehet válogatni az elnevezések között) munkáját. Egy hithű népnemzeti politikus? ott fél nap alatt mindent elolvas, dönt - persze, ha a saját érdeke úgy kívánja. Vegyen róluk példát! Mit fog szólni a nemzetvezetője?”
 • 2. Francois 2013. május 15. 13:14
  „Mi kell ezen nagy költségvetés!
  Tisztelt közgyűlés!
  Várhatóan 1700 temetésünk lesz az idén, 70 közmunkás alkalmazunk 8-órában, hamvasztáskor égési sérülteknek 20% engedményt adunk. Minden klappolni fog! Szerintem ez egy sikeres költségvetés, hová kell ennél több! :)”
 • 1. kormoska 2013. május 15. 10:08
  „A temető folyamatosan szépül,sokkal kulturáltabb mint évekkel ezelőtt.Nem kell Balogi urat bántani,jól teszi a dolgát!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmentik a diákot megrugdosó tanárnőt - Ricsi magántanuló lesz

Azonnal hatállyal kezdeményezték a felmentését annak a szegedi tanárnőnek, aki megütötte és megrugdosta egyik diákját. Tovább olvasom