Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Nincs megegyezés az orvosi ügyeletről Szegeden

Szeged - Egyelőre nincs egyezség a szegedi traumatológiai klinika orvosai és a klinikai központ vezetői között az ügyeletekről. Az intézményben szombaton eggyel kevesebb orvos kezdte meg az ügyeleti munkát, mert a többség kitöltötte kötelező túlórakeretét.
Megkezdődtek tegnap a tárgyalások a szegedi traumatológiai klinika orvosai és a klinikai központ vezetősége között – egyezség azonban egyelőre nem született. Mint hétfőn megírtuk: szombaton a szükséges négy helyett csak három szakorvos kezdte meg az ügyeletet a szegedi intézményben. Ezt Török László egyetemi adjunktus azzal magyarázta: a traumatológusok kétharmada kitöltötte kötelező túlórakeretét, az önkéntes túlmunkáért járó díjazásról pedig nincs megegyezés az intézmény és a klinikai központ vezetősége között.

Kerettánc

Heti 60 óránál többet egyetlen közalkalmazotti státusban lévő orvos sem dolgozhat a júliustól hatályos uniós normák szerint. A heti 40 órás normál munkaidő mellett 8 óra pluszmunkára kötelezhetők, és vállalhatnak önkéntes többletmunkát is, 12-24 órában. A szakorvosok kötelező többletmunkáinak 8 óráiból áll össze a májustól novemberig tartó, féléves időszakokra bontott ügyeleti munkaidőkeret, amivel az intézmény feladataihoz szabottan gazdálkodik. Ez a keret merülhet ki hamarosan a traumatológiai klinikán.

Kovács Iván, a klinikai központ stratégiai igazgatója elmondta: tegnap a felek ismertették álláspontjukat és értékelték a megoldási lehetőségeket. A helyzetet ma a klinikai központ vezetőségi ülésén is megtárgyalják. Mint az igazgatótól megtudtuk, a traumatológusok vállalták: ha olyan orvost osztanak be ügyeletre, aki kitöltötte kötelező munkaidőkeretét, ezen a héten még elvégzik az önkéntes többletmunkát. A későbbi ügyeleti ellátás megoldása a tárgyalásoktól függ.

A vita főként az alapilletmény és annak kiegészítései, azaz a pótlékok körül folyik – az ügyeleti díjazás változatlan mértékéről ugyanis már augusztus végén értesítette Pál Attila, a klinikai központ elnöke az orvosokat. Eszerint – bár egy júliustól hatályos jogszabály értelmében minden szakorvos csak az alapilletmény 70-90 százalékát kapná az ügyeleti órákra – a traumatológusoknak továbbra is 110-130 százalékát fizetik ki ezért a munkáért. A jogszabályhoz képest magasabb díjazásról saját hatáskörében döntött a klinikai központ vezetése, júliustól visszamenőleg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már Szegeden is vásárolhatunk hibrid autót

Nyugat-Európában és a tengerentúlon sokan hibrid autóra cserélték a benzinfalóikat. Magyarországon a… Tovább olvasom