Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Nincs méltó koncerthangszer

Szeged - A városnak nincs olyan koncertzongorája, amelyhez neves vendégművészeket is le lehetne ültetni. 33 millióból lehetne.
A koncertszervezők pironkodnak, ha világhírű pianista lép fel Szegeden, mert nincs megfelelő hangversenyzongorája a városnak. A Filharmónia estjein egy 30 éves Steinway D-modellt használnak, ami a Zeneakadémiáról került ide. Hat évvel ezelőtt felújíttatták, de mivel a nagyszínház színpada alatti fűtetlen térben tárolják, mára szinte teljesen tönkrement.

– A vendégművészek vérmérsékletük szerint adnak hangot elképedésüknek, amikor szembesülnek vele, hogy milyen hangszeren kell játszaniuk. Ha már koncertterme nincs a városnak, legalább egy méltó zongorája lenne – tolmácsolja a pianisták véleményét is Baross Gábor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója.

– Presztízskérdés, hogy Debrecenhez, Pécshez, Győrhöz hasonlóan Szegednek is legyen zenekari hangversenyekhez megfelelő hangszere – véli Kerek Ferenc Liszt-díjas zongoraművész, az SZTE Zeneművészeti Karának dékánja, aki szerint a régi Steinway-en ugyan „valahogy mindent le lehet játszani, de nem igazán alkalmas minőségi koncertezésre".

Kocsis Zoltán Steinway-hangversenyzongorán játszik – Szegeden is ilyet szeretnének a művészek keze alá adni.
Kocsis Zoltán Steinway-hangversenyzongorán játszik – Szegeden is ilyet szeretnének a művészek keze alá adni.

– Legalább ötven neves zongoraművészt megkérdeztem, 95 százalékuk a hamburgi Steinway-gyár csúcsmodellje mellett tette le a garast. A zongorák közt olyan a Steinway D–274, mint az autók közt a Rolls-Royce: strapabíró, és a legmagasabb igényeket is kielégíti. 150 ezer forintért lehetne egy speciális konténert is készíttetni hozzá, ami még akkor is megóvná a hangszert, ha beindulna a záporberendezés a színházban – hangsúlyozza Baross Gábor, aki szerint a szimfonikusok az állami támogatásukból biztosíthatnák az új zongora árának kétharmadát.

Utánanéztünk: 33-35 millió forintba kerülne a szóban forgó Steinway-modell. Az önkormányzat idei költségvetésében ugyan nem szerepel erre a célra elkülönített összeg, de információink szerint a következő években a város partner lenne a hangszer megvásárlásában.

Sopron szerencséje

Amikor a harmincas években Sopronban vendégszerepelt a világhírű Jean-Marie D’Arreé, és kiderült, hogy nincs a városnak megfelelő zongorája, Esterházy herceg egy Steinway-hangversenyzongorát adományozott a településnek, hogy a vendégművész hozzá méltó hangszeren játszhasson. A 80-as években a Yamaha cég sztárzongoristája, Cziffra György koncertezett Sopronban. Amikor megtudta, hogy a városnak csak egy felújításra váró, lepusztult, régi Steinway-e van, Sopronnak ajándékozta a magával vitt Yamaha hangversenyzongorát.

A zongorák Stradivarija

A Steinway mellett a Yamaha-, a Bösendorfer- és újabban a Fazioli-modellek a legkedveltebbek. A Fazioli-hangszereket a zongorák Stradivarijának is nevezik, kézzel készülnek egy forradalmian új gyártási technológia alapján, amelynek különlegessége az alapanyag: a hangszerek faváza abból a lucfenyőfajtából áll, amelyből Stradivari készítette mesterhegedűit. Az F–308-as Fazioli-hangversenyzongora 45 millió forintba kerül.

Olvasóink írták

 • 2. fairriver01 2009. április 02. 16:16
  „igazad van Carlo

  miért is kell a legdrágább? Szerintem igazi zongoristákat, pl. Schiff, Bogányit kellene megkérdezni napjainkban milyen zongorát is szabad megvenni minőség és tartósság tekintetében, nem azokat a ... művészeket, akiket nap mint nap láthatunk a Mezzoban”
 • 1. Carlo 2009. április 01. 14:24
  „miért kell a legdrágábbat?

  nagyzási hóbort
  én is tudnám melyik Ferrarit válasszam, el is tudnám vezetni, de az Ifával is elboldogulok símán

  sztem 15 milláért is lehetne zongora, na és?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyárra sem nyit ki Janicsék étterme

Szeged - Több mint egy éve megvette, mégsem kezdett hozzá a Bárka étterem felújításához Janics Natasa és Csányi Szilárd. Eddig az engedélyek beszerzése, most a gazdasági válság miatt csúszik a nyitás – mondja az olimpikon menedzsere. Tovább olvasom