Délmagyar logó

2016. 09. 28. szerda - Vencel 9°C | 22°C

Nincs méltó koncerthangszer

Szeged - A városnak nincs olyan koncertzongorája, amelyhez neves vendégművészeket is le lehetne ültetni. 33 millióból lehetne.
A koncertszervezők pironkodnak, ha világhírű pianista lép fel Szegeden, mert nincs megfelelő hangversenyzongorája a városnak. A Filharmónia estjein egy 30 éves Steinway D-modellt használnak, ami a Zeneakadémiáról került ide. Hat évvel ezelőtt felújíttatták, de mivel a nagyszínház színpada alatti fűtetlen térben tárolják, mára szinte teljesen tönkrement.

– A vendégművészek vérmérsékletük szerint adnak hangot elképedésüknek, amikor szembesülnek vele, hogy milyen hangszeren kell játszaniuk. Ha már koncertterme nincs a városnak, legalább egy méltó zongorája lenne – tolmácsolja a pianisták véleményét is Baross Gábor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója.

– Presztízskérdés, hogy Debrecenhez, Pécshez, Győrhöz hasonlóan Szegednek is legyen zenekari hangversenyekhez megfelelő hangszere – véli Kerek Ferenc Liszt-díjas zongoraművész, az SZTE Zeneművészeti Karának dékánja, aki szerint a régi Steinway-en ugyan „valahogy mindent le lehet játszani, de nem igazán alkalmas minőségi koncertezésre".

Kocsis Zoltán Steinway-hangversenyzongorán játszik – Szegeden is ilyet szeretnének a művészek keze alá adni.
Kocsis Zoltán Steinway-hangversenyzongorán játszik – Szegeden is ilyet szeretnének a művészek keze alá adni.

– Legalább ötven neves zongoraművészt megkérdeztem, 95 százalékuk a hamburgi Steinway-gyár csúcsmodellje mellett tette le a garast. A zongorák közt olyan a Steinway D–274, mint az autók közt a Rolls-Royce: strapabíró, és a legmagasabb igényeket is kielégíti. 150 ezer forintért lehetne egy speciális konténert is készíttetni hozzá, ami még akkor is megóvná a hangszert, ha beindulna a záporberendezés a színházban – hangsúlyozza Baross Gábor, aki szerint a szimfonikusok az állami támogatásukból biztosíthatnák az új zongora árának kétharmadát.

Utánanéztünk: 33-35 millió forintba kerülne a szóban forgó Steinway-modell. Az önkormányzat idei költségvetésében ugyan nem szerepel erre a célra elkülönített összeg, de információink szerint a következő években a város partner lenne a hangszer megvásárlásában.

Sopron szerencséje

Amikor a harmincas években Sopronban vendégszerepelt a világhírű Jean-Marie D’Arreé, és kiderült, hogy nincs a városnak megfelelő zongorája, Esterházy herceg egy Steinway-hangversenyzongorát adományozott a településnek, hogy a vendégművész hozzá méltó hangszeren játszhasson. A 80-as években a Yamaha cég sztárzongoristája, Cziffra György koncertezett Sopronban. Amikor megtudta, hogy a városnak csak egy felújításra váró, lepusztult, régi Steinway-e van, Sopronnak ajándékozta a magával vitt Yamaha hangversenyzongorát.

A zongorák Stradivarija

A Steinway mellett a Yamaha-, a Bösendorfer- és újabban a Fazioli-modellek a legkedveltebbek. A Fazioli-hangszereket a zongorák Stradivarijának is nevezik, kézzel készülnek egy forradalmian új gyártási technológia alapján, amelynek különlegessége az alapanyag: a hangszerek faváza abból a lucfenyőfajtából áll, amelyből Stradivari készítette mesterhegedűit. Az F–308-as Fazioli-hangversenyzongora 45 millió forintba kerül.

Olvasóink írták

 • 2. fairriver01 2009. április 02. 16:16
  „igazad van Carlo

  miért is kell a legdrágább? Szerintem igazi zongoristákat, pl. Schiff, Bogányit kellene megkérdezni napjainkban milyen zongorát is szabad megvenni minőség és tartósság tekintetében, nem azokat a ... művészeket, akiket nap mint nap láthatunk a Mezzoban”
 • 1. Carlo 2009. április 01. 14:24
  „miért kell a legdrágábbat?

  nagyzási hóbort
  én is tudnám melyik Ferrarit válasszam, el is tudnám vezetni, de az Ifával is elboldogulok símán

  sztem 15 milláért is lehetne zongora, na és?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyárra sem nyit ki Janicsék étterme

Szeged - Több mint egy éve megvette, mégsem kezdett hozzá a Bárka étterem felújításához Janics Natasa és Csányi Szilárd. Eddig az engedélyek beszerzése, most a gazdasági válság miatt csúszik a nyitás – mondja az olimpikon menedzsere. Tovább olvasom