Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Nincs mit tenni: hétfőn becsöngetnek

Csongrád megye - A tanévkezdésben csak egy dolog biztos: hétfő reggel becsöngetnek. Kérdés, hogyan működik majd az új köznevelési törvény szabályozta iskolai élet. Az egyházi, állami, alapítványi és önkormányzati fenntartású intézményekben a sok bába közt elveszett a gyerek: azt sem sikerült megtudnunk, hány diák tanul majd Csongrád megyében.
Hány iskolásnak csengetnek be jövő hétfőn? Egyszerűnek tűnő kérdés, amelyre közel két hét alatt sem sikerült választ kapnunk. Csongrád megyében önkormányzati, egyetemi, állami, egyházi, alapítványi fenntartású intézmények kezdik a tanévet. Csak a megkeresett nagyvárosoktól és a Szegedi Tudományegyetemtől kaptunk adatokat, hány iskola hány osztályában hány gyerek ül be az iskolapadokba. Ezek csak tájékoztató jellegűek, a májusi beiratkozásokon alapulnak. A végleges számok a tanévkezdés után derülnek ki. Az állami fenntartású intézményeket koordináló Megyei Intézményfenntartó Központtól és a Szeged–csanádi Egyházmegyétől későbbre ígértek tájékoztatást.

Nincs mit tenni: hétfőn becsöngetnek. Ennek az is a biztos jele, hogy meg kellett venni a tanszereket. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Kérdőjelek

A köznevelési törvény bizonyos pontjai már szeptember elsejével életbe lépnek. Több végrehajtási rendeletet elfogadott hozzá a héten a kormány, de még mindig sok a kérdőjel. – Az első naptól élő probléma a mindennapos testnevelés bevezetése, amely az 1., 5. és 9. évfolyamosokat érinti. Hogyan oldják meg ezt azok az intézmények, amelyekben a feltételek nem adottak, senki nem tudja – mondta el Pap Jánosné, a Pedagógusok Szakszervezete szegedi és körzeti bizottságának titkára. – De nem készült el még a kerettanterv sem, így például nem tudni, milyen jellegű osztályokat indíthatnak majd jövőre a gimnáziumok, miközben erről már szeptemberben értesíteni szokták a nyolcadikosokat. A szakember szerint nehéz év elé néznek a pedagógusok.

Szegeden a 27 önkormányzati fenntartású intézményben 703 általános és középiskolai osztályban tanulnak majd a diákok, összesen 19 ezer 350-en. A legnagyobb létszámú évfolyam várhatóan a 3., a legkisebb a 8. lesz. Az elsősök száma a beiratkozások alapján 1144. Az egyetem három iskolájában több mint 2500-an kezdik meg a tanévet. A Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolában a művészeti iskolásokkal együtt 1150-en lesznek, köztük 120 elsős. A Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola összlétszáma több mint 700, itt 90 elsős lesz. A Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumban pedig 720 diáknak csengetnek be.

Hódmezővásárhelyen 15 iskola 295 osztályában 6809 tanuló kezdi meg a tanévet, közülük 18 osztályban összesen 450 első osztályos. Szentesen három iskolába összesen 1240 diák jár majd, 57 osztályba. Az elsősök száma 160.

A Csongrádi Kistérség Többcélú Társulása által fenntartott négy csongrádi tagintézményben összesen 868 gyermek kezdi meg a tanévet, 42 osztályban. Ebből 119-en hétfőn ülnek be először az iskolapadba. A legnagyobb létszámú ebben a városban a 4., a legkisebb pedig a 8. évfolyam.

Makó egyetlen önkormányzati fenntartású iskolájában 22 osztályban 564 általános iskolás és 550 művészeti iskolás gyerek tanul. A legkevesebben éppen az elsősök vannak – 53-an –, a legnagyobb létszámú évfolyam pedig a negyedik, ahol három osztályban 85-en tanulnak.

Olvasóink írták

60 hozzászólás
 • 60. szabadszájú 2012. szeptember 03. 08:09
  „Kedves Dublin!

  Minden szavaddal egyetértek! Hiába is magyarázkodunk, csak azok tudják a pedagógus életet elképzelni, aki benne van, ill akinek a közeli hozzátartozói között van pedagógus!

  Nekem csak annyi bánatom van a 32 órával kapcsolatban, hogy mindez mellett még van néhány papírmunka is!
  Ezt csak mi tudjuk!!

  Üdv.: szabadszájú”
 • 59. dublin 2012. szeptember 02. 18:08
  „55. radic 2012.09.02. 16:52
  amúgy meg igazad van :)”
 • 58. dublin 2012. szeptember 02. 18:07
  „virág25 ... kár, hogy Te vagy a gyerekeid csak olyan tanárokkal kerültek kapcsolatba, akikről ilyen véleményed alakulhatott ki ...
  amúgy teljesen igazad van .. én már kimondottan várom, hogy kötelezően 32 órát kelljen az épületben töltenem feladatokkal megtűzdelve, mert akkor a maradék 8 óra marad a több osztálynyi dolgozat kijavítására, a dolgozatok összeállítására, a felkészülést már félve merem ideírni, de még 2 párhuzamos osztály sem egyforma, a tagozatokról nem is beszélve .. és végre nem kell azon gondolkodnom, hogy menjek-e színházba, kiállításra a gyerekekkel, osztálykirándulni vagy erdei iskolába, esetleg többször 24 órás felügyeletre teljes felelősséggel A HÉTVÉGÉM, AZ ESTÉIM ÉS A SZABADIDŐM terhére ... pontosan úgy kezelem majd a munkaidőmet, mint bárki más ... a nap végén leteszem a tollat, és ennyi ... egy bolti pénztáros sem viszi haza a pénztárgépet, hogy belepötyögjön még pár dolgot
  a gyereket meg vigye a szülő igénye szerint ide vagy oda ..”
 • 57. la-za 2012. szeptember 02. 17:51
  „55.radic 2012.09.02. 16:52

  Igazad van.... :)”
 • 56. la-za 2012. szeptember 02. 16:54
  „54.virág25 2012.09.02. 15:29

  Nevelni? Ez a baj, hogy a szülők azt hiszik, hogy a nevelőmunkát elvégzik helyettük a tanárok és így ők lesz@rhatják a gyereket (ezek szerint te is).

  Azért nem lehet fizika-kémia szakos hiretést találni, mert megoldják túlórákkal házon belül (ill bokron belül, de ez neked gondolom nem mond sokat), mert olcsóbb, mint valakit felvenni. Így egy-egy tanár 2-3 iskola között ingázik.

  A gyerek több időt tölt el az iskolában, mint a tanár? Ugyan ki a fene vigyáz arra a gyerekre, amíg az iskolában van...tán a portás...? Sokat van a gyerek a suliban? Ez azt hiszem, hogy a szülőknek könnyebbség, nem a tanárnak vagy épp a diáknak...

  A közalkalmazotti státusz megszüntetése ugyanolyan feltételekkel lehetséges, mint bárhol máshol. Nem hiszed? A te bajod :)

  Nagyon sokan határozott idejű szerződéssel dolgoznak: szeptember 1-től június 15-ig. Nyáron semmi..... Lehet irigykedni...

  Folyamatosan Németországgal példálózol? Áruld már el, hogy ott ugyanerre a munkára mennyi is a tanári fizu...?”
 • 55. radic 2012. szeptember 02. 16:52
  „Ne etessétek a trollt. Hadd bugyogjon csak szépen abban a szellemi pöcegödörben, amiből ki-kiböffent néha. :)”
 • 54. virág25 2012. szeptember 02. 15:29
  „Nem mesélni kellene, hanem tanítani és nevelni! Egy dolog igaz, nem dolgozom a német iskolarendszerben. Már nem. Állásügyben ha megnézed a közszféra állásportálját nehéz rajta fizika és kémia szakos álláshirdetést találni! Igen fáj az igazság, ha nem az oldalatokon áll, kedves pedagógusok kommentálók! Az sem véletlen nem panaszkodnak és nem adnak fel magas labdát! A tanárt ne sajnáljuk addig, amíg egy gyerek több időt tölt el az iskolában, mint a tanára! A közalkalmazotti tanári státusz megszüntetése nehéz. Még akkor is ha valakiről kiderül, hogy teljesen alkalmatlan! A határozott idejű szerződés az ami a neve. Nem kell egyet érteni, fel lehet háborodni. (Meska 25 éve csak a tankönyvek változtak, a tananyag alig. Ez is egy szintje munkának. A többi munka belefér ugye a heti 10 órába? Otthon? Magántanítványokkal? Ha le akarok süllyedni egy szint alá, akkor megkérdezem, párhuzamos osztály esetén ugyanarra az órára kétszer készülsz?)”
 • 53. dublin 2012. szeptember 02. 13:12
  „kedves meska, ne húzd fel magad ... mi is tudjuk, hogy a diákok mögött sok esetben milyen szülők állnak, csak a pedagógusok nem kapnak ekkora labdát sem a délmagyartól, sem más laptól, hogy meséljenek .. pedig bőven lenne mit ...
  annyit azért megkérdeznék ... az itt kommentelők gyermekei ehhez hasonló lelki felkészültséggel mennek holnap iskolába ...az itt becsmérelt pedagógusok kezei közé?”
 • 52. meska 2012. szeptember 02. 12:06
  „La-za, Radic, köszönöm szépen, hogy besegítettetek...olyan égő frázisokban közhelyeket írkálóknak magyarázni mindég a bizonyítványt mindamellett, hogy hitünk szerint tisztességgel becsülettel tesszük a dolgunk.”
 • 51. la-za 2012. szeptember 02. 10:20
  „46.virág25 2012.09.02. 07:08

  A többi megjegyzésedbre azért nem reagáltam, mert süt belőle az értelem :)

  Nem tudom, honnan veszed az információidat(mennyi a fizika és kémia tanár, milyen "nehéz" valakit elküldeni, stb), de valószínűleg jól átvertek. Semmi baj. A tudatlanság áldás :)))”
 • 50. la-za 2012. szeptember 02. 10:15
  „44.Teo 2012.09.02. 02:18

  Már megbocsáss, de megint nem a tanárok kezdtek el panaszkodni, hanem őket kezdték el szapulni ill.róluk állították többen is azt, hogy nemzetközi szinten is irigyelt a helyzetük. Én csak tényeket írtam le...”
 • 49. radic 2012. szeptember 02. 10:01
  „46. virág25 2012.09.02. 07:08

  "Ismerem a magyar oktatásrendszert, a németet és a skandinávot is."

  No itt a bibi. Te csak gondolod, hogy ismered, de mivel nem dolgozol benne, így maximum elképzelésed lehet róla. A probléma viszont az, hogy te a saját elképzelésed alapján ítélsz meg egy egész szakmát és emellett nem szégyelled világgá kiáltani a saját frusztrált nézeteid. Teszed annak ellenére, hogy ezen a fórumon már több tucatnyi pedagógus leírta ennek az ellenkezőjét.
  Szóval jobb lenne befejezni a trollkodást és mondjuk valami olyasmivel mulatni az időt, ami hasznára válik a társadalomnak.”
 • 48. v.imre 2012. szeptember 02. 09:12
  „41.Pandora

  Ők annyit láttak, hogy elmegyek előttük... :-))”
 • 47. meska 2012. szeptember 02. 08:55
  „Virág25, nem az igazság fáj nékem, hanem az, hogy 25 évnyi mindennapos készülésemet semmibe vetted. Meg sok minden mást is. Magyarul: az igazságtól elég messze állsz, így elég nehéz bármiféle biztosítékot kiverned. Fizika-kémia ügyben pedig egyenesen értelmezhetetlen az állításod.”
 • 46. virág25 2012. szeptember 02. 07:08
  „Ismerem a magyar oktatásrendszert, a németet és a skandinávot is. A francia sem igazán különb, csak ott mások a szolgáltatások. Persze fáj az igazság a pedagógusoknak! Fizika-kémia ügyben a hallgatókból van hiány. Talán azért is van ez, mert nem felelnek meg a feltételeknek? Számolj csak egy iskolában, ha van két évfolyam akkor 7-8 osztályban tanítanak. Heti két órában, az 16 óra egy héten.
  Nézz szét az iskolákban! A tanárok többsége nem szerződéssel van! Van olyan amit leírsz, de ez ellen lehet tenni törvényes keretek között! Egyébként ilyen a gazdasági szférában is van! Több mint a közszférában! Közalkalmazotti státuszból elég nehéz kirúgni valakit! Nézz csak utána! Annak örülök, hogy a többi megjegyzésem nem ütötte ki a biztosítékot!”
 • 45. Teo 2012. szeptember 02. 02:29
  „33. állatbarát3 2012.09.01. 13:30

  Majd ha megfelelő pszihológiai rostán esnek át a leendő tanárok, valamint évente szűrik őket, s az alkalmatlanokat ki is teszik a munkahelyről.
  Csak sajna nem ez a tapasztalat. Varjú a varjúnak nem vájja ki a szemét.
  Csak tanárok és nem pedagógusok, csak leadják az óra anyagát. Tisztelet a kivételnek, annak a nagyon kevésnek.”
 • 44. Teo 2012. szeptember 02. 02:18
  „31. la-za 2012.09.01. 12:41

  31. la-za 2012.09.01. 12:41

  Akkor jól átverték a tanárokat.
  Szegényeknek könnyű munkát és magas fizetést ígértek.
  Ha annyira rossz, el kell menni mást csinálni.
  Lehet siránkozni hogy hát nem lehet munkát találni, mi közben tele vannak a hírdető újságok állással.”
 • 43. meska 2012. szeptember 01. 23:12
  „Virág25, ekkora csacsiságokat összehordani...:) ...:). Külön-külön is nagyon kacagtatóak a mondataid, foszforeszkálnak, sőt: xilofonoznak . Az egyikkel például kerek perec kijelented, hogy 25 évnyi tanítással, délutáni rendszeres kövi napra készüléssel én tulajdonképpen nem is létezek. Vagy: egymagamban vagyok az állatorvosi ló. Szerinted ló, feletteseink szerint rabszolga, jobbnál jobb! Még szerencse, hogy azok a gyerekek, akikkel minden nap találkozunk, tudják, hogy ki beszél a levegőbe és kivégzi a dolgát tisztességgel. :)”
 • 42. mugli 2012. szeptember 01. 22:48
  „37. virág25 2012.09.01. 19:21
  Ha szerinted olyan jó dolga van a magyar pedagógusnak, miért nem állsz be közéjük?! Kevés az állás? Ugyan... A fizetés is mese, ahogy írod.
  A tanárok többsége határozott szerződéssel van az állásában. Június közepétől nem kapnak sokan fizut, aztán majd szeptembertől lesz újabb szerződése, ha lesz. Egyébként meg egyetlen tollvonás, és simán ki lehet bárkit tenni a közalkalmazotti állásából. Erről szólt az elmúlt pár év.”
 • 41. Pandora 2012. szeptember 01. 22:04
  „34. v.imre 2012.09.01. 14:14

  a portások tényleg csak ennyit látnak.”
60 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szobori búcsú lovas kocsikkal

Különleges kordéval, fiákerrel, pados kocsival, sátras szekérrel, pónifogattal is érkeznek a Szeged környéki falvakból és tanyavilágból Ópusztaszerre. Tovább olvasom