Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Nincs nyár csőd nélkül

Szeged - Nem volt olyan nyári szezon az elmúlt években, hogy legalább egy utazási iroda ne menjen tönkre Magyarországon. Legutóbb a Sunport Travel húzta le a rolót. A szakember szerint a gyanúsan olcsó külföldi utazást kínáló szervezőket kell a legmesszebbre elkerülni.
– Egyre többen kérik, hogy olyan utazásszervező irodával szeretnének külföldre menni, amelyik biztonságos. Csak sejteni lehet, hogy nincs minden rendben egy utazásszervező irodával: a június elején csődbe ment Sunport Travel például korábban nagy iroda volt, ami az elmúlt években egyre zsugorodott. Benne volt a levegőben, hogy baj lehet majd vele, ezért már két éve nem közvetítettük az útjaikat – mondta Hegyesi Sándor, a szegedi Top Tours közvetítőiroda vezetője.

 Belföldön bátrabbak vagyunk

– Belföldre az irodák megkerülésével foglaljuk le a szálláshelyet, és az utazást is egyénileg intézzük. Külföldre azonban nem mernénk belevágni egy egyénileg szervezett útnak, hiszen a családban kisgyerekek is vannak: az utazási iroda baj esetén gyorsan tud segíteni. Szerencsére az eddigi külföldi útjaink mind zökkenőmentesek voltak, remélem, ez a jövőben is így marad. Idén szeptemberben Görögországba készülünk, most nézem a kínálatot. Bosszantó a sok csőd, nem tudom, mit tennék, ha valami okból külföldön rekednénk, de biztos hamar érkezne a segítség: az elmúlt évek történései miatt erre már fel vannak készülve a hazai irodák – mondta Fehér István, aki éppen az egyik szegedi utazási iroda prospektusait nézegette.

Magyarországon az elmúlt években nem volt olyan nyár, hogy legalább egy utazási iroda ne menjen tönkre. Tavaly augusztusban a Best Reisen húzta le a rolót, 2012-ben még 6 milliárdos árbevételt ért el.

– Az utazásszervező irodák gépet bérelnek, akkor is ki kell fizetniük, ha csak tíz utas van rajta. Ha nem tudják megtölteni, elkezdenek akciózni, belemennek egy árspirálba, és adósságot kezdenek görgetni maguk előtt. Aki túl olcsón hirdeti a külföldi útjait, az gyanús. Az irodáknak azonban ma már olyan biztosítási hátterük van, hogy az utas biztosan visszakapja a befizetett pénzét. Persze egy csőd sok kellemetlenséggel járhat – magyarázta az irodavezető.

Nem mindig a magyar képviselet a felelős. – A 2010 nyarán tönkrement Karya Tournak török tulajdonosa volt. Hét országban voltak irodái, ahonnan mindig átutalták neki az utasok által befizetett pénzt. A tulajdonos a hozzá befutó összeget azonban nem továbbította a szállodáknak, és egyik napról a másikra lelépett. A Best Reisent az afrikai zavargások tették tönkre, hiszen szinte csak Egyiptomba és Tunéziába közvetített utakat. Volt olyan iroda is, amelyik 16 évig működött sikeresen, és a tulajdonos csak ekkor dobbantott a pénzzel – mesélt néhány iroda tönkremeneteléről Hegyesi Sándor.

Az elmúlt három évben egyre több magyar döntött úgy, hogy egyénileg foglal le helyet az interneten külföldi szállodákban, és az utazást is maga oldja meg. – Megtörtént, hogy az augusztusi főszezonban szombat délután hívott fel egy nő az olaszországi Porto Santa Margheritaból azzal, hogy az interneten lefoglalt egy szállást, de nincs is olyan utca az üdülőhelyen, ami az inteneten volt feltüntetve. Főszezonban aznap lehetetlen volt apartmant találni neki, a két kisgyerekével autóban kellett töltenie egy éjszakát. Egy utazási iroda ilyen esetben mindig tud segíteni – mondta Hegyesi Sándor.

Bakó Balázs, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége kommunikációs bizottságának tagja elmondta: a Magyarországon bejegyzett 1200 vállalkozás közül mintegy 700 ténylegesen idegenforgalmi tevékenységet folytat.

Ha nem csak prospektusban szeretnénk látni a tengert, jól kell megválasztani az utazási irodát. Fotó: Karnok Csaba
Ha nem csak prospektusban szeretnénk látni a tengert, jól kell megválasztani az utazási irodát. Fotó: Karnok Csaba

– A hazai utazásszervezőknek évente kétszer kell adatokat szolgáltatniuk a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal felé az előző évben megvalósult, és a következő év tervezett árbevételéről, melyek közül a legmagasabb alapján bankgarancia fizetésére, vagy kauciós biztosítás kötésére kötelesek. Ez forgalomfüggő, a tavaly csődbe ment Best Reisené 1,3 milliárd, a most tönkrement Sunporté 28 millió forint volt. Ez teszi lehetővé, hogy minden körülmények között haza tudják szállítani a külföldön rekedt utasokat, vagy kártalanítani tudják az itthon maradottakat. A szövetség főleg a feketén utaztatás ellen próbál fellépni. Ez rossz az adókiesés miatt az államnak, és iroda, valamint érdekképviselet hiányában baj esetén az utasok sem tudnak kihez fordulni – magyarázta a szakember.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 millió a kiskerti utakra

Szétosztotta a kiskerti utcák javítására fordítható 10 millió forintot a közgyűlés városüzemeltetési és fejlesztési bizottsága. Tovább olvasom