Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -2°C | 5°C

Nincs párja a szatymazi őszibaracknak

Szatymaz - Az idei időjárás kedvez a szatymazi őszibaracknak. A szép gyümölcsből olyan sok van, hogy a termelők kénytelenek a vártnál alacsonyabb áron értékesíteni.
A Barna fivérek egész családja hagyományosan baracktermelő, a kezdetekről kérdeztük őket.

– Az idén nagyon szép az őszibarack, szinte annyira, hogy árán már el sem lehet adni. A szezon közepén járunk, és még mindig ideális az időjárás, még locsolni sem kellett. A barack szereti a sok napsütést, a kevés, de egyenletes csapadékot, és természetesen a vidékre jellemző homokos talajt – mondta Barna András, miközben egy ládába pakolta a leszedett hamvas gyümölcsöket Szatymaz melletti ültetvényén.

Június derekán indul az előszezon, és egészen szeptember végéig kitart a barack. Minden hónapban más fajtát szednek. Egy nyáron 25-30-féle őszibarackot termeszt a Barna család. A tanyán tett látogatásunk alatt összegyűlt a népes família apraja-nagyja. Mire a több száz fa gyümölcsét „betakarítják", minden segítő kézre szükség van. Hajnali hatkor kezdenek, és gyakran sötétedés után mennek haza. Ugyanazt a fát háromszor-négyszer meg kell szedni, hiszen a beérés szakaszos.
Barna András már 15-16 éves korában beállt segíteni a szüleinek az ültetvényeken, és azóta a baracktermesztés a fő hivatása.

Idősebb Barna Károly a gyümölcsösben. A termést a Mórakerthez és a nagybanira viszik. Fotó: Frank Yvette (Fotógaléria)

Öccsével, fiával, unokaöccsével és az unokákkal együtt tartják kézben a gazdaságot. Unokaöccse, ifj. Barna Károly elmondta, muszáj a barack mellett mással is foglalkozni, az időjárás viszontagságai ugyanis akár az egész termést elpusztíthatják. 2005–2006-ban például térdig ért az ültetvényeken a belvíz. Hathektárnyi barackosuk 80 százaléka elpusztult akkor. Az idén sajnos a fehér húsú nektarin nagy része, a kajsziból pedig az összes lefagyott. – Mindig kell valamit a piacra vinni, a barack azonban kényes gyümölcs, ezért három éve több sárgadinnyét, földiepret, káposztát, burgonyát és paprikát termesztünk – magyarázta ifj. Barna Károly, akitől azt is megtudtuk, a termés egy részét a Mórakert Termelői Értékesítő Szövetkezetbe adják le, a másik részét a dorozsmai vagy a budapesti nagybani piacra viszik.

Fesztivál

Szatymazon holnap a baracké lesz a főszerep: falunappal egybekötve megrendezik a XVI. őszibarack-fesztivált. Délelőtt tíz órától szatymazi, sándorfalvi, zsombói, forráskúti, bordányi, zákányszéki gazdák és a Mórakert gyümölcseit állítják ki, szakmai fórumot tartanak. A nézelődők vásárolhatnak is a kedvelt gyümölcsből. Jelenleg 100-200 forint között mozog egy kiló őszibarack ára.

– Szatócsboltunk volt Szatymazon, de az ötvenes években államosították. Utána a baracktermesztés lett a család fő profilja – kapcsolódott a beszélgetésbe a 67 éves idősebb Barna Károly.

Nincs párja a szatymazi baracknak. Az országban három-négy híres termőtáj van, a mi gyümölcsöseink is a legjobbak között szerepelnek – állították Barnáék, akik elmesélték, hogy egy helybeli családnak, a Frankoknak köszönhetik a szatymazi barack hírnevét. A harmincas években ugyanis Amerikából behozták, és meghonosították a Ford nevű fajtát. Akkoriban csak ezt, illetve az úgynevezett Napsugár típust lehetett kapni. Később az ötvenes években a faluban építettek először iparvágányt, így a környékbeli termelők Szatymazra vitték az összes portékát, majd onnan exportálták. Kamenszky Béla pedagógus pedig megszervezte a környékbeli gazdák képzését, kiállításokat rendezett, országos hírűvé segítette a szatymazi barackot.

Olvasóink írták

  • 1. elfagyott és mégis sok van? 2008. július 11. 13:58
    „Ez tényleg jó vidék, tavasszal elfagyott most sok a termés, legalábbis ezt olvashatjuk mindenfelé.

    Nem vagyok paraszt fóbiás és ne mond, hogy csináld te is ha írigyled.
    Te meg ássál gödröt egész nap, vagy hegessz minimálbérért.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A stoppolás szegedi mestere: Turóczy Zoltán

Szeged - Aki azt gondolja, hogy a világot körbeutazni csak több millió forintból lehet, téved.… Tovább olvasom