Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Nincs pénz a református templomra Kisteleken

Kistelek - Terv már van, pénz még nincs az új református templomra Kisteleken. A városban élő lelkész és egy saját templom sokat segítene a református hitéleten.
Lassan egy éve, hogy eldózerolták a kisteleki református egyház épületeit. A belvíztől omladozó falakat nem lehetett megmenteni, a kényszerbontás óta azonban üresen áll a telek. A hívők templom híján a Napsugár Idősek otthona kápolnájába járnak imádkozni, kéthetente egyszer pedig itt tartják a felnőtt és gyerek istentiszteleteket, valamint a heti bibliaórát.

– A vázlattervek már készen vannak a telek beépítésére – mondta el Sípos Ete Zoltán református lelki pásztor. – Szeretnénk a templom mellett egy lelkészlakást, néhány, a gyülekezeti életet lehetővé tévő kisebb termet, valamint kiadható üzlethelyiségeket is, amiből lenne némi bevételünk. Ezekre nagy szükség volna, hiszen a közösség még túl kicsi ahhoz, hogy eltartson egy lelkészt.

Kisteleken a népszámlálási adatok szerint 189 református él, a környező településeken további 270 fő. A kisteleki reformátusokból Sípos Ete Zoltán leginkább azokat ismeri, akik istentiszteletre járnak. – Amíg nincs helyben lakó lelkész, nem kellő hatékonysággal gyülekezeti közösséget építeni – fogalmazott. – A templom hiánya különösen nagy gond, hiszen így éppen az a tér hiányzik, ahol megszólalhat a bibliamagyarázat s a gyülekezet élő közösséggé formálódhat. A tervek megvalósítására azonban egyelőre nincs pénz.

A lelkész kiemelte: nem „hagyományos", közvetlenül az utcára nyíló tornyos templomot álmodtak. Isten házának ugyanis a mai korban már nem csak az a szerepe, hogy ott az emberek leüljenek, imádkozzanak, majd elmenjenek. Ott kell megszervezni azokat a programokat, melyek közösséggé kovácsolják a híveket. Kisteleken például a kulturális élet egy részét is ide álmodták meg a reformátusok.

Az országos egyház egyelőre nem tud támogatást adni az építkezéshez, az illetékes minisztériumhoz benyújtott pályázatokat pedig még nem bírálták el. Eddig egyedül magánszemélyek és a kisteleki önkormányzat támogatta a projektet, az így összegyűlt néhány millió forint azonban még nem elég a 120-130 millió forintos beruházáshoz.

Olvasóink írták

 • 4. Tivadar 2012. június 08. 10:14
  „Remelhetoleg elindul az epitkezes hamarosan.”
 • 3. Együgyű 2012. június 06. 14:58
  „2. x 2012.06.06. 11:23
  Kedves 2. x!
  Köszönöm az elismerő szavaidat! Most megint meggyőződtem arról, hogy érdemes kommentezni!
  A névválasztásom is sikeres volt, hiszen a figyelmedet felkeltette!
  Kiváló egészséget kívánok és üdvözöllek!”
 • 2. x 2012. június 06. 11:23
  „#1. Együgyű 2012.06.06. 10:20 - Szó, ami szó, a hozzászólásaidhoz illő álnevet választottál magadnak.”
 • 1. Együgyű 2012. június 06. 10:20
  „,,Nincs pénz a református templomra Kisteleken"
  Lenne egy ötletem!
  Kérje meg Sípos Ete Zoltán református lelki pásztor dr. Kiss-Rigó László megyéspüspököt, hogy a nemzeti szolidaritás jegyében nyújtson segítséget. Biztos abba hadja a focit és az helyett a Kisteleki református templomot fogja támogatni.
  Mindenkinek én a vélemény szabadságot megadom a demokrácia jegyében! Bírálni senkit nem fogok!!!
  Aki nem érti, azt sajnálom! Félremagyarázni az írásomat szabad, mint mindent a kormány tagjainak és követőiknek!
  OFF.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sűrű évadot zártak a szegedi szimfonikusok

A Korzó Zeneházban tegnap megtartott társulati üléssel 43. évadját zárta a Szegedi Szimfonikus Zenekar. Tovább olvasom