Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Nincs pénz, felfüggesztették az M43-as ásatást

Szeged - Ideiglenesen felfüggesztette az M43-as autópálya Makó és az országhatár közötti nyomvonalán folyó régészeti ásatást a Móra-múzeum.
Az intézmény – közleménye szerint – azért kényszerült erre a lépésre, mert a közgyűjteménnyel szerződéses kapcsolatban álló Nemzeti Örökségvédelmi Központ (NÖK) még az áprilisi régészeti munkák ellenértékét sem fizette ki. A megyei múzeum tovább már nem tudja megelőlegezni a feltárás költségeit.

Fogas Ottó igazgató lapunknak elmondta: ebben az évben egyáltalán nem kaptak pénzt a NÖK-től, száz milliós nagyságrendű a tartozás. A közgyűjteményt a fenntartó megyei önkormányzat 150 millió forinttal segítette ki eddig, hogy alvállalkozóit, valamint negyven munkatársát és a kétszáz közcélú munkást ki tudják fizetni.

A múzeumvezető hozzátette, azonnal dönt az ásatás folytatásáról, ha a közgyűjtemény számlájára megérkezik a már régen elvégzett munkák ellenértéke és garancia mutatkozik a jövendőbeli pontos kifizetésekre. A felfüggesztés azért is fájdalmas, mert idén nyáron minden korábbinál intenzívebben haladt a munka, a régészeken nem múlhatott volna a határidőre történő befejezés.

Olvasóink írták

 • 19. Jozsoci 2011. szeptember 22. 15:47
  „Hová tűnt az a cikk, ami néhány napja jelent meg a pénz megérkeztéről és a munka folytatásáról?”
 • 18. saturnus 2011. szeptember 07. 08:23
  „Smerdis 1./ Ásatásokat úgy is felfoghatod,hohy leletmentés régmúlt időkből. Másrészt kutatás is ,mert az ember megérteni igyekszik dolgokat. A lényeg viszont,hogy megértsed ez a felszín hosszú időre az autópálya miatt, gyakorlatilag lefedetté válik. Utána már ott számunkra felfoghatattlan ideig feltáratlan marad. A régészet mint olyan sok mindent megvilágított régmult időkről amit ezek nélkűl nem értenénk meg. Fejlődést a kutatás szolgálja,mint a múltban mint a jövőbe. Remélem vágod?
  zehn 9./ Ezt a pénzt már tavaly ősszel lenyulták és elköltötték. Februárban vált világossá számukra,hogy elfogyott a pénz és nincs utánpótlás,de eközben kijelőlték az ásatások menetét mert egyrészt tőrvény van a leletmentés végrehajtására másrész EU-s pénzeket pályáztak meg ennek a költség fedezetét adta az meg. Ha nem teljesítik vissza kell adni a pénzt másrészt bírságot fizetnek. Márciusban nagy megszorításokat vezettek be ezt a fidesz úgy kommunikálja,hogy átszervezést hajtanak végre ami pénz elvonások és jelentős elbocsájtásokat von maga után. Munkahelyek szünnek meg [ miközben romániából nagy csoportban állásba helyeznek el embereket felsőbb utasításra] ez álltal lehetettlen helyzetbe hozva embereket és intézmények működését rombolják szét. Biztos itt is/ a megyénél / mint máshol is nagy pazarlások tőrténtek meg de kikaparintva a hatalmi harcban mások kezéből a pénz tárcát ők is folytatják a pénzek lenyúlását a kozponti költségvetésből. De ugye itt jön a csavar Április óta nem fizették ki a válalkozók elvégzett munka után járó költségeit azok beintettek ugyan úgy mint a tankönyvesek és a közétkeztetés elmaradt milliárdjai is. De azért új luxus szériás autókat kell venni lázár bérelt AUDI-ja és a 12 millás Skoda Supereb -ek. Ugye nem felejtettük el az elmult egy év megyei közgyűléseit és ököl harcait? Mert mire is utalnak ezek? Hát oda ahova eljutottunk a mai állapotokoig. És ami majd ebből fog megtőrténni.”
 • 17. polo 2011. szeptember 07. 05:49
  „nem nagyon értek hozzá de nem lehetett volna ezeket a feltárásokat jóval hamarabb elkezdeni?
  most nem tartanánk itt,másik téma a régészekkel kapcsolatban a nagy színháznál már legalább húsz éve tárják fel a vár darabjai t szerintem rettentő ronda az az elkerítés és megoldás mért nem építek felé egy hidat sokkal kulturáltabb lenne”
 • 16. cumania 2011. szeptember 06. 22:34
  „A múlt ismerete és tisztelete nélkül mik lennénk? Agyatlan zombik, sajnos azok is vagyunk...”
 • 15. Smerdis 2011. szeptember 06. 22:20
  „5. N.P. 2011.09.06. 20:11

  a régészek valóban szarul keresnek, de hidd el, hogy vannak, akik szép pénzeket nyúlnak le a nevükben...”
 • 14. Smerdis 2011. szeptember 06. 22:19
  „5. N.P. 2011.09.06. 20:11

  ja, azt régészetnek hívják. ezt meg tökölésnek :)”
 • 13. bánki 2011. szeptember 06. 22:00
  „12. vmagdi 2011.09.06. 21:54

  Végül is, pénzkidobás a kultúra, evés, ívás és szeretkezés!
  Csak az a homo sapiens mit jelent ?
  Kár volt lejönni a fáról ?”
 • 12. vmagdi 2011. szeptember 06. 21:54
  „nem is vagyok nyugdijas te :)))) hat igen, tulajdonkeppen nem is kell olyan nagy tudas ehhez, mint pld a hidepitomernoknek vagy egy pilotanak, a gondom az, hogy nem hogy nem latom a hasznat, hanem inkabb a karat... lasd muzeum hata mogott, es ahhoz kepest hogy milyen kart okoznak, tul sokat keresnek, sok ember maganak finaszirozza a hobbijat”
 • 11. bánki 2011. szeptember 06. 21:37
  „7. ValakiaSOKKözül 2011.09.06. 20:22

  Nagy tévedés ! A régészek szarul keresnek ! ( nem vagyok régész)

  Fogadnék benne, kevesebbet mint vmagdi és frakk nyugdíja !”
 • 10. vmagdi 2011. szeptember 06. 21:23
  „nekem is az a konkrét kérdésem, hogy vajon a sok régészeti tudás miféle pozitívumot tett hozzá az emberek morális fejlődéséhez, vagy a kultúrájához azzal, hogy kinyitnak egy sírt és konstatálják, hogy ott egy férfit és nőt (variációk egy témára) egymással háttal vagy egymással szemben temettek el. Mert ugye kb 25 éve nézegetjük a belváros kellős közepén amit a várnál hagytak. Miért? Milyen fontos kérdésre ad választ a romos drótháló, a bodega színházzal szemben, a földtúrások? Bevonzott-e egyetlen turistát is ez a szutyokság? Vagy ezt nekünk hagyták ott? Komolyan mondom a régészet hasonló tudomány, mint a tenyérjóslás, vagy horoszkóp, képezik ezt sok embert , az állam meg dotálja, kultúra ezen része kipipálva, az emberek meg elszenvedik ezt a hobbit.”
 • 9. zehn 2011. szeptember 06. 20:46
  „Nem is baj. Fejezzék be minél előbb az autópályát, míg a kormány azt a pénzt is le nem nyúlja.”
 • 8. frakk 2011. szeptember 06. 20:40
  „Közpénzen foglakoztatott régészcsoport (akadályozó csoport)
  Mert Magyarországon még egyetlen jelentős leletet nem találtak egyetlen autópálya a útvonalán sem. Azért minden köcsög, és rozsdás karlap, nyilhegy miatt nem kellene milliárdos gazdálkodással rendelkezniük.
  Nem a közgyűjtemények ellen vagyok, csak az értelmetlenség ellen.
  A múzeumi raktárak roskadoznak az értelmetlenségektől.”
 • 7. ValakiaSOKKözül 2011. szeptember 06. 20:22
  „óriási pénzek mennek el egy kis földtúrásért....
  persze jó kis terepjárókkal meg fizetésekkel vannak ellátva ezek a régészek....”
 • 6. TrombiFrédi 2011. szeptember 06. 20:17
  „Ezzel is késik a kb. 20 km-es szakasz megépítése?!”
 • 5. N.P. 2011. szeptember 06. 20:11
  „Smerdis

  "miért kell ezeknek ott hónapokig turkálniuk?" - egy Schilemann nevű pasi turkált, csak turkáltatott egy közepes nagyságú dombon - és kiásta Tróját..... na ezt hívják régészetnek.”
 • 4. GAgyi 2011. szeptember 06. 19:57
  „márpediglen a pénzsapokat jól elzárták, kell a háborúra a pénz....”
 • 3. bánki 2011. szeptember 06. 19:53
  „1. Smerdis 2011.09.06. 19:19 Hát ezt nehéz lenne elmagyarázni! Talán lehetetlen!

  Azért az a másodfokú egyenlet sem egyszerű! Maradjunk a faéknél ! -az már egyszerű.

  ,,150 millió forinttal segítette ki eddig, hogy alvállalkozóit, valamint negyven munkatársát és a kétszáz közcélú munkást "”
 • 2. bakosandras 2011. szeptember 06. 19:30
  „Törvény van rá.
  Meg kell változtatni, és kész.
  Le lehet dózerolni mindent, el lehet tolni minden régi temetőt a jövő és a haladás érdekében, volt már ilyen.”
 • 1. Smerdis 2011. szeptember 06. 19:19
  „kövezzetek meg, de könyörgöm, miért kell ezeknek ott hónapokig turkálniuk? nem a haladás, a jövő építése lenne most fontosabb? őszintén, kit érdekel amit ezek ott találnak? az embereket a megélhetés érdekli meg a benzin ára. nem is beszélve arról, hogy az itt talált leletek dobozokban egy pincébe kerülnek az idők végezetéig. persze értem én, kell meló a közpénzen eszetlenül képzett régészbandának, meg a professzoroknak...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdától szabad az út a Kossuth Lajos sugárút Párizsi körúti kereszteződésében

Elkészült az 1-es villamosvonal garanciális javítása a Kossuth Lajos sugárút Párizsi körúti és Damjanich utcai kereszteződésében. Tovább olvasom