Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Nincs Sárga-láz a Tisza partján

Szeged - Számos eladó tábla, magára hagyott nyaraló, bezárt kocsma – ez fogadja az embert a Sárga üdülőtelepen. Bár sokan járnak a Sárgára fürödni, egyre kevesebben használják a víkendházukat.
– Hol van már a régi Sárga! Alig találkozom szomszéddal, korábban mindennap együtt főztünk, buliztunk. Az ajtómat nyugodtan nyitva felejthettem, nem kellett félnem – nosztalgiázik az üdülőtelepen Fogas Imre. A férfi 25 éve szinte minden nyarat a víkendházában tölt a Tisza mellett. Azt mondja, 8–10 éve egyre kevesebben használják az üdülőket, a mellette lévő telken 5 éve senkit sem látott, „pedig a tanácsé volt". A területet benőtte a gaz, az épület falairól hullik a vakolat, látszanak az árvíz nyomai.

A strandról befelé haladva kísér minket ideiglenes kalauzunk. Ellentmondásos a telep: kacsalábon forgó palotáktól az elhanyagolt portákig váltják egymást a nyaralók. Rengeteg épületen látni az eladó táblát, sok ingatlan láthatóan évek óta elhagyatott, benőtte a gaz, betört az ablaka. Egy különben gyönyörű, árvízbiztos, lábakon álló kerek háznál állunk meg. A nád potyog a tetőről, a kerti székre rászédült a csalán.

Fotó: Schmidt Andrea
Vendéghiány miatt zárva az egykor szebb napokat látott büfé.
Fotó: Schmidt Andrea

5,5 millió

– Nyolcról indultunk 5 éve, ma már csak 5,5 millió forintot kérünk érte – mondja egy nyaralóját áruló hölgy. Egy gyönyörűen karbantartott víkendház kapuján lévő telefonszámot hívtunk fel, az után érdeklődve, hogy a tulajdonos miért árulja. – Örököltük, de nincs már pénzünk fenntartani, sőt időnk sincs, hogy kijárjunk.

– Körülbelül 250–300 üdülő lehet a Sárgán. Rossz érzés látni, hogy milyen sok jutott hasonló sorsra. Megértem a tulajdonosokat is, hiszen évente 30–40 ezer forintot visz el a víz- és szemétdíj – mondja idegenvezetőnk.

– 10 éve még 8 kocsma is üzemelt a környéken, mindegyik tele volt napközben is. Ma 12 előtt nem nyit ki a kettőből egyik sem. Annak idején, ha délelőtt kávézni vagy éppen fröccsözni akartam, néhány métert sétáltam, és a Csabánál voltam – meséli Fogas Imre. Ma a Csaba büfé üresen áll, udvarán kint felejtve a műanyag székek, oldalában egy félbemaradt felújítás nyomai. „A kutyát kérem a kerítéshez kötni" – hirdeti a tábla a kapun. Azóta egész más fogadja a vendéget a Sárga központi bejáratánál: „Kutyát behozni szigorúan tilos" – hirdeti az elektromos sorompó feletti tábla.

– Egész más világ ez. Hihetetlen, mennyit változott – mondja Fogas Imre. Elbúcsúzik, visszafordul. Nyitva felejtette a kaput.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. IVY 2012. június 26. 13:33
  „Abban a bizonyos "kerek házban" soha nem lakott senki. Kb. 20-21 épült, de teremtett lelket nem lehet ott látni....A gyönyörű-kifejezést barokkos túlzásnak tartom. Egy se eleje, se vége, funkciótlan épületről van szó.”
 • 21. Agave 2012. június 26. 08:47
  „Üdv!

  Szeretnék hozzászólni a Sárgás bejegyzésekhez.
  A Sárga 5-6 évvel lepusztult állapotban van,ez így igaz.Az,hogy elkezdett éledni sokat köszönhetett az üdülő tulajdonosoknak,akik hajnalban kijárnak szemetet szedni és a kutyás gazdik után eltakarítani a "maradékot". Nem véletlen van kint a "kutyát behozni tilos " tábla.Aki ezt nem érti meg,hogy kutyák a fürdőzök közé nem valók,arról nincs is miről beszélni.
  Volt egy bejegyzés a Honvéddal kapcsolatban,azon e hétvégén amit említ az új üdülő tulajdonos,egy nyugdíjas klub tartotta a rendezvényét,tehát 60-on felüli emberek táncoltak,kulturáltan.
  Az elektromos sorompó is az üdülő tulajokat védi.

  Szép napot:)”
 • 20. ferike75 2012. június 25. 18:30
  „legalabb a termeszet visszaveszi az arteret,remelem hogy visszavadul”
 • 19. rózsakert 2012. június 25. 13:25
  „18.Ineen 2012.06.25. 11:52

  köszi-------azt kell kérdezni-mennyit enged a feléből?--ha már válság van.”
 • 18. Ineen 2012. június 25. 11:52
  „kedves 17.

  a cikkben olvastam.."- Nyolcról indultunk 5 éve, ma már csak 5,5 millió forintot kérünk érte - mondja egy nyaralóját áruló hölgy" ., szerintem is drága ...nekem meg főleg!”
 • 17. rózsakert 2012. június 25. 08:22
  „13.Ineen 2012.06.24. 17:29

  5.5 milla????szunyogokkal extrán???ennyi az ára tényleg???
  anyósom egy hattyasi még nem belterületi-de valóban nyugodt környékbeli kis házikót nagy telekkel nem tud eladni 3 misi alatt......-érdekes!nem drága egy kicsit ennyiért?”
 • 16. rózsakert 2012. június 25. 08:19
  „az üdülők megvétele-birtoklása helyett-az árából-kamataiból-mennyi helyre el lehet utazni...-legalábbis szerintem.”
 • 15. tol 2012. június 24. 19:29
  „a Sárga az Szeged egyik fontos tükre. A dolgos kisemberek kikapcsolódási terepe. Figyelemre méltó, hogy milyen irányba mutat a fejlődése...”
 • 14. emigrans 2012. június 24. 17:50
  „Hat ha valami meg hianyzik Magyarorszagrol akkor az a Sarga es a Tisza. A tobbi felejtheto emlek marad...”
 • 13. Ineen 2012. június 24. 17:29
  „Igaza van hege10 !!!!

  Énis szivesen kivenék, 2 3 hétre egy házikot a családal, akár egy honapra is...ara még van pénzem de 5.5 millió ft om nincs.Hol lehet ijen nyaralokat találni..ami kiadó, és nem csak eladó?”
 • 12. kvendi 2012. június 24. 13:45
  „2. CID 2012.06.24. 08:48
  "Nem lehet kutyát bevinni az üdülő területére ? Milyen baromság ez már......."

  Nagyon helyes,már ami a strand részére vonatkozik ez által...,mert ami tavaly a Sárgán(strandon) volt az már inkább kutya futtatóvá vált a felelőtlen kutyások ebei miatt...egyetlen másodpercet sem lehetett napozni, nyugodtan ott hagyni a cuccot a le-föl-alá futkosó pitbullok és egyéb ebek kergetőzései miatt...jajj és nézd már milyen jó pofi az a kutyus”
 • 11. hege10 2012. június 24. 13:29
  „Én bérelnék ott egy üdülőt július - augusztus hónapra. Keresgéltem a környéken, fel is hívtam egy pár számot hogy kiadják e amíg el nem adják, (addig is folyna be egy kis összeg a kasszába és rendbe lenne tartva az üdülő) de mindenki csak eladni szeretné. Senkinek nem kell egy pár tízezer jó magyar forint...”
 • 10. azigazitrebitsch 2012. június 24. 13:06
  „Na bakker!
  Most örököltem ott egy "nyaralót",gondoltam eladom,de úgy látom nem lesz az egy egyszerű menet :-((
  Tegnap lementünk a sárgára,az a látvány ami ott fogadott az döbbenetes,szemét,kutyák rohangáltak a napozók közt,egy emós társaság oda tette a székhelyét,"emberek" kulturálatlan viselkedése a honvédban.”
 • 9. csonakos 2012. június 24. 12:45
  „8. klj-54 2012.06.24. 11:26
  Nagyon jól beszélsz! Én, 2005-ben lettem rokkant egy kis infarktus egy kis stroke, egy kis trombózis, majd később tüdőembólia, cukorbetegésg 2003-tól, magasvérnyomás 25 éves korom óta, mozgáskorlátozottság, egy pár darab sztent itt meg ott! Addig negyven év százkilencvenöt napom gyűlt össze amit leigazolt a Nyufig. Egy cseppet nem érzem magam eltartottnak hiába próbálják bebeszélni!
  A Sárga az egy külön világ volt Jenőstől, Satya bácsistól Csami bácsistól, Ungi Pistástól csak, hogy egy pár nevet soroljak akik már az igazak álmát alusszák! A Sárgarigóban mindig cigány zene szólt! Sört lehetett inni szinte minden felé. A Volánnál, a BM-nél, a Honvédségi üdülőben. A hétvégeken vagy munka után ment a turul, vagy a sütés főzés, kártya csaták és nem utolsó sorban a sakk! Jajj, a kedvenc az ki ne maradjon! Lengőteke, ping-pong!
  Még üdülők közötti verseny is volt sörre! Szép emlékek! Hol van már az a közösség mikor együtt volt mindenki! No, ezt verte szét az aki ezt a helyzetet megteremtette, ember embernek farkasa lassan. Kár érte nagyon!”
 • 8. klj-54 2012. június 24. 11:26
  „@ bánki:
  Soha ne tudd meg mit él meg az akit ti lenéztek, mert rokkant!
  Soha ne éld át mit érez az aki negyven éven keresztül nap nap után azzal kelt fel, hogy rá szükség van, ő egy fontos alkotója egy társadalomnak.
  Majd kilökött, kiközösített lett ott ahol eddig boldogan élt!
  Olyan egyszerű vádaskodni a rokkantak ellen, csak egy hétre kellene a bőrükben át és megélni azt amit ők át és megélnek nap nap után!
  Mit gondolsz miért nőtt meg hazánkban (szignifikáns mértékben) a befejezett öngyilkosságok száma?
  Mert ma már kormányzati szinten is csak a nemzet testén élősködő piócáknak tartják azokat akik amúgy vélelmezhetően a munkájuk során szerezték meg azt a betegséget, mely alapján rokkantak lettek.
  Nem vagy tisztában valószínűleg ki és miért lehet ebben a járadékban (mert ma már csak járadék, melyet meg lehet vonni!) mi alapján kapta meg azt a kegyet, hogy pénzt kapjon?
  Sokkal egyszerűbb zsidózni, cigányozni rokkant nyugdíjast szidni, mint szembenézni azzal a ténnyel, hogy egy a nácizmus felé hajló, diktatúrát építő kormányunk van, amely azt sugallja, hogy aki nem termel számukra az szükségtelen, eltávolítandó!”
 • 7. Vega 2012. június 24. 10:50
  „4. klj-54 2012.06.24. 09:29
  változik a világ, az okokat inkább nem nevezném meg. gyerekkoromban rengeteget lenn voltunk a családdal a Tiszán, de szinte mindegyik rokonomnak volt autója és kiskertje például Gyálaréten. nagyon szép emlékek fűznek mind a víz melletti élethez (kajakoztam is az olajosoknál, később pedig a piros úszóházon is), mind pedig a kiskerti kalandokhoz. aztán a szülők megöregedtek, nem tudtak már foglalkozni kertjeikkel, eladták azokat. mi fiatalok felnőttünk és nekünk sincs sem időnk, sem pedig pénzünk nyaralóhoz/kiskerthez, holott szüleink és nagyszüleink ingyen ideadták volna. jelenlegi gazdasági helyzetemben családot sem vagyok képes eltartani, nemhogy holmi hétvégi luxust megengedjek magamnak. 3-4 évvel ezelőtt még lejárkáltunk a sárgára barátokkal, osztálytársakkal, de sokan kimentek külföldre, mások Budapestre költöztek. akik itthon maradtak, azok közül sokan hétvégén is dolgoznak vagy éjszakába nyúlóan (én is), úgyhogy elég nehéz olyan programot összehozni ahol együtt lehetünk sokan. a miheztartás végett:
  édesapámnak az én koromban (és nem csak neki!), 27 évesen volt egy autója, két gyermeke, saját lakása, kisházas kertje Gyálaréten, nyaralni pedig az Olasz tengerpartra kocsikáztunk munkahelye jóvoltából. nekem most van egy nettó 68 ezer forintos havi keresetem, munkahelyem jóvoltából pedig 4500 Ft értékű melegétkezési utalványt kapok. pedig azt mondják hogy az alma nem esik messze a fájától...”
 • 6. bánki 2012. június 24. 10:50
  „4. klj-54 2012.06.24. 09:29

  Ja kérem ha tele vagyunk kamu rokkantnyugerekkel, akik olyanok mint azon ártatlan lányok aki vágynak a sexre, de érintetlenek is akarnak maradni.

  Mellesleg a sárgán igen is van élet !”
 • 5. PipiczGabor 2012. június 24. 10:46
  „Magyar kapitalizmus diszkret baja.”
 • 4. klj-54 2012. június 24. 09:29
  „Hja kérem, 1989-ben a nyomorra szavazott az elbutított, megvezetett nép!
  Most élvezheti:(”
 • 3. Mignon 2012. június 24. 08:48
  „Nagyon szerettem lejarni a Sargara!
  Kar, hogy ilyet kell olvasni.

  Volt a Sargan a Szegedi Nyomda-nak egy vallalati üdülöje, sok DM ujsagiro is jart oda.
  Egy idös nyugdijas nyomdasz bacsi egesz nyaron ott lakott, ö apolta es vigyazta az epületet.
  Sütottünk, föztünk, ping-pongoztunk, beszelgettünk, iszogattunk es
  szerelem is elöfordult...

  Vajon mi lett az üdülövel?
  Van a Delmagyarnak sajat epülete ott?”
22 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múzeumok éjszakája: egész Szeged művelődött

A becslések szerint a Múzeumok Éjszakája 2012 tíz különböző szegedi helyszínein összesen több mint 10 ezer látogató fordult meg. Tovább olvasom