Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Nincs sokk a színházi szerződtetések miatt

Szeged - Minden tavasszal nagy az izgalom a színházban: kik mennek, kik maradhatnak. Idén nincs sokk, mert minden tagjának szerződést ajánlott a következő évadra a szegedi teátrum, amely 107 ezer fizetőnézővel eredményes évet zárt 2010-ben.
– Minden színművészünknek jeleztük március 1-jéig, hogy örülnénk, ha a következő szezonban is a társulat tagja maradna. Konkrét ajánlatot is tettünk már darabokra, szerepekre és a gázsira. Ennek ismeretében április 30-áig dönthetnek arról, kívánnak-e maradni, vagy máshova szerződnek. A folyamat tehát még nem zárult le, új tagok szerződtetése attól függ, a jelenlegiek közül hányan maradnak. Van néhány kiszemelt művész, de erről egyelőre nem árulhatok el többet – mondja Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, aki szerint az elmúlt években azzal foglalkozott a sajtó, kitől válik meg a teátrum. Most nincsenek ilyen izgalmak.

Nehéz helyzet, jó eredmény

Amikor tavaly december elején beszámoltunk arról, hogy köszöntötték a színház 100 ezredik nézőjét, Gyüdi Sándor abban bízott, sikerül elérniük a 2009-es 104 ezres rekordot. – Decemberben rengetegen váltottak jegyet az előadásainkra, így az év végéig 107 ezer fizetőnézőnk volt, amit nagyon jó eredménynek tartok, mert eleinte abban sem voltunk biztosak, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben sikerül tartanunk a nézőszámot – értékelt a főigazgató.

– Ennek az az oka, hogy mindenkivel elégedettek vagyunk, úgy látjuk, érdemesek arra, hogy maradjanak. Az utóbbi produkciókban csapatmunkában is kiváló teljesítményt mutattak. A kölyök és az egészen más jellegű előadás, A makrancos hölgy is nagyszerűen sikerült, ezért nem szeretnénk a társulatot megzavarni azzal, hogy megválunk néhány művésztől. Az operaegyüttes évekkel ezelőtt átalakult, a társulati tagok továbbra is maradnak; azokkal az énekesekkel – például László Boldizsárral , Balczó Péterrel –, akiket az utóbbi években igyekeztünk Szegedhez kötni, változatlanul terveink vannak – fogalmaz a színidirektor.

A következő szezon műsortervét májusban hirdetik meg – az operatagozat bemutatóinak egy része már ismert. A következő három évben az Armel-operafesztivállal indul az évad, és mindig szegedi versenyprodukció nyitja a nemzetközi viadal döntőjét. Októberben Riccardo Zandonai Olaszországban népszerű, de nálunk kevéssé ismert darabját, a Francesca da Riminit mutatja be a szegedi csapat a fináléba került versenyzők főszereplésével, Juronics Tamás rendezésében. A produkció a repertoár részévé válik, így később a bérletekben is szerepel. A másik darab a Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójára a Budapesti Tavaszi Fesztivál felkérésére, Anger Ferenc rendezésében színpadra állított Don Sanche. Harmadik operabemutatót is terveznek.

Gyüdi Sándor elmondta: 2010-ről 2011-re a vidéki teátrumok közül a szegedi állami támogatása növekedett a legnagyobb mértékben, közel 200 millió forinttal. Ez nem azt jelenti, hogy az intézmény költségvetése emelkedett ennyivel – ugyanannyi maradt, mint tavaly volt. Az államitámogatás-növekedést a fenntartó önkormányzat költségvetései nehézségeinek enyhítésére kellett fordítani, azaz a városnak ennyivel kevesebbe kerül a teátrum.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hulladékból energia lehet

A különböző szervetlen és szerves szennyezőanyagoknak a szennyvízből való eltávolítását korszerű membrántechnikai megoldásokkal vizsgálja a transzportfolyamatokkal és megújuló energiaforrásokkal foglalkozó kutatócsoport. Tovább olvasom