Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Nincs teljesen betörőbiztos ajtó

Szeged - Normál és hevederzárral, elrettentő matricákkal, könnyű prédának tűnő, de valójában acélkemény ajtókkal védekeznek a panellakók a betörések ellen – tapasztaltuk tegnap. A rendőrségi statisztika szerint Csongrád megyében folyamatosan növekszik a lakásbetörések száma.
– Biztonságban érzem magam, de ha egy betörő be akar jönni, úgyis bejön – mondta tegnap az egyik Szilléri sugárúti panel 9. emeletén Orencsák Antal a biztonsági lánctól résnyire nyitott ajtóban. Azt kérdeztük, hogyan védekezik a lakásbetörések ellen. Az ajtóra – a lánc mellé – 2 „normál" és egy hevederzárat szereltek.

A 30 lakásos társasházban szinte minden ajtón volt hevederzár, csak egy olyat találtunk, amelyen mindössze egy zár volt. Csöngetésünkre hosszas reteszcsattogás érkezett válaszként. Mint kiderült, az első blikkre döntő amatőr betörő pórul járt volna: a 100 ezer forintos, fahatású acélajtó minden oldalról reteszekkel záródik a falba – kulcs nélkül szinte lehetetlen bejutni rajta. – Egy éve csináltattuk, mert a régi nem tetszett, és ez nagyobb biztonságot is ad – magyarázta Borbély Zoltán.

A negyediken lakó Bóka Gábor a háromzáras fizikai védekezést pszichikai elrettentéssel is kombinálja: ajtaján matrica figyelmezet, hogy a lakást riasztóval szerelték fel. – Nincsen riasztónk, ezt még az előző lakó ragasztotta fel. Fönt hagytuk, hátha segít távol tartani a betörőket – árulta el a fiatalember.

– Nincs teljesen betörésbiztos rendszer, de ahhoz legalább két zár – amiből az egyik jó minőségű hevederzár – kell, hogy valaki egyáltalán elkerülje a betörők próbálkozásait – magyarázta Török László, az egyik szegedi biztonságtechnikai cég vezetője. A zárak mellett hasznos egy elektromos riasztó is – mondta –, amit diszpécserszolgálat felügyel, és jelzés esetén azonnal értesíti a tulajdonost, a rendőrséget, illetve munkatársai ki is mennek a helyszínre. Ezek az alapvető eszközök egy panelban 60 ezer forintból felszerelhetők, családi házaknál – többek közt a védett helyiségek, nyílászárók számától függően – a költségek 100 ezernél kezdődnek. Egy kamerarendszer telepítése drágább: legalább 200 ezer forintba kerül. A szegediek azonban jellemzően csak akkor költenek lakhelyük biztonságára, ha már betörtek hozzájuk vagy a szomszédhoz – mondta a szakember.

Egyre több a betörés

2004-ben 413, 2005-ben 269, 2006-ban 261, 2007-ben 429, 2008-ban 454 lakásbetörés történt Csongrád megyében, többségük Szegeden. Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: mivel jobban figyelnek saját és szomszédjaik biztonságára, manapság a panelházak helyett a betörők a családi házakra, a tanyákra és a pincékre koncentrálnak.

Nincs mit ellopni

– A betörés után megfogadtuk a rendőrség és a biztosító tanácsait: szinte semmilyen nagyobb értéket nem tartunk otthon. Új zárakat vagy kamerát nem szereltünk fel, és a kutyát sem cseréltük le – mondta a Pick Szeged egykori játékosa, Bartók Csaba, akinek újszegedi házába 2 éve tört be egy férfi. A besurranót a kézilabdás akkor 13 éves fia rajtakapta, de a betörő nem bántotta. Bartók azt mondta, se a betörő, se ellopott értékeik nem lettek meg, a biztosító viszont kifizette a kárukat.

Olvasóink írták

 • 3. savos 2009. április 16. 13:02
  „Pontos címet kérek, melyik házban lakik Bóka Gábor, akinél csak kamuból van kiírva a riasztó.”
 • 2. kamera 2009. április 16. 11:43
  „Nagyon egyszerű a megoldás !!!

  Megelőzés !

  200000 Ft-os áron egy 4-6 kamerás 10 napot is felvevő éjjel látó kamerarendszer 80w-os fogyastás 24-órás felvétel és bármikor visszakereshető a nemkivánatos látogató , ez az összeg egy 64 lakásos 10 emeletesre elenyésző összegű !, persze csak akkor , ha 3500Ft-ot megér az ott lakóknak lakásonként !
  A rendszer éves karbantartási dija 24000 Ft égész évre amely a rongálásokon kivüli meghibásodások esetleges javitását is tartalmazza 3 évig !
  Ha valakit érdekel akkor irjon a kamerarendszer@t-online.hu cimre”
 • 1. Madzsar 2009. április 16. 10:37
  „A legveszélyesebb a barkácsáruházakban fellelhető sokponton záródó kínai "páncélajtó" (40-60eFt körül árulják). A betörők már messziről felismerik és pillanatok alatt hatástalanítják, de a tulajdonos viszont nem mindig tudja kinyitni, mert a gagyi zárszerkezet gyakran meghibásodik... :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most is kelendőek a luxuscikkek

Szeged - Szeretjük a luxust a gazdasági válság ellenére is. Egy szegedi borszaküzletben, óraszalonban és ékszerboltban érdeklődtünk a forgalom iránt. Tovább olvasom