Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 01. kedd - Egyed, Egon

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Nincs újabb kölcsön az IH-nak

Nincs újabb kölcsön az IH-nak

Szeged - Nem ad újabb kölcsönt a szegedi ifjúsági háznak a dorozsmai nagybani, mert Pap Róbert ügyvezető megfogalmazása szerint a piac nem folytat ilyen pénzügyi tevékenységet. Mire fordítja az osztalékelőleget a nagybani és a Ritek?

Garai Szakács László - Szabó C. Szilárd - 2011.10.11. 08:31
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
A közgyűlési többséget adó Fidesz-KDNP és Jobbik úgy döntött, ne vonjon el a tulajdonos önkormányzat a Ritek Zrt.-től 150 millió, a Dorozsmai Nagybani Piac Kft.-től pedig 70 millió forint osztalékelőleget. Mire akarják fordítani a társaságok a náluk maradt pénzt? Ezt kérdeztük a cégvezetőktől.

– A dorozsmai piacnak jelenleg egy GOP és KEOP pályázata van folyamatban (zajvédő fal, raktár stb. építése), amit még az előző ügyvezetés kezdeményezett. Ennek az önereje körülbelül 85 millió forint – mondta Pap Róbert. A nagybani piac ügyvezetője ugyanakkor hozzátette: ezeket a pályázatokat tartalmi és formai hibák miatt elutasították, amivel szemben még az előző ügyvezető kifogással élt.

Fizetések a Riteknél

 A Ritek Zrt. honlapja szerint Mihálffy Lajos vezérigazgatónak bruttó 315 ezer forint a havi fizetése, de a prémiumfeladatok teljesítése esetén még megkaphatja az éves alapbére 80 százalékát, mintegy 3 millió forintot. A száz százalékban városi tulajdonú Riteknél a fejlesztési igazgató a májusi fizetésemelés óta havi bruttó 598 ezer 500 forintot, a kereskedelmi igazgató pedig havi bruttó 430 ezer 500 forintot keres.

– Arra várunk több hónapja, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség döntsön az ügyben. A pályázat eredménytelensége esetén is több olyan munkát kell elvégeznünk – például a zajvédő fal megépítését –, amely nem várhat. Szükséges és már sokáig nem halasztható a piac vízelvezetésének megoldása. Folyamatban van még Szeged városának pályázata (HURO projekt) a temesvári és dorozsmai piac fejlesztésére, ahol a tulajdonos szegedi önkormányzat szeretné, ha a pályázat hibás elkészítése során most felmerülő, előreláthatólag 15-20 milliós többletköltségeket a piac viselné. Erről a taggyűlésünk dönt – hangsúlyozta Pap Róbert, aki elmondta: az osztalékelőleg kifizetését a társaság független könyvvizsgálója sem javasolta. Ismert: korábban 40 millió forint kölcsönt adott a SZIN-t rendező Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.-nek a dorozsmai nagybani piac. Kérdésünkre, tervezi-e, hogy újabb kölcsönt nyújt a cégnek, Pap Róbert azt válaszolta: „nem, mert a piac nem folytat ilyen pénzügyi tevékenységet. A kölcsönadás a jogszabályok betartása mellett egyszeri volt, megfelelő fedezet mellett történt, és nagyobb nyereséget realizált a piac, mint ha bankban tartotta volna a pénzt. A kölcsön és kamatai szerződésszerűen teljes mértékben visszafizetésre kerültek a piac részére". Lapunk információja szerint a 40 milliós kölcsönügylet 11 százalékos kamatot garantált.

– A Ritek Zrt. a rendelkezésére álló 150 millió forintból infrastruktúra-fejlesztést, információbiztonsággal kapcsolatos beruházásokat indít. Ez jórészt szerverek beszerzését jelenti, melyek a jelenleg is meglévő ASP szolgáltatásunk színvonalának fenntartásához kellenek. Folyamatban van az ISO 27001 és 14001 bevezetése, amelyek további beruházásokat igényelnek. Haszongépjármű-parkunkból egy-két jármű cseréje is időszerűvé vált a magas fenntartási költségek miatt. Vannak továbbá futó pályázataink, amelyek utófinanszírozásúak, így pénzre van szükség ezek sikeres lebonyolításához – nyilatkozta Mihálffy Lajos. A Ritek Zrt. vezérigazgatója hozzátette: a felsoroltak a következő egy éven belül várhatóan több tízmillió forintos anyagi forrást igényelnek. Szükség lehet további beruházásokra is, melyek az új önkormányzati törvény elfogadása után válnak tervezhetővé a konkrét jogszabály részleteinek ismeretében.

Kérdésünkre, igaz-e, hogy a cég vezető beosztású munkatársainak, az igazgatóknak a bérét megemelte 10 százalékkal, Mihálffy Lajos azt válaszolta: nem igaz. – A Ritek Zrt. ugyanakkor valóban küszködik azzal a problémával, hogy miközben önkormányzati tulajdonú cégként igyekszik relatíve alacsonyan tartani a béreket, a piacon olyan vállalatokkal kell versenyeznie, amelyek magas fizetést tudnak kínálni a képzett programozóknak, fejlesztőknek, informatikusoknak. Emiatt folyamatos a dolgozói elvándorlásnak és cégünk versenyképesség-csökkenésének veszélye. Korábban két évig nem volt a Ritek Zrt.-nél fizetésemelés, ezért legutóbb májusban hajtottunk végre bérfejlesztést. Ennek keretében átlagosan bruttó 6,6 százalékkal emeltük munkavállalóink fizetését. Az igazgatók ennél alacsonyabb, 5 százalékos bruttó béremelést kaptak. Mindez természetesen nem vonatkozik a vezérigazgatóra: én fillérre pontosan ugyanannyit keresek, mint amennyit elődöm kapott a munkájáért – mondta.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

12345 következő >> végére >>> 47 hozzászólás
Moderálásra küldöm 47. macs 2011.10.12. 11:43

40. GondaIstván,
az önkormányzati cégek esetében a holdinggal nagyon óvatosan kell bánni! Ez egyrészt elbocsátásokkal jár, másrészt a cégeknek piaci áron kell megvenni a szolgáltatásokat. A belső elszámolásnál használt árakat kőkeményen ellenőrzik (adózással összefüggő megfontolásokból) - a versenyszférában legalábbis - mivel itt lehetőség van arra, hogy az egyik céget nyereségessé tedd, a másikat veszteségessé. Ebben a rendszerben a cégek élén állhatnának a politika által kinevezett vezetők, hiszen nem ők, hanem a holding diktálna, ők csak végrehajtók lennének. A holdingban a vezetés az érdekes kérdés. Itt valóban a politikától független szakemberek kellenének, akiket zömében független szakértőkből álló felügyelőbizottság ellenőrizne.

Moderálásra küldöm 46. GondaIstván 2011.10.12. 10:59

45. pajzanko és 44. zoolii: Az az elvem, hogy a mutyi az mutyi, akár jobb, akár baloldalról jön. Ha összefogva akár csak egy hajszálnyival is jobbá, tisztábbá, áttekinthetőbbé, demokratikusabbá tesszük a közéletet itt Szegeden, azzal csak mindenki nyerhet. De mivel a politikusok maguktól nem szoktak megjavulni, ezért nekünk szegedi polgároknak bizony össze kell fogni a mutyi ellen, és szisztematikus munkával ki kell gyomlálni a nem tiszta embereket a vezető pozíciókból. Én partner vagyok nektek és másoknak is a tiszta szegedi közélet megteremtésében.
2002-ben vastagon részt vettem Balogh Elemér polgármesteri kampányában, és akkor világosan kiderült a számomra, hogy elvben még egy Szeged nagyságú város is jól elvezethtő lenne pártok nélkül. De ehhez az kellene, hogy az emberek sokkal többet foglalkozzanak a közügyekkel, sokkal öntudatosabbak legyenek, tudjanak egymással kooperálni, összefogni, stb. És ez sajnos még mindíg gyerekcipőben jár.
Arról meg hogy vezethető vagyok, meg kellene… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 45. pajzanko 2011.10.12. 10:02

Gonda István egy tiszta,egyenes ember.Sajnos annyi baja van,hogy vezethető a jobbik részéről, és nem lát a dolgok mögé.Szóval még a rózsaszin felhők között él.

Moderálásra küldöm 44. zoolii 2011.10.12. 09:27

GondaIstván! Téged aktivizált be a jobbik, hogy megmagyarázd a hülyeségeiket, és a hozzánemértést? (A mutyiról nem is beszélve...!)

Moderálásra küldöm 43. N.P. 2011.10.12. 09:24

GondaIstván 2011.10.12. 08:24

"Nézd, ha már pl. annyi előnye lenne, hogy az egyes cégeket szakemberek és nem politikusok vezetnék (és csak a holding feje lenne politikus), már az is nyereség." - erre azért nem lenne lehetőséged, mert a valós pénzmozgások, a lenyúlható pozíciók és összegek a tagoknál vannak és ezt a politika nem fogja kiengedni a kezéből.

Moderálásra küldöm 42. GondaIstván 2011.10.12. 08:24

41. N.P.: "Ennek legalább annyi hátránya van, mint előnye."
Nézd, ha már pl. annyi előnye lenne, hogy az egyes cégeket szakemberek és nem politikusok vezetnék (és csak a holding feje lenne politikus), már az is nyereség.

Moderálásra küldöm 41. N.P. 2011.10.12. 05:24

GondaIstván

"Ez a holdingos dolog nekem tetszik. Nem kellene ilyenné étszervezni a városi cégeket?" - nem!!!
Ennek legalább annyi hátránya van, mint előnye. Egyébként pedig mutass egyetlen egy olyan "összevonást" amikor csökkent az adminisztráció. A full profit szférában azért működik a rendszer mert tiszták a tulajdoni és felelősségi viszonyok a városnál pedig politikai komisszárok töltik be a vezetői tisztségeket.

Moderálásra küldöm 40. GondaIstván 2011.10.11. 19:45

37. Logaritmus: Az közel sem biztos. A bankoknál jelentős különbség van a betéti- és a hitelkamatok között. Ha a két cég pl. kettő közötti kamatlábban álapodott meg, akkor az egyik a bankinál olcsóbban jutott hitelhez a másik meg a bankinál nagyobb betéti kamatot ért el. Persze jó lenne látni magát a szerződést.

14. macs. Ez a holdingos dolog nekem tetszik. Nem kellene ilyenné étszervezni a városi cégeket? Sok pénzt lehetne spórolni az adminisztrációban, növekedne a belső likviditás, tudnának egymásnak szolgáltatni, stb. Még egy saját bank kellene hozzá a városnak, meg helyi pénz, és egészen függetlenek lehetnénk.

Moderálásra küldöm 39. studyfy 2011.10.11. 19:37

30.GondaIstván, eddigi hozzászólásában sem a konzervatizmust, sem a visszafogott politizálást nem tapasztaltam, inkább radikális szemléletet láttam Ön részéről.

Moderálásra küldöm 38. studyfy 2011.10.11. 19:37

30.GondaIstván, eddigi hozzászólásában sem a konzervatizmust, sem a visszafogott politizálást nem tapasztaltam, inkább radikális szemléletet láttam Ön részéről.


47 hozzászólás12345 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...