Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Nincs újabb kölcsön az IH-nak

Szeged - Nem ad újabb kölcsönt a szegedi ifjúsági háznak a dorozsmai nagybani, mert Pap Róbert ügyvezető megfogalmazása szerint a piac nem folytat ilyen pénzügyi tevékenységet. Mire fordítja az osztalékelőleget a nagybani és a Ritek?
A közgyűlési többséget adó Fidesz-KDNP és Jobbik úgy döntött, ne vonjon el a tulajdonos önkormányzat a Ritek Zrt.-től 150 millió, a Dorozsmai Nagybani Piac Kft.-től pedig 70 millió forint osztalékelőleget. Mire akarják fordítani a társaságok a náluk maradt pénzt? Ezt kérdeztük a cégvezetőktől.

– A dorozsmai piacnak jelenleg egy GOP és KEOP pályázata van folyamatban (zajvédő fal, raktár stb. építése), amit még az előző ügyvezetés kezdeményezett. Ennek az önereje körülbelül 85 millió forint – mondta Pap Róbert. A nagybani piac ügyvezetője ugyanakkor hozzátette: ezeket a pályázatokat tartalmi és formai hibák miatt elutasították, amivel szemben még az előző ügyvezető kifogással élt.

Fizetések a Riteknél

 A Ritek Zrt. honlapja szerint Mihálffy Lajos vezérigazgatónak bruttó 315 ezer forint a havi fizetése, de a prémiumfeladatok teljesítése esetén még megkaphatja az éves alapbére 80 százalékát, mintegy 3 millió forintot. A száz százalékban városi tulajdonú Riteknél a fejlesztési igazgató a májusi fizetésemelés óta havi bruttó 598 ezer 500 forintot, a kereskedelmi igazgató pedig havi bruttó 430 ezer 500 forintot keres.

– Arra várunk több hónapja, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség döntsön az ügyben. A pályázat eredménytelensége esetén is több olyan munkát kell elvégeznünk – például a zajvédő fal megépítését –, amely nem várhat. Szükséges és már sokáig nem halasztható a piac vízelvezetésének megoldása. Folyamatban van még Szeged városának pályázata (HURO projekt) a temesvári és dorozsmai piac fejlesztésére, ahol a tulajdonos szegedi önkormányzat szeretné, ha a pályázat hibás elkészítése során most felmerülő, előreláthatólag 15-20 milliós többletköltségeket a piac viselné. Erről a taggyűlésünk dönt – hangsúlyozta Pap Róbert, aki elmondta: az osztalékelőleg kifizetését a társaság független könyvvizsgálója sem javasolta. Ismert: korábban 40 millió forint kölcsönt adott a SZIN-t rendező Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.-nek a dorozsmai nagybani piac. Kérdésünkre, tervezi-e, hogy újabb kölcsönt nyújt a cégnek, Pap Róbert azt válaszolta: „nem, mert a piac nem folytat ilyen pénzügyi tevékenységet. A kölcsönadás a jogszabályok betartása mellett egyszeri volt, megfelelő fedezet mellett történt, és nagyobb nyereséget realizált a piac, mint ha bankban tartotta volna a pénzt. A kölcsön és kamatai szerződésszerűen teljes mértékben visszafizetésre kerültek a piac részére". Lapunk információja szerint a 40 milliós kölcsönügylet 11 százalékos kamatot garantált.

– A Ritek Zrt. a rendelkezésére álló 150 millió forintból infrastruktúra-fejlesztést, információbiztonsággal kapcsolatos beruházásokat indít. Ez jórészt szerverek beszerzését jelenti, melyek a jelenleg is meglévő ASP szolgáltatásunk színvonalának fenntartásához kellenek. Folyamatban van az ISO 27001 és 14001 bevezetése, amelyek további beruházásokat igényelnek. Haszongépjármű-parkunkból egy-két jármű cseréje is időszerűvé vált a magas fenntartási költségek miatt. Vannak továbbá futó pályázataink, amelyek utófinanszírozásúak, így pénzre van szükség ezek sikeres lebonyolításához – nyilatkozta Mihálffy Lajos. A Ritek Zrt. vezérigazgatója hozzátette: a felsoroltak a következő egy éven belül várhatóan több tízmillió forintos anyagi forrást igényelnek. Szükség lehet további beruházásokra is, melyek az új önkormányzati törvény elfogadása után válnak tervezhetővé a konkrét jogszabály részleteinek ismeretében.

Kérdésünkre, igaz-e, hogy a cég vezető beosztású munkatársainak, az igazgatóknak a bérét megemelte 10 százalékkal, Mihálffy Lajos azt válaszolta: nem igaz. – A Ritek Zrt. ugyanakkor valóban küszködik azzal a problémával, hogy miközben önkormányzati tulajdonú cégként igyekszik relatíve alacsonyan tartani a béreket, a piacon olyan vállalatokkal kell versenyeznie, amelyek magas fizetést tudnak kínálni a képzett programozóknak, fejlesztőknek, informatikusoknak. Emiatt folyamatos a dolgozói elvándorlásnak és cégünk versenyképesség-csökkenésének veszélye. Korábban két évig nem volt a Ritek Zrt.-nél fizetésemelés, ezért legutóbb májusban hajtottunk végre bérfejlesztést. Ennek keretében átlagosan bruttó 6,6 százalékkal emeltük munkavállalóink fizetését. Az igazgatók ennél alacsonyabb, 5 százalékos bruttó béremelést kaptak. Mindez természetesen nem vonatkozik a vezérigazgatóra: én fillérre pontosan ugyanannyit keresek, mint amennyit elődöm kapott a munkájáért – mondta.

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. macs 2011. október 12. 11:43
  „40. GondaIstván,
  az önkormányzati cégek esetében a holdinggal nagyon óvatosan kell bánni! Ez egyrészt elbocsátásokkal jár, másrészt a cégeknek piaci áron kell megvenni a szolgáltatásokat. A belső elszámolásnál használt árakat kőkeményen ellenőrzik (adózással összefüggő megfontolásokból) - a versenyszférában legalábbis - mivel itt lehetőség van arra, hogy az egyik céget nyereségessé tedd, a másikat veszteségessé. Ebben a rendszerben a cégek élén állhatnának a politika által kinevezett vezetők, hiszen nem ők, hanem a holding diktálna, ők csak végrehajtók lennének. A holdingban a vezetés az érdekes kérdés. Itt valóban a politikától független szakemberek kellenének, akiket zömében független szakértőkből álló felügyelőbizottság ellenőrizne.”
 • 46. GondaIstván 2011. október 12. 10:59
  „45. pajzanko és 44. zoolii: Az az elvem, hogy a mutyi az mutyi, akár jobb, akár baloldalról jön. Ha összefogva akár csak egy hajszálnyival is jobbá, tisztábbá, áttekinthetőbbé, demokratikusabbá tesszük a közéletet itt Szegeden, azzal csak mindenki nyerhet. De mivel a politikusok maguktól nem szoktak megjavulni, ezért nekünk szegedi polgároknak bizony össze kell fogni a mutyi ellen, és szisztematikus munkával ki kell gyomlálni a nem tiszta embereket a vezető pozíciókból. Én partner vagyok nektek és másoknak is a tiszta szegedi közélet megteremtésében.
  2002-ben vastagon részt vettem Balogh Elemér polgármesteri kampányában, és akkor világosan kiderült a számomra, hogy elvben még egy Szeged nagyságú város is jól elvezethtő lenne pártok nélkül. De ehhez az kellene, hogy az emberek sokkal többet foglalkozzanak a közügyekkel, sokkal öntudatosabbak legyenek, tudjanak egymással kooperálni, összefogni, stb. És ez sajnos még mindíg gyerekcipőben jár.
  Arról meg hogy vezethető vagyok, meg kellene kérdeznetek a feleségemet. Szerintem kb. azt mondaná, hogy ilyen makacs, önfejű, önjáró, befolyásolhatatlan embert még nem hordott a hátán a föld. Szóval ettől ne féljetek.”
 • 45. pajzanko 2011. október 12. 10:02
  „Gonda István egy tiszta,egyenes ember.Sajnos annyi baja van,hogy vezethető a jobbik részéről, és nem lát a dolgok mögé.Szóval még a rózsaszin felhők között él.”
 • 44. zoolii 2011. október 12. 09:27
  „GondaIstván! Téged aktivizált be a jobbik, hogy megmagyarázd a hülyeségeiket, és a hozzánemértést? (A mutyiról nem is beszélve...!)”
 • 43. N.P. 2011. október 12. 09:24
  „GondaIstván 2011.10.12. 08:24

  "Nézd, ha már pl. annyi előnye lenne, hogy az egyes cégeket szakemberek és nem politikusok vezetnék (és csak a holding feje lenne politikus), már az is nyereség." - erre azért nem lenne lehetőséged, mert a valós pénzmozgások, a lenyúlható pozíciók és összegek a tagoknál vannak és ezt a politika nem fogja kiengedni a kezéből.”
 • 42. GondaIstván 2011. október 12. 08:24
  „41. N.P.: "Ennek legalább annyi hátránya van, mint előnye."
  Nézd, ha már pl. annyi előnye lenne, hogy az egyes cégeket szakemberek és nem politikusok vezetnék (és csak a holding feje lenne politikus), már az is nyereség.”
 • 41. N.P. 2011. október 12. 05:24
  „GondaIstván

  "Ez a holdingos dolog nekem tetszik. Nem kellene ilyenné étszervezni a városi cégeket?" - nem!!!
  Ennek legalább annyi hátránya van, mint előnye. Egyébként pedig mutass egyetlen egy olyan "összevonást" amikor csökkent az adminisztráció. A full profit szférában azért működik a rendszer mert tiszták a tulajdoni és felelősségi viszonyok a városnál pedig politikai komisszárok töltik be a vezetői tisztségeket.”
 • 40. GondaIstván 2011. október 11. 19:45
  „37. Logaritmus: Az közel sem biztos. A bankoknál jelentős különbség van a betéti- és a hitelkamatok között. Ha a két cég pl. kettő közötti kamatlábban álapodott meg, akkor az egyik a bankinál olcsóbban jutott hitelhez a másik meg a bankinál nagyobb betéti kamatot ért el. Persze jó lenne látni magát a szerződést.

  14. macs. Ez a holdingos dolog nekem tetszik. Nem kellene ilyenné étszervezni a városi cégeket? Sok pénzt lehetne spórolni az adminisztrációban, növekedne a belső likviditás, tudnának egymásnak szolgáltatni, stb. Még egy saját bank kellene hozzá a városnak, meg helyi pénz, és egészen függetlenek lehetnénk.”
 • 39. studyfy 2011. október 11. 19:37
  „30.GondaIstván, eddigi hozzászólásában sem a konzervatizmust, sem a visszafogott politizálást nem tapasztaltam, inkább radikális szemléletet láttam Ön részéről.”
 • 38. studyfy 2011. október 11. 19:37
  „30.GondaIstván, eddigi hozzászólásában sem a konzervatizmust, sem a visszafogott politizálást nem tapasztaltam, inkább radikális szemléletet láttam Ön részéről.”
 • 37. Logaritmus 2011. október 11. 18:49
  „35. GondaIstván: akkor most nem sikerült a város érdekeit érvényesíteni, mert az IH lehet, hogy olcsóbb hitelt is kaphatott volna, az pedig egészen biztos, hogy Szeged akkor járt volna jobban ha a Piac nem a város másik cégétől kaszálja a kamat jövedelmet, hanem valamelyik bankban köti le hónapokra azt a 40 milliót és a bankkal fizettet kamatot. Így a város jelentős kamat haszontól esett el!!!”
 • 36. Satnya 2011. október 11. 18:00
  „Miből fizette vissza az IH a kölcsönt, ha nem teljesítették a pótigényre előterjesztett kérését?”
 • 35. GondaIstván 2011. október 11. 17:42
  „32. Commander-V2: A FEB-ek dolga nem csak az ellenőrzés, mert pl. véleményt alkot a következő évi üzleti tervről is. És információt kérhet a cég ügyeiről. Tehát beleláthat pl. egy ilyen Piac-IH típusú szerződésbe is. Javaslatokat tehet az igazgató és a város felé. Szóval sokoldalúan elősegítheti a város érdekeinek érvényesülését.”
 • 34. macs 2011. október 11. 17:42
  „19. Commander-V2,
  bocs, igazad van, csak bennem az merült fel általában a hitel kamata nagyobb, mint a betété.”
 • 33. Morpheus_RexXx 2011. október 11. 17:31
  „32. Commander-V2 2011.10.11. 16:50

  ??? mimi? Tisztelt (feltehetőleg) jobbikat remélő választópolgár. Felesleges védeni a jobbik választás reményében balul választott és feltolt (valójában rasszista szervezeteket pátyolgató és fedező, tagjaikból felépített) pártot. Annyira hazafiak és annyira akarnak valóban az ország védelmére kelni annak érdekeit nézve és annak hasznára is válni, amennyire szakértők és reális, fontos indítványokat tesznek/kezdeményeznek. De az eredmény magáért beszélt eddig is. Hááát... igen, van mit (fel)mut(og)atni.

  Ha nem nekem szólt a mondat vége, akkor ez is csak az érintetteknek. :)
  Amúgy pedig az FB (felügyelő bizottság) dolga valóban az ellenőrzés... a működésé is, ami részben igencsak érinti a folytatott üzletpolitikát is... legalább is kellene, mindenhol. :)”
 • 32. Commander-V2 2011. október 11. 16:50
  „31: még szerencse hogy az FB dolga nem az üzletpolitika hanem az ellenőrzés, ideje lenne azzal törődni a Jobbik dolgainak magyarázgatása helyett.”
 • 31. Morpheus_RexXx 2011. október 11. 16:44
  „30. GondaIstván 2011.10.11. 16:40

  Nocsak... :) Elég "érdekes" az üzletpolitikájuk nekik is... még gyerekcipőben jártak mikor kipróbáltam a céget... nem ügyfél, belfél. :)”
 • 30. GondaIstván 2011. október 11. 16:40
  „27. studyfy: "Egy dolog biztos: abban a cégben nem szívesen dolgoznék, ahol Gonda István a gazdasági vezető!"
  Kedves Studyfy! Szerencsére nem fenyeget Téged ez a veszély, mert nem gazdasági vezető vagyok, hanem pályázatíró. Egyébként én biztosan konzervatív, visszafogott üzletpolitikát folytatnék, és ezt igyekszem képviselni a SZINT Kft. felügyelőbizottságában is.”
 • 29. Morpheus_RexXx 2011. október 11. 16:23
  „Jéh, "bevállalja, vagy nem?" :) Hát úgy látszik még1szer nem meri bevállalni, hiszen az a picinyke hitelesség is oda lenne politikai szinten is. De lehet tartanak az esetleges fenékbebillentéstől... igen, sok hozzászólóval egyetértve, talán a legelején sem kellett volna, akkor most nem lenne téma. Hajaj... akkor pár hírrel kevesebb lenne a DM oldalán is. Mennyi élvezetes perctől lettek volna megfosztva az online olvasók... :( :)”
 • 28. N.P. 2011. október 11. 15:47
  „Felhőfejes

  PSZÁF.”
47 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állati nap a Karolinában

Lóháton érkezett tegnap reggel a Karolina-iskolába a hatodikos Nagy Luca: Újszentivánról, két óra alatt ügetett be kedvenc pacijával a suliba, ahol állatsimogató-napot rendeztek. Tovább olvasom