Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Nixon Kínában – a Metropolitanből

Szeged - Ritkán látható kortárs operával folytatódik az élő közvetítéssorozat a New York-i Metropolitanből ma 19 órától Szegeden, a Belvárosi moziban: John Adams Nixon Kínában című darabját láthatja a közönség a szerző vezényletével.
A minimalizmus képviselőjének tartott Pulitzer-díjas amerikai zeneszerző, John Adams Nixon Kínában című operáját 1987-ben a Houston Opera mutatta be először. Csaknem negyedszázaddal az ősbemutató után tűzte most műsorára a darabot a New York-i Metropolitan Opera a szerző vezényletével. Az opera a történelmi látogatás apró kulisszatitkait megzenésítve másként ábrázolja az eseményeket és a szereplőket, mint ahogy azt a sajtó tette annak idején. A rendező az amerikai színházi világ fenegyereke, Peter Sellars, aki többször dolgozott már együtt a 64 éves zeneszerzővel.

– Minden operám a mi nagy amerikai álmunk mélylélektanát feszegeti – foglalta össze munkásságát John Adams, aki több sikeres darabot komponált már. Legutóbbi operája, a Doctor Atomic – amely Robert Oppenheimerről és az első atombomba építéséről szól – ugyancsak nagy figyelmet keltett az Egyesült Államokban. A Nixon és Mao Ce-tung találkozását feldolgozó operája most igazi különlegessége a klasszikusokra épülő, kissé konzervatívnak számító Met-repertoárnak. A darab túlmegy Nixon és a kommunista vezér 1972-es találkozásának megörökítésén – a mélyebb emberi kapcsolatokat vizsgálja. – A világ elfelejtette, milyen sötét korszak volt ez Kína számára, és milyen rendkívüli lépés volt az amerikai elnöktől áttörni a falakat, és látogatást tenni Kínában. Nixon és Mao találkozása mitikus pillanat volt a világtörténelemben – mondja a közvetítést is dirigáló szerző.

Az 1972-es amerikai–kínai csúcstalálkozót idézi az operaprodukció színpadképe is. Fotó: DM/DV
Az 1972-es amerikai–kínai csúcstalálkozót idézi az operaprodukció színpadképe is.
Fotó: DM/DV

Nixont újra az 1987-es ősbemutató címszereplője, James Maddalena énekli. Azt írják: megdöbbentő mélységgel formálja meg az elnök karakterét, furcsa humorát, fontoskodását. A dél-koreai születésű szoprán, Kathleen Kim énekli Mao Ce-tung feleségét, Mao Ce-tungot pedig Robert Brubaker kelti életre. Adams zenéjét minimalistának minősítik; lendületes, repetitív ritmusát erős drámai hatásokkal ötvözi.

Trükkös Dick

A nagy taktikusnak tartott – és Tricky Dicky, azaz Trükkös Dick gúnynévvel illetett – Richard Nixon az Egyesült Államok 37. elnöke volt 1969-től 1974-ig. Legjelentősebb külpolitikai kezdeményezéseként értékelik 1972-es pekingi látogatását, amellyel nemcsak a negyedszázados ellenségeskedésnek vetett véget, hanem új nemzetközi kapcsolatrendszert épített ki, stabilizálta a hatalmi egyensúlyt. Történészek szerint Nixon volt a vietnami háború utolsó áldozata – mert csak a háború által elmérgesedett politikai légkörben történhetett meg, hogy olyan óriási botrány kerekedjen a Watergate-betörésből, ami a lemondásához vezetett. Nixon bukása után összeomlott, azonban talpra állt, megírta emlékiratait. Carter, Reagan, Bush és Clinton is többször kikérte a tanácsát külpolitikai ügyekben. Mindannyian felkészült, tehetséges politikusnak tartották. Nixon úgy fogalmazott egy interjúban: „Ártottam az országnak. Ártottam kormányrendszerünknek, mert szétzúztam mindazon fiatalok álmait, akiknek kormánytisztviselővé kellett volna válniuk, de most úgy gondolják, hogy minden túlságosan is korrupt." Amikor 1990-ben szülőhelyén felavatták az elnöki könyvtárat, 70 ezres tömeg ünnepelte, valamint Ford, Bush és Reagan is megjelent. Reagan méltatta tevékenységét: „A világ jobb és biztonságosabb hellyé vált Richard Nixon jóvoltából." Az amerikaiak többségének szemében azonban nem sikerült rehabilitálni 1994-ben elhunyt elnöküket. Érthető: ő volt az egyetlen, akinek le kellett mondania hivataláról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem a megyére dühös az érdekvédő

90 millió forintot hajtott ki a megyei önkormányzatból a levéltárosok elmaradt pótlékjára 6 éve a KKDSZ által elindított per. A szakszervezetek most az intézményátszervezés miatt emelik föl szavukat. Tovább olvasom