Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

Nő a volán mögött: KRESZ-t és autóvezetést oktat

Az ország legfiatalabb női autóvezető-oktatója volt Majoros Gabriella, mikor 1990-ben e pályára lépett. Rótta Budapest, Debrecen útjait, s öt éve Szegeden tanítja a volán mögötti szabályokat – elméletben és gyakorlatban, etikettet és trükköket.
Majoros Gabriella szerint az autóvezetéshez ész, jó érzék és nagy adag felelősségérzet kell. Fotó: Karnok Csaba
– Ahány megye, annyi autóvezetési stílus – összegzi tapasztalatait Majoros Gabriella, aki 1990 óta oktat autóvezetést. Budapesthez képest csendesebb a vidék, de szerinte minél keletebbre megyünk, annál kulturálatlanabbul viselkednek a volán mögött ülők. Szegeden a Fonógyári utat említi példaként, ahonnan a „mazsolák" vizsgázni indulnak, de azonnal leckét kapnak a valós közlekedési morálból is, hiszen csak a T betűvel koronázott autók tartják be a 30 kilométeres sebességkorlátozást.

Úrvezetőként csak fejlett felelősségérzetű embereket engedne az utakra Gabi, aki a szabályok könnyítésével – ma már 17 éves kortól és általános iskolai végzettség nélkül is szerezhető jogosítvány – nem ért egyet. Az anyagiak nem szűrik kellőképpen a jelentkezőket: hiába kerül egy jogsi legkevesebb 100 ezer forintba, de 400 ezer is lehet, ha nem sikerül elsőre venni minden akadályt. Majoros Gabriella receptje szerint az autóvezetéshez ész, jó érzék és nagy adag felelősségérzet szükségeltetik. Elárulja: pedagógia szakon végzett a főiskolán, s az autóvezető-oktató munkájáról írta diplomadolgozatát.

– Ha a tanulóvezető egyedül el meri vinni egy útra azt, akit legjobban szeret, akkor vizsgára kész – mondja Gabi, aki úgy tudja: a mintegy háromszáz megyei autóvezető oktató között legfeljebb tíz nő dolgozik. Szerinte a nők módszere más: ő például már az első órákon megmutatja, mennyivel többet lát a közlekedésből az, aki az ülésben hátradőlve, s nem a volánt görcsösen markolva és előre hajolva vezet.

– Mindennapos tapasztalatom, hogy a jogosítvánnyal rendelkezők közül sincs mindenki tisztában a jobbkéz-szabállyal. De az autósok többsége azt is elfelejti, hogy egykor ő is tanuló volt – jellemzi a „mazsolákkal" szembeni türelmetlenséget Gabi. – Ezért írom a T betűs kocsimra, s üzenem minden autósnak: „Ön is így kezdte, köszönöm a türelmet."


Három év – három kuplung

Csongrád megyében 30, Szegeden 18 autósiskola ontja a sofőröket. A gyakorlati órákat 1900–2600 forintért mérik, de ennek csak 70 százalékát kapja meg az oktató, akinek e bruttóból kell az összes költségét és a saját megélhetését kigazdálkodnia. E feladat nehézségi fokát jelzi, hogy egy új kocsi oktatóautóvá alakítása 50 ezer forint, aztán e munkaeszköz három év alatt százezer kilométert fut, műszaki állapotáról pedig képet ad, hogy közben három kuplungot is elfogyaszt. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Papp Edina nem utazott Törökországba

Nem utazott Isztambulba a tavaly nyáron elrabolt és Törökországba vitt szegedi kisfiú édesanyja.… Tovább olvasom