Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Nő az igazgatói fizetés, csökken a prémium a városi cégeknél

Szeged - Ízelítőt adtak a képviselők a jogi bizottság hétfő reggeli ülésén arról, milyen témákban várhatók viták a pénteki közgyűlésen. Szóba került a cégvezetői fizetésemelés és az Új magyar Gárda bevetése is.
A 100 százalékban önkormányzati tulajdonú cégek vezetőinek alapbére emelkedik, de jelentősen csökken a prémiumuk – ha a javaslatot elfogadja a pénteki közgyűlés. Szentgyörgyi Pál szocialista gazdasági alpolgármester a jogi bizottság hétfő reggeli ülésén azzal indokolt a változtatást, hogy az igazgatók közfeladatot látnak el elsősorban, amihez működési támogatást és vagyont a város biztosít. Az előterjesztésben az is szerepel, hogy az illetmények 2008 óta nem változtak. Binszki József DK-s bizottsági elnök hozzátette, az intézkedés biztosabb jövedelmet tesz lehetővé, és nyilván 5 ezer forintos bevételnövelés nem fog milliós prémiumot hozni, ahogy ezt a eddig a jobboldali többségű közgyűlés megengedte.

Fotó: DM
Fotó: DM

Póda Jenő (KDNP) felidézte: visszahallja a szavait, hiszen ők is kezdeményezték az alapbéremelést. Szentgyörgyi Pál közbevágott: akkor miért nem léptétek meg? Póda Jenő azzal érvelt, hogy a az apparátussal nem lehetett szembe menni. Megjegyezte még, hogy az elmúlt 20 évben minden hibája kijött a premizálási játéknak, és örül, hogy tiszta viszonyok lesznek.

Az előterjesztésből az is kiderül, hogy a cégeket három kategóriába osztották vagyonuk, árbevételük és létszámuk alapján. A legfelső csoportba tartozik az IKV Zrt., a Szegedi Közlekedési Kft. és a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft., az ottani igazgatók fizetése havi bruttó 550 ezer forintra emelkedik. A középső kategóriába sorolták a Szegedi Sport és Fürdők Kft-t, a Szegedi Szabadtéri Nonprofit Kft-t, a Szeged Pólus Nonprofit Kft-t, a Szegedi Vásár és Piac Üzemeltető Kft-t és Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft-t, ezeknél a cégeknél havi bruttó 500 ezret keresnek a vezetők.

Fotó: DM
Fotó: DM

A harmadik csoportot a Szegedi Vadaspark Nonprofit Kft., a SZINT Kft., a Szegedi Testamentum Kft. és a RITEK Zrt. alkotja, az igazgatói fizetések itt 450 ezerre nőnek. Prémiumok ezután is lesznek, de míg a 2001 óta érvényes szabály szerint az éves bér maximum 80 százalékát kaphatták a cégvezetők, addig mostantól a 30 százalékot tekintené plafonnak. Természetesen továbbra is csak abban az esetben, ha a cégvezetők a társaságok gazdálkodási körülményeire alapozott üzleti tervnek megfelelően dolgoznak. Az egyedi célkitűzéseket pedig a szakmai feladatokra, projektekre, beruházásokra, illetve fejlesztési célokra építik. A változtatás a gazdasági társaságoknál sehol nem jelent költségnövekedést, sőt a cégek vezetői idén összességében 14,5 millióval kevesebbe kerülnek. Ennek egyik oka a a bér- és prémiumszámítás módosítása, ami 2,5 milliós csökkenést eredményez. A másik oka, hogy a tavalyi 14-ből idén csak 12 cég maradt, hiszen a városi tévé beolvadt az ifjúsági házba, a városkép pedig a piacigazgatóságba.

Heves vitára lehetett számítani a Binszki József beadványa kapcsán. A képviselő ugyanis azt kezdeményezi: a közgyűlés ítélje el, hogy a Jobbik a törvénytelenül működő Új Magyar Gárda Mozgalmat rendészeti célokra vetné be a városban, mint ahogy a Székely sori önkormányzati garzonház renitens lakóival szemben is fenyegetett vele. – A Jobbik fennálló szakmai problémát meglovagolva törvénytelen szervezetet uszított volna a házra. Megoldódott közben a probléma, de jelentsük ki, egyetlen párt sem adhat ultimátumot városnak vagy cégének. Az ilyet szeretnénk csírájában elfojtani – jelezte a politikus. Tesztelni akarja, ki szavazza meg az erőszakkal való fenyegetést és ki utasítja el. Bár a jobbikos képviselő, Tóth Péter megjelent az ülésen, reagálni csak a közgyűlésen akar. Előrebocsátotta: komolytalannak tartja az indítványt. Póda Jenő megjegyezte, rendészeti problémáról van szó, ami állami feladat. Nem emlékszik, hogy bármikor is az államot szólították volna fel, hogy tartsa be a vonatkozó jogszabályokat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Burjánzik a szemét a Szabadkai úton

Összefújja a szemetet a szél a Szabadkai út több száz méteres szakaszán, gazdája viszont nincs a hulladéknak. Tovább olvasom