Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Nő és férfi, két jó barát?

Szeged - A férfiak söröznek a cimborákkal, a nők a barátnőkkel fecsegnek. E kép is arról árulkodik, sokan úgy vélik: férfi és nő között nem létezhet barátság.
Nagy András, a megye legszexisebb sportolója úgy tapasztalta, az egyik fél előbb-utóbb többet akar a másiknál. Székhelyi József szerint a barátságban maga az ember a fontos, így véli jó barátja, Szilágyi Annamária színésznő is. Bibarc Tünde gyerekkori barátja férfi, naponta e-maileznek.

Létezhet-e férfi és nő között igazi barátság? Ha igen, akkor miért nem? – tette fel a kérdést Karinthy Frigyes, és rögtön meg is adta a választ. A nő és a férfi soha nem érti meg egymást, mert mindkettő mást akar: a férfi a nőt, a nő a férfit.

A fiúk söröznek a cimborákkal, a lányok „csajos dolgokról" fecserésznek. E kép szerint nincs más összekötő kapocs, csak a szexualitás. Sokan vélik úgy, nő és férfi nem lehetnek igazi jó barátok. – Ha barátkozni akart egy fiú, mindig kiderült, vagy tőlem, vagy valamelyik barátnőmtől akar valamit – kesergett a 32 éves Veres Edina a szegedi Kárász utcán. Nagy András, a SZTE-SZEDEÁK férfi kosárlabdacsapat bedobója – aki a lapunk által meghirdetett internetes szavazáson a megye legszexisebb sportolójának bizonyult – is úgy tapasztalta: előbb-utóbb valamelyik fél többet akar a barátságnál.

Bibarc Tünde naponta vált e-mailt gyermekkori barátjával, Tiborral. Fotó: Segesvári Csaba
Bibarc Tünde naponta vált e-mailt gyermekkori barátjával, Tiborral.
Fotó: Segesvári Csaba

– Velem is előfordult, hogy jó barátomnak tartottam egy lányt, és egyszer csak kiderült: más szándékai is vannak – idézte fel a kosárlabdázó, aki majd egy éve él boldog párkapcsolatban. Utána már nem lett igazi a barátság, megszakadt a kapcsolat.

A szex nem fér bele

Létezik mély barátság férfi és nő között, tapasztalta a praxisában és a magánéletében dr. Beliczay Zsuzsa szexológus-pszichiáter: mindig több férfi barátja volt, mint nő. Ami lényeges: a szexualitást nem szabad beengedni a barátságba. Az egyik fél gyakran reménykedik, hogy szerelem lesz belőle, a másik ezt nem akarja – így megszakadhat az értékes kapcsolat. A férfiak gyakrabban féltékenykednek párjukra, pedig őket sokkal inkább hajtja a „vadászösztön" - talán magukból indulnak ki, mondta a szakember. A féltékenység mindkét nemnél felmerülhet, ha az előző kapcsolat, házasság változik át barátsággá – pedig a szexológus szerint ennek nem így kellene lennie.

– Nem igaz, hogy a két nem között csak a szex lehet a híd! A macsó világ kőkorszaki maradványa a vélekedés, hogy férfi és nő között nem alakulhat ki barátság – érvelt ellenben Székhelyi József színművész. – A barátságban maga az ember a fontos. Ha olyan ember, mint egy trezorra, rá merem bízni a lelkem kincseit, mindegy, hogy férfi vagy nő-e az illető – fogalmazott a Szegedi Nemzeti Színház volt direktora. Tapasztalatból beszél: harmincéves barátság fűzi Pásztor Erzsihez, itt, Szegeden Szilágyi Annamáriával beszélget el szívesen egy jó kávé mellett.

– Mióta földbirtokos lett, nem lehet vele bírni – ugratta Annamáriát a színház büféjében, a Balta a fejben próbája után. A színésznő nemrég költözött ki a szatymazi kertes házba, a szakmán kívül az új élet részleteit is megosztja a volt színidirektorral, aki Szegedre szerződtette.

– Talán több férfi barátom van, mint nő – avatott be minket Annamária. A férje nem féltékeny? – érdeklődtünk. Mindegyiküket ismeri és kedveli – felelte a művésznő: az érzékiség fel sem merül ezekben a barátságokban.

Szilágyi Annamária szerint nem igaz, hogy a nők csak nőkkel oszthatják meg bizalmas ügyeiket. Az igazi barátnak mindent el lehet mondani, mindegy, milyen nemű. Osztja a véleményét Bibarc Tünde fitneszoktató is: gyermekkori jó barátjával, Tiborral mindent tudnak egymásról.

– Személyesen két-három havonta találkozunk, amikor Szegedre jön tárgyalni. De naponta váltunk e-maileket – osztotta meg velünk. Egyikük párja sem volt féltékeny soha, pedig már az általános iskola óta tart a barátság.

Olvasóink írták

 • 5. AN 2009. április 10. 09:04
  „Két féleképpen lehet férfi és nő között barátság:
  Egyrészt, ha egy szerelem "átszelídül" barátságba, másrészt gyerekkori, diákkori barátságok maradnak meg. Ezek legtöbbször akkor buknak meg, ha a társunk nem fogadja el, hogy van egy ember, akivel néha sokkal hamarabb értjük egymást, mint velük.
  De sokszor rosszul értelmezik az emberek (tapasztalatom szerint inkább a nők) a barátság fogalmát. Összekeverik a vonzalommal. A barátság lényege nem az, hogy orrba-szájba együtt kell lenni, hanem az, hogy amikor kell, akkor ott legyen.”
 • 4. Zs 2009. április 10. 08:41
  „Nem csak értelmes nő kell hozzá... - két értelmes ember, mint általában...”
 • 3. klj_54 2009. április 09. 19:36
  „"Jobb egy jó barát, mint egy rossz szerető!" ,ezt szoktam mondani.
  Ha értelmes a nő, akkor működik a dolog. A buta nőket és férfiak társaságát pedig elkerülöm.”
 • 2. Yucca 2009. április 09. 17:19
  „Szerintem is működhet nő-férfi barátság, bár tény, egyfajta intelligencia kell hozzá mindkét fél részéről.
  Nekem is volt olyan barátom, akit szívesen elfogadtam volna férfiként, de ezt sohasem adtam a tudtára, mert másban megtalálta a szerelmi boldogságot. Így maradt a tiszta barátság, és lassan én is "túl lettem" a dolgon.
  Önfegyelem kérdése, és persze azé, mennyire tisztelem, becsülöm a másikat.”
 • 1. _palla_ 2009. április 09. 17:01
  „Nem értek egyet a bevezetővel, sok nő is szeret sörözni :D:D:D és a pasik is szoktak "fecserészni" (meg a nők is beszélgetni).
  Felmerülhetnek problémák a nő-férfi barátságban, de ez egyáltalán nem törvényszerű, sok esetben teljesen jól működik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amikor a férfi vásárol

Szeged - A férfiak különbözőképpen vásárolnak, de mind állítják: a nőkkel ellenben ők céltudatosak. „Meglestük" az erősebbik nem vásárlási szokásait. Tovább olvasom