Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Nógrád megyéből hozzák Csongrádba a málnát

Csongrád megye - A forró, aszályos nyár miatt hamarabb beértek, és rövidebb idő alatt le is értek a gyümölcsök. Egyedül a málna tartotta magát tovább, május óta folyamatosan kapni: igaz, a késői fajtákat az ország északi megyéiből vagy külföldről hozzák.

Ezekben a napokban már kevés helyen lehet málnát vásárolni, a szegedi Mars téri piacon mindössze 2 árus kínálta kis tálcákban a bogyós gyümölcsöt. Sok vásárló hitte azt, hogy a környéken terem, és az aszályos időjárást túlélve még most bőséges termést hoznak a bokrok.

Kiderítettük, hogy nem így van: ezekben a hetekben a késői fajták érnek a már májusban termőre fordult gyümölcsösökben. Csongrád megye homokos területei nem alkalmasak arra, hogy a gazdaságok nagyban foglalkozzanak a bogyós terméssel, ezért még „főszezonban" is jellemzően az ország más tájairól érkeztek a szállítmányok. Ráadásul csak az a gazda vág bele a termesztésébe, akinek van hűtési lehetősége, tároló kapacitása.

A Mars téri árusok közül az egyiknél Nógrád megyéből származó árut láttunk, a másik asztalnál lengyel málnát lehetett vásárolni. Mindkét fajtának egyformán 1800 forint volt kilója.

Ennyi. Fotó: Schmidt Andrea
Ennyi. Fotó: Schmidt Andrea

18. napja nem esett

Úgy tűnik, a mostani hidegfront csak a Dunántúlon hoz kiadós esőt, ott egyes helyeken akár egyhavi mennyiség is leeshet – mondta tegnap Tóth Tamás meteorológus. Elképzelhető, hogy Csongrád megyében marad a szárazság. Szegeden utoljára augusztus 26-án esett mérhető mennyiségű csapadék.

 
– Nem rendkívüli jelenség, hogy még ilyenkor is érik a málna – mondta az a kereskedő, aki lengyel portékát kínált. – Az északi tájakon októberben is szedik a gyümölcsöt. Arra a kérdésre, mennyire keresik az emberek, azt a választ kaptuk: már „beteltek" vele a fogyasztók, aki akarta, elkészítette a maga lekvárját, szörpjét. Most inkább a szőlőt vásárolják. A málna kilója hónapok óta 1200–1800 forint között mozog, júliusban volt a legolcsóbb, amikor „összeért" más gyümölcsökkel.

Hallottuk, hogy talán újra beérett a szabadföldi eper a hosszan tartó meleg időjárás miatt. Futó Tamás, a Csongrád Megyei Kormányhivatal földművelésügyi igazgatója a következő magyarázatot adta: – Van eper, ám nagyon kis mennyiségben, és csak a kiskertekben. Ennek azonban semmi köze a kánikulához. Fajta és technológia kérdése, hogy ilyenkor is legyen eper, de nem éri meg: egyrészt azért, mert a szőlő az úr, másrészt, ha most hoz bogyót a növény, a tavaszi termés kisebb lesz.

Kerestünk epret is a piacon, de még importot sem láttunk. A budapesti nagybani piac honlapja sem sorolja fel a kínálatában a földiepret.

Hullanak a megégett levelek
Az extrém szárazság és hőség miatt már legalább 2 hete hullanak a rozsdabarnára megégett falevelek a fákról. Ennek az az oka, hogy a rendhagyó időjárási hatások ellen védekezve a fák korábban próbálnak meg „nyugalmi" állapotba kerülni, ezért leállítják életműködésüket, leveleiket ledobva csökkentik párologtató felületüket.

18. napja nem esett
Úgy tűnik, a mostani hidegfront csak a Dunántúlon hoz kiadós esőt, ott egyes helyeken akár egyhavi mennyiség is leeshet – mondta tegnap Tóth Tamás meteorológus. Elképzelhető, hogy Csongrád megyében marad a szárazság. Szegeden utoljára augusztus 26-án esett mérhető mennyiségű csapadék.

Olvasóink írták

  • 1. szegedi07 2012. szeptember 13. 22:04
    „Nem 18 napja, hanem már egy éve nem esett kiadós eső Szegeden.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gripenek és harci helikopterek Dóc és Sándorfalva felett

Szeptember 19-én Gripenek, 20-án csapatszállító és harci helikopterek érkeznek a térségbe - lesz éleslövészet és sok más katonásdi is. Tovább olvasom