Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 12°C | 17°C Még több cikk.

Nógrádi most házhoz ment a pofonért, vagy tuti bizonyítéka van

Nógrádi most házhoz ment a pofonért, vagy tuti bizonyítéka van
Megdönthetetlen bizonyítékkal kell szolgálnia Nógrádi Tibor szegedi Fidesz-elnöknek ahhoz, hogy vagyonosodási vizsgálat induljon Botka László ellen. Nem tudjuk, van-e ilyen bizonyítéka a fideszes politikusnak, mert nem kívánt nyilatkozni.
Március 5-én adta hírül a TV2, hogy vagyonosodási vizsgálatot kezdeményez Botka László ellen a szegedi Fidesz két budapesti lakás miatt, amit tavaly kapott ajándékba a szüleitől a polgármester. Nógrádi Tibor, a Fidesz szegedi elnöke akkor úgy nyilatkozott, nincs reális magyarázat Botka ilyen mértékű vagyonszerzésére. A lakások szerepelnek a polgármester legutóbbi vagyonnyilatkozatában. Botka lapunknak elmondta, szülei a 2000-es évek elejétől folyamatosan költöztek fel Szolnokról Budapestre, eladták a szolnoki ingatlanjaikat, és megvásárolták a két budapesti lakást. Tavaly a súlyos beteg édesapja úgy döntött, szétosztja a családi vagyont a törvényes örökösök között.

Év végéig a politikai csatározások eszköztárába tartozott a vagyonosodási vizsgálat, amit gyakran kezdeményeztek egymás ellen a politikusok. Tavaly a legnagyobb visszhangot kiváltó ügyek között szerepelt, amikor Szijjártó Péter és Habony Árpád ellen kértek vagyonosodási vizsgálatot az ellenzékiek. Ezt elégelte meg a Fidesz-kormány, amely decemberben módosított a törvényen, szigorított, szűkített az eljárásrenden. Január óta már csak akkor indíthat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vagyonosodási vizsgálatot magánszemély ellen, ha valaki önmagát jelenti fel, vagy ha a rendőrség már nyomoz az adott személy ügyében vagyon elleni bűncselekmény gyanújával.
 
Nógrádi Tibor.


– Egy ilyen eljárást indítványozó közérdekű bejelentéshez egyértelmű, ellenőrizhető bizonyítékok kellenek, azaz nem zárja ki, hogy valaki rendőrségi eljárás nélkül jelentsen fel mást a NAV-nál – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Michnai Attila adószakértő. Így szerinte bárki élhet közérdekű feljelentessél egy politikus ellen. A becslésen alapuló adóellenőrzés azonban csak akkor indulhat el, ha az illető egyértelmű bizonyítékokkal támasztja alá az eltitkolt vagyon létét – mondta Michnai Attila.

Hozzátette, a törvény viszonylag tágan értelmezi, mi számít bizonyítéknak. A becslés során a hatóság abból következtet, hogy megkérdezik, ki mennyit költött, adatokat kérnek a vagyontárgyairól. Ránéznek a banki egyenlegeire, rákérdeznek, mit miből vásárolt.

Tegnap megkérdeztük Nógrádi Tibort, kezdeményezett-e már vagyonosodási vizsgálatot Botka ellen, és ha igen, milyen bizonyítéka van, de a szegedi Fidesz-elnök nem kívánt nyilatkozni lapunknak.

Botka vagyona

Botka László legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint a feleségével és három lányával él közös háztartásban. A polgármester felerészben tulajdonosa egy 2001-ben vásárolt, 166 négyzetméteres szegedi lakóháznak. Felerészben tulajdonosa egy 2007-ben vásárolt, szuha-mátraalmási üdülőnek is. Tavaly a szüleitől kapott ajándékba egy 95 négyzetméteres budapesti, V. kerületi társasházi lakást, amelynek felerészben tulajdonosa. Ugyancsak tavaly kapott ajándékba a szüleitől egy 48 négyzetméteres budapesti, XIII. kerületi társasházi lakást, amelynek tulajdonosa. Botkának 4,5 millió forintja van készpénzben, és 38,5 millió forintja bankban.

Nógrádi vagyona

Nógrádi Tibor felsorolja négy gyermekét és a feleségét a legfrissebb vagyonnyilatkozatában, de jelzi, gyerekei már nincsenek a háztartásban. Az nem derül ki Nógrádi vagyonbevallásából, hogy hol lakik. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) megyei igazgatójaként havi bruttó 400 ezer forint a fizetése. Képviselőként havi bruttó 141 ezer forintot, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. felügyelőbizottsági tagjaként pedig havi bruttó 29 ezer forintot keres. Kültagja a Dogana Dee Bt.-nek, amelyből tavaly egy fillér jövedelme sem volt.

Borítóképen: Botka László, Szeged polgármestere

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogerősen hét évre ítéltek egy szerb kábítószercsempészt

Jogerősen hét év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön egy szerb férfit. Tovább olvasom