Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Női dologtiltó, férj- és időjós nap Katalin napja

Szeged - A Katalin nap határnap. Idő- és férjjóslás kapcsolódik ehhez a naphoz. Van, ahol a nőknek tilos dolgozni ezen a napon.
A Katalin-nap a régi időszámításban az első téli nap volt, s mindenképpen határnap. A régi időjóslás szerint: "Ha Katalin kopog, a karácsony locsog" – azaz ha ezen a napon beáll a fagy, akkor a karácsony esős, sáros, enyhe lesz, illetve ugyanez érvényes fordítva is: ha Katalin locsog, akkor a karácsony kopog. Erre utal még: "Ha Katalin szépen fénylik, a karácsony vízben úszik", és ezt bizonyítja a közmondás is: "ha Katalinkor megállott a liba a jégen, akkor karácsonykor sáros lesz".

A Katalin-naphoz férjjósló praktikák és hiedelmek kapcsolódtak. Az egyik szerint, ha az eladósorban lévő leány hajnalban feláll a házuk udvarán lévő dombra – akár szemétdombra is –, amelyik irányból hallja a kutyaugatást, onnan jön majd a vőlegénye.

Névjelentés

A Katalin név a görög katharosz szóból származik, jelentése (mindig) tiszta. Más magyarázat szerint a görög Aeikatherine jelentése nyilazó, biztosan célzó. Másik feltevés szerint egyiptomi eredetű, jelentése korona. A magyarba a német Katharina vagy a latin Catharina forma közvetítésével került. Magyarországon a Katalin az Árpád-kor, illetve a keresztes hadjáratok óta a legnépszerűbb nevek egyike.

A vőlegényekre nézve nem túl hízelgő jövendölés mellett van kedvesebb is: az eladó lányok ezen a napon gyümölcsfaágat vágnak, s azt vízbe teszik. Akinek az ága karácsonyra kivirágzik, az a legközelebbi farsang idején férjhez megy. A kivirágzott ágat – szinte már jegyajándékként – karácsony ünnepén a jövendőbelijének adja. Sóvidéken a lányok Katalin-napi szokása az orgonaág virágoztatása volt. Vizes edénybe néhány orgonaágat állítottak, és mindegyiknek legénynevet adtak. Úgy tartották, amelyik ág kivirágzik karácsonyra, olyan nevű legény lesz a leány jövendőbelije. Csantavéren, Sárosfán ezen a napon böjtöltek a legények, hogy megálmodják, ki lesz a feleségük. Katalin napjával befejeződtek az őszi bálok, lakodalmak. Miután Katalin napja közvetlenül az adventi időszak előtt van, utána már sem lagzikat, sem táncmulatságokat nem tartottak.

Katalin-nap a régi pásztoremberek emlékezetes napja volt, mivel ezen a napon hajtották ki utoljára a csordát. Katalin-napkor egy zsákba dughagymát szedtek, és felkötötték a szabad kéménybe, hogy meleg és gőz járja át.
 A Katalin-nap női dologtiltó nap is: a Szerémségben ilyenkor nem szabadott kenyeret sütni. Doroszlón viszont férfi dologtiltó napként tartották számon. Nem szabadott szántani, sem befogni a kocsit, ne forogjon a kerék, mert Katalint kerékbe törték. Leálltak a malmok is, a kendergyárak, az összes kerekesek, malmosok a templomba mentek, mert védőszentjük volt Katalin.

Alexandriai Szent Katalin

Szent Katalin alexandriai szűz és vértanú, Maximinus császár idejében élt. A legenda szerint a bálványok tiszteletére rendezett áldozatokon keresztényként nem akart részt venni, és nyíltan ellenszegült a császár parancsának. Ezért börtönbe vetették, és ötven tanult férfiút küldtek hozzá, hogy a pogányság számára megnyerjék, de a jámbor szűz oly bölcsességgel védelmezte hitét, hogy mind az ötvenen keresztényekké lettek. Először éles késekkel ellátott kerékkel akarták szétmarcangolni, ez azonban darabokra tört, ezért lefejezték 307-ben. Emléknapja november 25. A bölcselők, a könyvtárak, a nyomdászok, az ügyvédek, a filozófusok és a magasabb iskolák védőszentje. Forrás: wikipédia

Olvasóink írták

 • 2. Don_Calo 2010. november 25. 07:31
  „"Katalin legenda
  A középkor legnépszerűbb legendáinak egyike. Legrégibb, mindössze pár sorra rúgó szövege a X. sz. -ból való és a Basilius Junior császártól készíttetett Menologiumban fordul elő. Az elbeszélés Alexandriai Szent Katalinnak eleinte csupán vértanúságát rajzolta; ...."

  "Bazíliusz Dzsunior" (sic!) nem egy angol Dj. személy neve, dear "Csé"! ;-) ;-P

  (Latin, Junior az Junior, mint Julius sem Dzsúliusz Csezar) :)”
 • 1. Don_Calo 2010. november 25. 07:28
  „http://karacsony.hu/cikkek/bejgli-652.html
  http://www.harmonet.hu/psziche/4454-katalin-napja.html
  http://www.kepmas.hu/index.php?id=narancssarga_oriasok

  TAGS: MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, TAGS, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, TAGS: MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, TAGS, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, NEM SPAM! Google csapda :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vántus István Kortárszenei Napok Szegeden

Szeged - Kamara- és szimfonikus zenekari koncerteket, kórushangversenyeket hallhatnak hétfőtől az… Tovább olvasom