Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Női trend: 40 év munka után csak a család

Csongrád megye - Negyven munkás év elegendő lehet a nyugdíjba vonuláshoz – ha a dolgozó a gyengébbiknek mondott nemhez tartozik. A nők kedvezményes nyugdíjáról szóló hír társadalmi vitát szült.
Kampányfogásnál komolyabb kezdeményezésnek véli a Fidesz–KDNP országgyűlési választások idején elhangzott ígéretét, ezért a 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásában reménykedik N. K. Csörög rovatunkat hetekkel ezelőtt azért hívta az 1954-ben született asszony, hogy megkérdezze: vajon mikor vonulhat nyugalomba. Mert nem mindegy, hogy az érvényes főszabály szerint 63 évesen, több mint 7 esztendő múlva, de teljes járandósággal; vagy előrehozott lehetőséggel 4 esztendő múltán, 60 évesen, a lehetségesnél 8 százalékkal kevesebb nyugdíjjal.

De elképzelhető, hogy már kétszer 12 hó múlva, 58 évesen és felemelt fejjel hagyhatja el a munkaerőpiacot. A különböző variációk szerint 45, 42 vagy 40 év szolgálati időt maga mögött tudva mehet nyugdíjba.

Becslések szerint hatezer magyar nőt érinthet a változtatás. Illusztráció: Schmidt Andrea
Becslések szerint hatezer magyar nőt érinthet a változtatás.
Illusztráció: Schmidt Andrea

A szolgálati idő hossza és az előírt korhatár betöltése a nyugdíjazás feltétele. Résznyugdíjhoz akár 15 év munkaviszony is elegendő, míg az öregségi egyik alapfeltétele a minimum 20 év szolgálati idő. A most felkínált lehetőség minden nőt érintene, ha megvan a 40 év szolgálati ideje. Elsőként az 1952-ben és 1953-ban, esetenként az 1954-ben született hölgyeket.

 Külföldi „legek"

Növelni kell a munkában töltött időt, ez az uniós trend. Kedvezményes nyugdíjazást Európában kevés ország kínál. Az uniós oldal „legje" Franciaország, ahol a nyugdíjkorhatár csak 60 év. Ausztriában ugyan a férfiaknál 65, a nőknél 60 év, de az osztrákok többsége ennél korábban, a nők átlagosan 58, a férfiak 59 évesen vonulnak nyugalomba – az aktív kori keresetük 80 százalékáért. A többi uniós országban nagyobb a szigor: például Németországban büntetik, aki a 65 éves korhatár elérése előtt kéri nyugdíjazását. Az EU-n kívül találni ellenpéldát: például Ukrajnában a nők 20 év munka után, 55 évesen nyugdíjba mehetnek, a férfiak 25 év szolgálati idő után, 60 évesen.
– A célszerűség némely esetben felülírja az úgynevezett alkotmányossági szempontokat. Az esélyegyenlőség sérülésére hivatkozó férfiúi beadványt alkotmánybíróként elutasítanám – jelentette ki Tóth Károly. A szegedi egyetem alkotmányjogásza szerint a nők számára most fölkínált kedvezmény valójában a dolgozó családokat segíti, mert nyugdíj mellett gyerekeiknek, unokáiknak segítenek a munkaerőpiacról kivonuló, még tettre kész asszonyok.

6000 nőt érinthet első körben a változás – sajtóhírek szerint. Mert csak becsülni lehet a nagyságrendet, pontos számításokat nem találtunk. Hiába kértük a KSH, illetve az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság szakértőit, nem adtak sem regionális, sem megyei adatot.

– Jelentős számú nő számára jelentős előnyt jelentene a 40 év szolgálati viszonyhoz kötött nyugdíjba vonulási lehetőség. Így ugyanis a felsőfokú végzettségű nők 58, a szakmával rendelkezők pedig akár 54 évesen kiléphetnének a munkaerőpiacról, szemben a jelenlegi 62, illetve a kilátásba helyezett 65 éves korral – érzékeltette az érintett kör nagyságát Horváth Károly. A munkaügyekkel is foglalkozó ügyvéd problémásnak látja, hogy kormányváltásokhoz kötődően folyton módosulnak a szabályok, s ez kiszámíthatatlanná teszi a dolgozói életpálya végét.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. gróf 2010. augusztus 11. 13:43
  „Igaz! :(”
 • 23. tóninéni 2010. augusztus 11. 13:12
  „Gróf! Nem csak az vesz ki a közösből aki a TB -t fizette, ill: nem csak az fizet adót aki a TB-t fizeti .A vásárlóerővel annyi adót kifizetett a nép , hogy valóban akár be mondással is lehetne igazolni , hogy igen , Ő dolgozott!!! Lenyúlták így is , elvették úgy is , ha be voltál jelentve ha nem :-)) De még valamit : az rendszer változás előtt , még az is részesült nyugdíjban aki 1 napot sem dolgozott,az övét honnan vették ki??,”
 • 22. gróf 2010. augusztus 11. 08:13
  „21. hozzászólás tóninéni 2010.08.10. 23:15

  Mert akit nem jelentettek be, az után sem a munkáltató sem a munkavállaló nem fizetett pénzt a közösbe...mire föl akar akkor kivenni onnan?
  Mivel igazolja a munkaviszonyát a bejelentés nélkül dolgozó a nyugdíjnál? Bemondásra?”
 • 21. tóninéni 2010. augusztus 10. 23:15
  „12.) Mert akit nemjelentettek be csak feketén dolgoztattak , az nem érdemli meg? Ő is azért vállalta inkább , csak legyen keresete. Az Ő 40 éve nem volt olyan kemény mint azé aki be volt jelentve ? Na ez sem az Ő hibája hanem a társadalomé , ha jött az APEH ellenőrzés hason csúszva menekülni a telepről , a még előtte való rendszerben , meg azért üldözték ha nem dolgozott? Akkor hol az igazság??”
 • 20. papsajt 2010. augusztus 09. 13:29
  „6000 nőt érint az egész országban, és ezek nagyrészt többszörös anyák.
  hadd menjenek nyugdíjba, de bele kell venni a törvénybe hogy ne vállalhasson munkát tovább, feltéve hogy meg tud élni a nyugdíjból!
  Nem ártana egy nyugdíj konszolidáció, és meg kellene állapítani hogy a létminimum 50000Ft/hó. Ezalatt csak éhen halni lehet.”
 • 19. aKovács 2010. augusztus 09. 12:38
  „Jobban kellene támogatni a fiatalok munkábaállását, azt hogy itthon maradjanak és ne kelljen nyugatra menniük dolgozni! Nem úgy, mint Gyurcsány idején volt: "El lehet innen menni!"
  Ha több fiatal dolgozna, akkor nem kellene az egekig emelni a nyugdíjkorhatárt!”
 • 18. tuzaiisti 2010. augusztus 09. 09:17
  „Nem tudom, h a szoci délmagyar miért ócsárolja ennyire a Fidesz-KDNP ezen intézkedését. Elméletilek a kommunisták szociálisan érzékenyek.........
  Vagy pl a magas közmű díjak mikor voltak a "nép" pártján kedves Botka .... laci?????????”
 • 17. csakugyirok 2010. augusztus 09. 07:50
  „Verne57 : azt írod hogy mennyire tönkrementél 36 év munka után. Azért annyira még sem, hogy maradj a seggeden, mert ezt akartad, hanem továbbra is el akarod venni a munkát a fiatal, most családot alapító,esetleg miattad nem dolgozótól. Nekem jelenleg 36 éves folyamatos munkaviszonyom van, alig várom, hogy elmehessek. Boldogan átadnám a helyem bárkinek. 36 év qrva sok.”
 • 16. rézike 2010. augusztus 09. 07:38
  „No, ez lesz a következő, amin változtatni kell mihamarabb. Nyugdíj mellett ne lehessen dolgozni, de a munkáltatókat kellene olyan helyzetbe hozni, hogy ne érje meg nyugdíjast alkalmazni.
  Nagyon bízom benne, ( mást úgyse tehetek ) hogy ezt is felismeri a kormány.”
 • 15. gróf 2010. augusztus 09. 07:01
  „Kolléganőm alig várja, hogy elfogadják a törvényt...mondja : "Rögtön megyek nyugdíjba, mert meg van a 40 évem, jó lesz majd a fizetés mellé a nyugdíj is."
  Ez is egy hátulütője a dolognak. Nem elmegy pihenni csak a fizetése mellé felveszi a nyugdíjat és nem lesz emiatt több munkahely.”
 • 14. rézike 2010. augusztus 08. 18:17
  „Szellőztesd is !
  Nem hiszem, hogy ez egy szociális gesztus a kormány részéről.
  Lehet, hogy a svédek emelik a nyugdíjkorhatárt, de ez csak azt jelenti, hogy 55 éves koruktól az emberek 70 %-a szoc. segélyes, mert ott se szeretik az idős korúakat alkalmazni. ( És ne mondd hogy nem így van, mert vannak ismerőseim, akik pont svédben vannak ugyanígy ) Nálunk 40 év után elmehetnek nyugdíjba, a felszabadult munkahelyek pedig családos emberek megélhetését teszik lehetővé. Kvázi nem segélyen élnek, hanem adóznak utánuk. Fiatalítják a munkaerőpiacot ami által hatékonyabb a termelés, nagyobb a bevétel, több az adó. Ennyi komám. Te meg svédbe dolgoztass a nyanyákkal.”
 • 13. JungHeinrich 2010. augusztus 08. 14:08
  „...nem a jogossagat vitatom,hanem az ertelmet.Gratulalok a demagogia megtette hatasat a nep bevette es kaban mosolyog ;-) A mindenkori kormanyok nem a lehetetlen munkakörulmenyek, a körbetartozasok es esetleg egy kormanyokon ativelö megoldason gondolkoznak ,hanem tovabbra is a kedvezmenyek bövitesevel kabitja a valasztokat.Svedorszagban jelenleg 67 evre akarjak emelni a korhatart,ami inkabb azt jelenti hogy aki dolgozni akar 65 eves kora utan is az abban a plusz ket evben vedettseget elvezzen.Ha egy ilyen joleti allam ezen jogszabaly elfogadasaval foglalatoskodik,akkor csak arra a következtetesre tudok jutni,hogy magyarorszagon semmifele valsag nincs es nem is volt.A szegenyseg es az alacsony berek csak egy reality show reszei,akik meg panaszkodnak azok csak hazudoznak mert nem tudnak mit kezdeni fenenagy joletukben.....tenyleg gratulalok. Ha errefele elarultak,hogy galya van a sirig akkor magyrorszagon csak jobb lehet az eletszinvonal.Tovabbi szep napot kivanok ,amig joebedhez szo la nota en inkabb kimegyek es kiszellöztetem a fejem a tengerparton :-)”
 • 12. hasitasi90 2010. augusztus 08. 13:49
  „ez jogos 40 év bejelentett munka után már megérdemli, hogy nyugdijba menjen”
 • 11. bgaszab 2010. augusztus 08. 13:07
  „Miért kell a fiataloknak elhagyni szegedet, hogy munkát találjanak?”
 • 10. verne57 2010. augusztus 08. 12:26
  „Én 53 éves koromra 36-éves munka idővel rendelkezem .Igaz már le vagyok százalékolva mert tönkre mentem de csak 50 százalékra és munka lehetőség csak olyan van ami 12 órás igaz csak 6 -órába jelentenek be ,Fel veszik a jó kis pénzt a megváltozott munka képes dolgozok után .Ez az igazság . Nagyon sok nő van aki idő ellőtt tönkre ment mert 14 éves kora óta dolgozott mint én is .és kapok 27000ft szociális járadékot. EBBŐL ÉLJEN MEG BÁR MELYIK MINISZTER .”
 • 9. nyugdíjas 2010. augusztus 08. 07:10
  „Én, 60 évesen nyugdíjaznám a nőket, és minden felnevelt gyermeke után adnék 3 év korkedvezményt,”
 • 8. gróf 2010. augusztus 07. 20:56
  „1!
  Ausztriában - az aktív kori keresetük 80 százalékáért.”
 • 7. macs 2010. augusztus 07. 20:28
  „Rosmary53,
  tudod, ha egy férfinek minden szolgáltatásért, amit a felelsége megcsinál, mosás, vasalás, főzés, takarítás stb. piaci árat kéne fizetnie, nem lenne rá elég a fizetése. :-)”
 • 6. zoltanszabo 2010. augusztus 07. 19:48
  „A feleségem az elmúlt 20 évet ugyan végig dolgozta,igaz most utólag kiderült egyik vállalkozó be sem jelentette,míg a második csak 4 órába.Igaz napi 10 órát dolgozott.Így nem lessz meg a 40 év szolgálati idö még 70 éves korába sem.A vállakozások persze megszüntek.eltüntek.Igazolás semmi.”
 • 5. Rosmary53 2010. augusztus 07. 17:38
  „Na végre, felébredtek a kormánykeréknél... Ha egy nő ledolgozott 40 évet, az már önmagában sem kevés. És nézzük, mit csinált még az átlag magyar nő: a férjét , a háztartást, falun az állatokat is ellátta, ápolta öregedő nagyszüleit, később szüleit, ugyan így a férjéét is. Minimum egy gyereket szült, ha többet, növelte felelősségét. Kedves nőtársaim, ha van még (és bizti van) felsorol nivaló, írjátok ide...csak azért, hogy az egyenlőségért kiáltó férfiak lássák, van különbség, egyenlőség sohasem volt/van/lesz... lásd a fizetéseket azonos munkakörben.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Las Vegasba megy Miss Universe Hungary

Két bőrönddel, egy 8 kilós kézipoggyásszal és egy nagy ruhászsákkal indul útnak holnap a szegedi Babinyecz Tímea Las Vegasba, a Miss Universe szépségverseny világdöntőjére. Tovább olvasom