Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Nők-40: 100 ezernél tartunk

Szeged - 100 ezren mentek el nyugdíjba a nők közül 2011 óta 40 ledolgozott év után. Az 57–58 éves friss nyugdíjasok örülnek, mert nem kell rettegni az állásukért, és segítenek a családban.

– Azt hittem, sokkal jobban hiányzik majd a munka, ha elmegyek nyugdíjba, de nem így történt. Ezek szerint saját magamat sem ismertem eléggé – mondta Perecz Lászlóné, aki tavaly 40 éves munkaviszonnyal búcsúzott el a munkahelyétől, a GDF SUEZ Zrt. szegedi Szent István téri ügyfélszolgálatától. – Örülök, hogy így történt, rengeteg a feladat itthon: az egész családomnak, még a keresztanyámnak is én segítek, foglalkozom a három unokámmal, a legkisebbért én megyek mindennap az óvodába. A férjemnek is jó ez az új helyzet, mire hazaér a munkából, mindent megcsinálok, így többet lehetünk együtt.

A ˝Nők–40-nel˝ nyugdíjba vonult Perecz Lászlóné megy mindennap az unokájáért a kiskundorozsmai óvodába. Fotó: Frank Yvette
A ˝Nők–40-nel˝ nyugdíjba vonult Perecz Lászlóné megy mindennap az unokájáért a kiskundorozsmai óvodába. Fotó: Frank Yvette

– Egyedül a visszaigazolás hiányzik, hogy jól végeztem a munkámat: az ügyfélszolgálaton ezt átélhettem – folytatta a Kőrösyben érettségizett és 18 éves kora óta dolgozó asszony. – A Délép volt az első munkahelyem, a volt Dégáznál pedig 15 évig dolgoztam.

Nem jár özvegyi nyugdíj

Egy élethelyzetre hívta fel a figyelmünket a Nők–40-nel 2 évvel ezelőtt nyugdíjba vonult asszony. Amikor 58 évesen elbúcsúzott a munkahelyétől, férje már nyugdíjas volt. A férfi rövidesen megbetegedett, és egy évvel ezelőtt elhunyt. Mivel „nők–40-es", az asszony nem kaphat özvegyi nyugdíjat: akkor jár majd neki, amikor betölti a rá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt, vagyis 63 és fél éves lesz. Riportalanyunk kénytelen újra dolgozni a megélhetésért, óriási szerencséje, hogy valahol alkalmazzák 4 órás munkaidőben.


Tömegesen ragadják meg a lehetőséget, és mennek nyugdíjba azok a nők, akiknek megvan a 40 évnyi munkaviszonyuk. A biztos bevételt választják a bizonytalan helyett, a ma még garantált – és nem mellesleg szavatoltan reálértéktartó – nyugdíjat a labilis munkaerőpiac helyett. Sokaknak sikerült egy leépítési hullám előtt megragadni a soha vissza nem térő alkalmat. Az mehet el korhatár előtt, aki 40 évig dolgozott, a szolgálati időnél figyelembe vett egyetemi, főiskolai évek nem számítanak be, csak a gyerekekkel otthon töltött idő.

A Nők–40 nyugdíj lehetőségét 2011 januárja óta lehet választani, 2012 végéig országosan közel 87 ezren használták ki. A legutolsó adatok 2013. szeptember végiek: 98 ezer 505-en, vagyis közel 100 ezren mentek el így nyugdíjba. 2011-ben azok léphettek ki az elsők között a munka világából 57-58 évesen, akik vagy 1953-ban születtek, és az érettségit követően azonnal dolgozni kezdtek, vagy 1954-ben születtek, 3 éves szakmunkásképzőt végeztek el, tehát már 17 évesen megkapták az első keresetüket.

– Ismerve Magyarország demográfiai adatait, azt lehet jósolni, hogy idén gyors ütemben tovább nő a Nők–40 alapján nyugdíjellátást igénylők száma – közölte kérdéseinkre Horváth Ferenc, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságának vezetője. Az igazgatótól szerettünk volna megyei adatokat is megtudni, de ezekkel egyelőre nem tud szolgálni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lukács János Csongrád megye új díszpolgára

Az ország legrégebb óta hivatalban lévő főkapitánya olyan szervezetet irányít, amely az országban a legmagasabb osztályzatot kapta az önkormányzatoktól. Tovább olvasom