Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Nők a politikában - ahogyan Angela Merkel látja

Budapest, Szeged - Mosolygott, olykor viccelődött, nagyon közvetlen volt, és őszintén válaszolt Angela Merkel, amikor hétfőn az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemen hallgatók szabadon kérdezték. Németország kancellárja, miután átvette a szegedi egyetem díszdoktori címét, a diákoknak azt is elárulta, hogyan érdemes nőként gondolkodni a férfiaktól hemzsegő közéletben.
– Számomra nagy élmény volt a találkozás, biztosan még évekig mesélni fogom. Nemzetközi tanulmányokat folytatok, és többen közülünk politikai pályára készülnek. Nőként Angela Merkel, mint a politikai életben a világ egyik legbefolyásosabb asszonya, példakép. Mondhatjuk, hogy egy álmom valóra vált, amikor kiderült, hogy testközelből nézhetem végig Németország kancellárjának fogadását – osztja meg élményeit Jancsek Enikő.

Merkel kancellár az Andrássy-egyetemen válaszolt a hallgatók kérdéseire. (A kép jobb szélén Jancsek Enikő.) Fotó: MTI
Merkel kancellár az Andrássy-egyetemen válaszolt a hallgatók kérdéseire. (A kép jobb szélén Jancsek Enikő.) Fotó: MTI

 Szegedi kérdés a sajtószabadságról

A hallgatói önkormányzat elnöke a budapesti Andrássy-egyetemen Borek Flóra. Szegediként mutatkozott be Angela Merkel német szövetségi kancellárnak és a sajtószabadságról kérdezte. – A szólásszabadság alapvető fontosságú számomra. Erről írtam az egyetemi alapszakot lezáró dolgozatomat is, magyarországi újságok híranyagát összehasonlítva – jelenti ki Flóra, aki az újszegedi Fő fasori általános iskolában kezdte tanulmányait. 8 évesen költözött családjával édesapja szülőföldjére, Németországba. A stuttgarti egyetem kommunikáció szakos diplomáját „fejeli meg" az Andrássy nemzetközi tanulmányok mesterszakján. – Rendkívüli élményt jelentett a találkozás Angela Merkellel. Büszke vagyok arra, hogy az ünnepségen Szeged mint a tudomány városa jelenítődött meg, és ezzel egész Magyarország képviseletet kapott a diplomáciai szempontból is kivételes rendezvényen.

Az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem mesterképzésén tanuló másodéves hallgató tanárainál jelentkezett, mert szeretett volna részt venni azon az ünnepi ceremónián, amelyen a hazánkban tartózkodó Angela Merkelnek Szabó Gábor fizikus akadémikus, a szegedi egyetem rektora átadta díszdoktori oklevelét. A német kancellár az alkalomból hallgatókkal kívánt találkozni, akik előadása után kötetlenül kérdezhettek tőle.

– Sokáig bizonytalan volt Angela Merkel érkezése, ezért online nem is hirdették meg az előadást. A tanárainknak kellett e-mailt küldeni, ha érdeklődtünk. Az utolsó pillanatban, amikor biztossá vált, hogy megérkezik a kancellár asszony, kaptam egy válaszmailt, amelyben gratuláltak, és leírták, hogy bekerültem a húsz diák közé, aki találkozhat vele. Aznap, amikor odamentünk, és megkaptuk az ülésrendet, láttuk, hogy mi húszan tulajdonképpen ott ülünk közvetlenül a közelében, a pódiumon. A többiek nem a tükörteremben, hanem egy kisebb teremben a sajtó képviselőivel együtt kivetítőn figyelték az eseményeket – mondja a hallgató.

– Amikor megérkezett, testőrei vigyáztak minden lépésére, még percekig nem láttuk. Majd meglátott bennünket, találkoztak a tekintetek, integetett, ránk mosolygott. Nagyon szimpatikus volt. Leült velünk szemben, az előadások közben is ránk mosolygott, olykor viccelődött. Közvetlennek tűnt, és megállapítottam, hogy rendkívül jó humorérzékkel bír, amit használ is – avat be a németül, angolul és franciául is kiválóan beszélő 24 éves egyetemista. Azt is elmeséli, a diákok közül bárki tehetett fel tetszőleges kérdést, amelyre a kancellár őszintén és könnyedén válaszolt.

– Az egyik évfolyamtársam például arra volt kíváncsi, hogy a politikai pályára készülő nőket milyen tanácsokkal látná el. Elmondta: mindenkor egyenrangú félként kell tekintenünk magunkra a férfiak mellett, és ha kudarc ér bennünket, ne úgy fogjuk fel, hogy azért történt, mert nők vagyunk. A kudarcokkal mindenkinek meg kell birkóznia, ez vele is így volt – meséli Enikő, és azt is elárulja, miután elvégzi tanulmányait, nagyon szeretne az Európai Bizottságban dolgozni. Tudja, hogy nagyon nehéz lesz, de küzdeni fog érte.

Jancsek Enikő Párizsban, a Szajna partján. Fotó: Kancsár Tamás
Jancsek Enikő Párizsban, a Szajna partján. Fotó: Kancsár Tamás

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csángó dalok lemezen

A Mentés Másként Trió és a Népzenei Kamaraműhely lemezbemutatót tart ma 22 órától Budapesten, a Petőfi Csarnokban a XIX. Csángó Bálon. Tovább olvasom