Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Nomád magyarokként is élhetnek a nyári szünetben

Szeged - Egyre több extrém témájú nyári tábor csábítja a gyerekeket, arra is figyelnek a szervezők, hogy a szülőknek ne kelljen mélyen a zsebükbe nyúlniuk. Nomád magyarként is élhetnek a fiatalok pár hétig, de divattervező, csillagásztábor is van a kínálatban, a Seres fivérek pedig könnyűzenei foglalkozásokkal készülnek.
Relaxáció, színjátszás, hagyományőrzés, könnyűzene – többek között ilyen kínálattal várják a fiatalokat a nyári táborok. A megyében a legnagyobb szervezők közé a szegedi Százszorszép Gyermekház, a vásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ (korábban PMK) sorolható, de Szentes és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark is különlegességekkel készül, szemlátomást ebben is versenyeznek.

A Százszorszép „szemfényvesztő" táborában kézműves-foglalkozásokon vehetnek részt a gyerekek, és olyan tárgyakat készíthetnek, amelyek köthetők a fényhez, az ahhoz kapcsolódó trükkökhöz, csalafintaságokhoz – tudtuk meg Orbán Héditől, a gyermekház vezetőjétől. Idén is lesz törpetábor, ahol 2 és fél éves a legkisebb, 4 éves a legidősebb résztvevő. A média iránt érdeklődők a filmezéssel ismerkedhetnek, de szerveznek hagyományőrző, divattervező és csillagásztábort, az árak 90 százalékban 12 ezer 500 forintosak.

A szegedi II. számú Rókusi iskola diákjai örülnek a vakációnak. Fotó: Schmidt Andrea
A szegedi II. számú Rókusi iskola diákjai örülnek a vakációnak.
Fotó: Schmidt Andrea

Vásárhelyen, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ által szervezett táborok között idén nem lesz bentlakásos, vagyis „ottalvós" – mondta el Terjékné Kaposi Andrea. A szülők ezt már nem tudnák kifizetni, az árakat igyekeztek 10 ezer forint közelében tartani. A kínálat különleges tematikában is gazdag: napfény, relaxáció, kirándulás, jóga, színjátszás, művészet, néptánc, kaland.

Szentesen szinte minden városi intézmény várja a kikapcsolódni vágyó fiatalokat valamilyen táborozási lehetőséggel. A legérdekesebbnek – és várhatóan a legnépszerűbbnek – a Seres fivérek június 20-ától 26-áig rendezendő országos könnyűzenei tábora ígérkezik, középiskolásoknak – közölte Virág Olga, az önkormányzat civil- és ifjúsági referense. Lesznek, amelyek ötvözik a sportot és a kézműves-foglalkozásokat (például: vízimanó és kalandpark), de az agykontrollt is elsajátíthatják az érdeklődők.

Tavaly a juhászkodást lehetett kipróbálni Ópusztaszeren – idén a nomád életet. Fotó: Veréb Simon
Tavaly a juhászkodást lehetett kipróbálni Ópusztaszeren – idén a nomád életet.
Fotó: Veréb Simon

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a történelmi táborban,– július 24-étől 29-éig – a múlt századi tanyai, falusi és városi életmóddal ismerkedhetnek meg a fiatalok – mondta el Kiss Balázs múzeumpedagógiai munkatárs. Ennél is nagyobb időutazás a nomádtábor (július 3-ától 8-áig, mindkettő 24 ezer forint), ahol a vállalkozó kedvűek jurtában élhetnek, aludhatnak, mint eleink, és akkori technikával készíthetnek ki bőröket. Rendeznek még bábos és népzenei tábort is.
A makói önkormányzat egy tábort szervez nyárra, a Balaton melletti Magyarhertelendre, ahova hagyományosan a pedagógusok és a gyermekvédelmi szakszolgálat által kiválasztott, szociálisan rászoruló gyerekek mehetnek egy hétre.

A Seres fivérek könnyűzenei tábort szerveznek Szentesen. Fotó: Frank Yvette
A Seres fivérek könnyűzenei tábort szerveznek Szentesen.
Fotó: Frank Yvette

Nyomkeresőknek, lustáknak

A szervezők mindenütt egyre extrémebb tematikájú nyári táborokat találnak ki, amelyeknek az ára is „különleges", 40–45 ezer forint, de akad 58 ezerért is. Az interneten böngészve kiderül, van a kínálatban nyomkereső-vadász, nomád, dinós-őslényes, naplopó – kifejezetten lustáknak, kényelmeseknek –, bűn- és baleset-megelőzési, versmondó és időkapszula-tábor. Utóbbiban az próbálható ki, miként éltek más korokban az emberek.

Olvasóink írták

  • 1. Pipacs50 2011. június 15. 17:08
    „Már elnézést, de Magyarhertelend Pécs közelében van, a Balatontól igen messze!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűnmegelőzési jótanácsok a nyári kikapcsolódásra

Csongrád megye - Itt a nyár, mindenki felszabadultabban indul neki akár egy átlagos munkanapnak,… Tovább olvasom