Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Nőnap Afganisztánban - galériával

Golyóálló mellényt viselő magyar katonanő ételcsomagokat oszt szét afgán asszonyok között. A tartományi újjáépítési csoport által küldött fénykép jellemző az ottaniak és a katonák különös kapcsolatára.
Ember a talpán, aki ilyen fölszerelést viselve is meg tudja győzni az ottaniakat arról, hogy segítséget és bizalmat kínál a bizalomért cserébe. Révészné Markovics Zita hadnagy, kommunikációs tiszt beszámolója szerint a nőnap alkalmából a magyarok kétszáz ételcsomagot és takarót osztottak szét az afgán kormány nőügyi hivatala által rendezett ünnepségen.

Nőnap Afganisztánban. Fotó: Magyar Honvédség (galéria)

Az ottani törvények szerint a nő a férfi egyenrangú társa. Ám az Afganisztánba induló magyar katonák fölkészítésére írt könyvben például az áll, hogy ha egy eladósorban lévő lányt valaki feleségül kér, és a lánynak nem tetszik a férfi, minden azon múlik, milyen tekintélyes a lányos ház. Ha a kérőnek nagyobb a respektje a közösségben, jobb, ha a lány igent mond. Különben előfordulhat, hogy aki kiszemelte magának, megvádolja, hogy már nem érintetlen. Ilyen ügyekben az ítélkezők többnyire nem veszik figyelembe a vádlott védekezését.

Az ünnepséget a Pol-E Khumri városban székelő hivatal kertjében tartották. Iskolás lányok énekeltek, volt színielőadás, igazi afgán lakoma és néhány ünnepi beszéd is. Egy vallási vezető azt mondta, „az élet olyan, mint egy kert, és a nők a gondozói", illetve „a nő a fény a családban". A nők pedig arról beszéltek, hogy véget kell vetni az ellenük irányuló mindennapos erőszaknak. Amíg ez nem sikerül, az ígéretek csak üres frázisok maradnak. A magyar katonanők a táborban aznap afgán kendőket kaptak ajándékba.

Olvasóink írták

 • 4. fili-busz 2012. március 13. 21:17
  „Szállítják nekik a demokráciát.
  Útközben azért megünneplik a nemzetközi nőnapot.
  Megmosolyogtató.
  Azok ott sem tudják, hogy "eszik-e vagy isszák" a nemzetközi nőnapot.
  Most már legalább tudják, hogy eszik is meg isszák is.
  Szó szerint.
  Mi ez ha nem demagógia?”
 • 3. bánki 2012. március 13. 15:27
  „16 embert - bocs”
 • 2. bánki 2012. március 13. 15:04
  „Végül is ,,csak" ( id.jelbe) ölt meg egy bekattant jenki az afgánok közül !

  Mi a francot keresünk ott ? Kb Don kanyar ! Idegen érdekek, idegen seggek !”
 • 1. Kudara 2012. március 13. 13:40
  „Nem akarok ünneprontó lenni, de...itthon is sokan rászorultak volna azokra az ételcsomagokra, miért kell annyira messzire elvinni? Jó, szép dolog, hogy segíteni szeretnének, de előbb itthon kellene segíteni (szerintem).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székhelyi 65 évesen újra apuka - galériával

Tegnap délután megszületett Székhelyi József negyedik gyermeke, Sára Anna. A pici lány egyből elbűvölte a színművészt. Tovább olvasom