Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Nőnek a húsárak, drágul a csirke, a marha és a sertés is

Szeged - Rossz hír a háziasszonyoknak: átlépheti az ezerforintos lélektani határt a csirkecomb kilónkénti ára jövőre. Ha nem is ilyen mértékben, de egy éve folyamatosan drágul a sertés- és a marhahús is.
Állítólag egyik-másik állateledelt árusító üzlet előtt sorban állnak a nehezebb sorsú emberek, amikor úgynevezett sérült árut kapnak. Például olyan csirkecombot, amelyben a kopasztógép eltörte a csontot, és emiatt leselejtezték. Így 600 forint helyett 200-ért lehet megvenni a – kutyatápként árusított – csirkehúst.

Ez is egy módja annak, hogyan lehet kivédeni az áremelkedéseket. A hús ára ugyanis egy éve fokozatosan emelkedik, az összes közül pedig a legdrasztikusabban a baromfihús drágul. Összefüggésben azzal, hogy a piaci bizonytalanságok miatt egyre kevesebben foglalkoznak a szárnyasok tartásával, valamint azzal is, hogy drága a takarmány.

A kereskedő az olcsóbb lapockát kínálja. Fotó: Karnok Csaba
A kereskedő az olcsóbb lapockát kínálja.
Fotó: Frank Yvette

Ma egy kiló csirkecomb jellemzően 700 forintba kerül a boltokban, már most száz forinttal többe, mint 2007 utolsó negyedévében. Azt jósolják, hogy az egyre drágább tenyésztés és feldolgozás miatt a comb ára augusztusra átlépheti 820–830 forintot, 2009-re pedig meghaladhatja az ezret. A többi baromfitermék ára is ugyanilyen mértékben emelkedhet. Szegeden a Római körúti Római baromfiboltot vezeti több mint öt éve Tóth Árpád. A tapasztalt szakember azt mondja, a vevők egy részét érzékenyen érintik az áremelkedések. Nap mint nap látja, hogy aki korábban valamiből egy kilót vett, az most már megelégszik az 50-60 dekával. Míg vannak olyan vásárlók is, akik rá se néznek az árcédulára.


Egy év alatt kevésbé látványosan ugyan, de drágult a sertés- és a marhahús is. Szinte mindegyik termék minimum 10 százalékkal többe kerül. A folyamatot a kisebb húsboltokban lehet leginkább nyomon követni, a multik ugyanis állandóan akcióznak, ezért egyes húsokhoz olykor a 2007-es árak alatti összegekért is hozzá lehet jutni. Kotroczó Józsefék Mars téri, csarnokbeli boltjában azt figyelték meg az eladók, hogy hét közben az olcsóbb, szombat-vasárnapra a drágább húsokat veszik meg az emberek.

A legolcsóbb hús a csirke far-hát, a legdrágább a bélszín. Fotó: Karnok Csaba
A legolcsóbb hús a csirke far-hát, a legdrágább a bélszín.
Fotó: Karnok Csaba

A köröm, a láb és a darált hús például a dolgos hétköznapokon kerül az asztalra. Most a köröm kilója csak 300 forintba kerül, mert nincs kocsonyaszezon, és van belőle bőven a vágóhidakon. Télen azonban még a szegény ember húsféléje is legalább egy százassal drágább. Ugyanez a helyzet a marhalábszárral: a jó idő beköszöntével elkezdődött pörköltszezon vitte fel 1500 forintra egy kiló árát.

Csirkefej

A csirkefejet az Unió mellékterméknek minősítette, ezért baromfibolt nem árusíthatja. Akinek nem telik másra, az csak kutyásboltokban veheti meg. Egy kiló főtt csirkefej 153 forintba kerül. De hogy ne legyen ennyire egyszerű az élet: kétkilós kiszerelésből öt csomagot tesznek egy rekeszbe, és ezt a tízkilós mennyiséget egyszerre kell megvásárolni.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. NGY ZOLTAN 2008. április 27. 09:37
  „BIZONYARA EZ A DEMOKRACIA ARA KEDVES HONFITARSAIM.KELLETT NEKUNK UNIO,MEG DEMOKRATIKUSAN SZABADON VALASZTOTT KORMANYOK.MOST MEGINT LEHET IGERNI HOGY A KOVETKEZO KORMANY SOKKAL OKOSABB,SZEBB ES KEVESBE LOPOS LESSZ.MINDEN TERMEK ARABAN BENNE VAN A PARLAMENTEREK,PARTOK,EGYHAZAK TAMOGATASABAN SZEREPLO OSSZEG IS.”
 • 25. reális 2008. április 24. 15:50
  „http://index.hu/gazdasag/vilag/korizs080424/

  Rohadt orbán, gyurcsány...”
 • 24. munkás 2008. április 24. 10:23
  „21.-re!

  Az, hogy több a diplomás az elméletileg jó. A gyakorlatban az a gond, hogy csak akkor tudsz állást kapni ha van diplomád, ismeretséged...de ha ismerős rak be munkahelyre, akkor mindegy milyen diplomád van csak legyen. Jelenleg nem a diplomás tudást csak a diplomát fizetik meg, majd az élet kiszórja a tudás nélküli "büfé szakokat". Sokan diplomások de tudás, haszon nélkül...ezt hozta a diplomás minimálbér bevezetése. Jó közgazdászokat szorítanak ki az ilyen-olyan "ejtőernyős" diplomások fontos , hasznos állásból!”
 • 23. Termelő 2008. április 24. 10:22
  „Ne aggódj munkás a parasztnak van annyi esze,hogy tudja,hogy nektek se könnyű! Én elismerem meg tudom is! Csak az a bosszantó,hogy egy-két egyén örökké a parasztokat szidja mikor nem az ő hibájuk! Nekünk is a szenzonba egész nap kell gürcölni,sőt a télen is van dolog akkor sincs lustálkodás főleg akinek van jószág még! Egyébként tönkrevágták annó az állattenyésztési ágazatot és most alig van jószág és azért mennek fel az árat,ennek isszuk a levét,hogy alig foglalkoznak már ezzel!”
 • 22. munkás 2008. április 24. 10:12
  „Tisztelt Termelő!

  Az emberek félre vannak informálva és nehéz az életük, elkeseredettek. Ezért van az, hogy csak azt veszi észre a városi, hogy hamisítják a bort, klímás az új traktor, és azt hiszi azért nincs hús a boltban mert a termelő nem dolgozik...azt nem látja, hogy rizikós, kiszolgáltatott a munkátok, nem tudtok nyaralni menni 1 napra sem, mert a jószágot nem tudja a szomszéd ellátni, és nincs szabadnapotok. A falusi mást nem lát a városi életből csak azt, hogy mindenki megy valahová és nem dolgozik éppen, ülnek a kocsmákban...de azt, hogy napi 16 órát heggeszt valaki a gyárban, műhelyben, estétől reggelig zsákol a pékségben azt már nem látja.
  Nekem vannak földből élő rokonaim és kb 3x többet dolgoznak mint én, de 20x magasabb életszínvonalon élnek...nem írigylem tőlük, sem a munkát, sem a törvények kijátszását. Ismerek olyan állattenyésztőt, aki 5X annyit dolgozik mint én, és egy színvonalon élünk.
  Ne általánosítsunk!
  Szép napot Neked!”
 • 21. Termelő 2008. április 24. 10:09
  „De munkás azt tudod,hogy a paraszt is munkás,de egyébként is ma nem becsülik meg a fizikai munkásokat,alapvető szakmunkásokat (itt mindet értem ezalatt) hanem a diploma a menő csak azt nem tudom minek ennyi diplomás? A sokmillás gép meg hitel és támogatás és elsősorban munkaeszköz! A támogatásokat meg azért adják,hogy fejlesztésre,gépesítésre! Az nyugati szemét az azért olcsóbb mert ott sokkal több támogatást kapnak és minden munka gépesítve van! Ráadásul jön a magas olajár és az éghajlatváltozás is ami még ront a helyzeten!”
 • 20. Termelő 2008. április 24. 09:47
  „Nem hiszi ezt a paraszt a köpközést pedig Amzácska kezdte! Mért nem veszik meg ezt ne tőlünk kérdezd! Ne mond azt,hogy mi nem tiszteljük a ti munkátokat de ti nem nézitek semminek aki ebből próbál megélni! Ezelőt 20 évvel jól ment a mezőgazdaság is most miért nem? Általában egy hozzá nem értő az ilyen cikkenél egyből a parasztot hibáztatja,hogy miért drágul a kaja tán ezt a fentiektől kéne kérdezniük egyeseknek! De abban igazad van,hogy egyik ágazat sincs meg a másik nélkül (elméletben)!”
 • 19. munkás 2008. április 24. 09:24
  „Megy ám az egymásra köpködés!
  Tudja minden munkás, hogy nehéz a paraszt élete, csak nem érti, hogyan lehet az, hogy majálisoznak milliós traktorcsodákon a Kossuth téren, lezárják az utakat...de mint őstermelő nem fizettek évekig tb-t, belvízkár, fagykár, aszálykár, sertéspestis, madárinfluenza, túltermelés, munkanélküli segély, kártérítés, de biztosítást nem fizetnek...a TSZ-eket szétlopták, de utána ami maradt fillérekért megvették. Ha olyan jó amit csináltok és értékes, akkor miért nem veszi meg a kutya sem?
  Azt hiszitek a munkás nem dolgozik? Utak, gépek, ruhák, szerszámok, járművek, hidak, egész városokat építettek, oktatás, egészségügy, közlekedés ...stb, sokszor 16-20 órákat kell dolgozni, de a munkás másét építi, nem a sajátját, és a közterheket is lekarmolják tőle.
  Egyik sincs meg a másik nélkül!!!! Tiszteljétek a másik munkáját!

  További jó egészséget, kitartást kívánok minden TISZTESSÉGES paraszti munkából élőnek!”
 • 18. nagypappa 2008. április 24. 04:23
  „Amza, félreértetted az adózást. Nem az általad említett 1,6 milla JÖVEDELEM, hanem az ÁRBEVÉTEL az adómentes. Tehát, ha van két milla bevételed és ezzel termelsz pl. 300.000 Ft veszteséget akkor adóköteles vagy.
  HA annyira könnyű lenne a parasztág élete mindenki azt csinálná.
  Mint látod az előttem szólok is ezt javasolják neked. Én nem, éhen halnál belőle.
  Egyébként minden diplomásnak csak akkor adnék diplomát, ha egy egy évet fizikai munkásként dolgozna. Megbecsülné a két kezi munkást.”
 • 17. Cc 2008. április 23. 20:36
  „Amza, ha ilyen jó a kereset, akkor miért nem vágsz bele?? Ja, hogy akkor szambázni kellene a disznószarban a lapáttal és az átvevő neked nem fizetne meg átbaszna?? Így már nem olyan fényes a dolog, csak addig, amíg a parasztoknak ugatsz??? Te meg elégedetten zabálod a hiperszart? HÜLYE VÁROSI! Én meg a családom, köszönöm maradunk az ehető husinál, a döghúst meghagyjuk neked.”
 • 16. Termelő 2008. április 23. 19:10
  „Amza te habzósszájú fröcsögő én sem sajnállak téged ha nem bírsz kaját venni meg a hozzád hasonlóakat sem! Fogjál bele vagy tájékozódj mielőtt beleokoskodsz!”
 • 15. Barbapapa 2008. április 23. 18:43
  „Amza. nagyon nem látsz bele a dolgokba csak fröcsogsz,adok lehetőséget ha gondolod,jószág állományt de garanciát kérek hogy 1évig csinálod 04.30felkelsz etetsz trágyázol,takarmányt intézel,kaszálsz kapálsz,stb.1év után más lenne a véleményed este22órai fekvés után.”
 • 14. szögi 2008. április 23. 16:58
  „Ilyen árak mellett nem csoda, ha egyre többször találkozunk a "kóbor kutyát, macskát vennék ikszszázforintperdarab áron. - ugyanitt házi kolbász eladó!" plakátokkal... pfff”
 • 13. Hné 2008. április 23. 15:47
  „Az az ember aki ezeket az árakat gyűjtötte, fogalmam sincs hol járhatott. Hol látott 1500.-Ft-os marhalábszárt, és hol látott 1700.-Ft-os pulykamell filét. Ezek az árak köszönő viszonyban sincsenek a valósággal.”
 • 12. márton istvánné 2008. április 23. 14:42
  „ha nekem is annyi volna a fizetésem mint a parlamentbe az embereknek nekem se fájna afogam hogy 1000 ft lesz a cirkének kiloja a fizetésünket is az uniohoz kellene állitani nem csak az árunak az árait”
 • 11. Kancsal 2008. április 23. 12:48
  „Hozzáteszem: olvastam a cikk órájának balástyai riportját is, ami ugyanilyen pesszimista szellemben íródott. Az meg tény, hogy az infláció önmagában bármely árucikk árát jelentősen növelheti.”
 • 10. Kancsal 2008. április 23. 12:02
  „Na tessék, megint a riogatás. Ez jellemzi a cikk íróját. Majd ha az idén jó lesz a termés és megint a nyakunkon marad a sok gabona, majd ész nélkül kezdik nevelni a baromfit, meg a disznót, oszt akkor az lesz a baj, hogy filléreket adnak érte. A mezőgazdaság ilyen. Miért nem lehet ezt megérteni. Persze józan paraszti ésszel a helyzet egész más megvilágítást kap, csak az íróasztal mellől könnyebb a riogatás, mint az elemzés.”
 • 9. Amza 2008. április 23. 11:27
  „Azért talán arról sem szabadna megfeledkezni,hogy a sertéstenyésztésel,meg baromfival foglalkozó emberkék
  1.millió 600-ezer forint jövedelemig adómentesek,majd ezt meghaladóan kedvezményes adózásban vesznek részt.Én boldog lennék,hogyha a fenti összegig nem kellene adót fizetnem.Majd ha lesz időm sajnálni fogom őket.”
 • 8. monnyon le 2008. április 23. 10:59
  „Az egyiptomi kenyérhiányról, az indonéz rizshiányról és a mexikói kukorica áráról meg Horváth Ágnes tehet. monnyon le.”
 • 7. Szinyor Lákátos 2008. április 23. 10:35
  „Gádzsók! Né báncsátok égyik politikus bárátomát sé, mer mégnézhétiték mágátokát! Ezék olyán árány émbérék, hogy Tímár Mihály élbulyhátik mögöttük é, mer légyén ákármilyen gond á gázdáságbán a szégíny élnyomott nípécskémré mindíg gondulnák.
  Szárom én lé áz áremelíseket, májd émélik á rokkántnyugdíjámát, még á segélykémet.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villamos elé feküdt egy lány

Szeged - Egy fiatal lány keltett riadalmat kedd délután a szegedi Széchenyi téren, amikor kifeküdt a villamos elé a sínekre. Tovább olvasom