Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

Nonprofit cég lesz a Bay Közalapítványból

Szeged - Átvilágították, de nonprofit gazdasági társaság formájában megmarad a Szegeden is működő Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány – tudtuk meg. 35 közalapítványt szüntet meg a kormány.
Nagyító alá teszi a korábbi kormányokhoz kötődő alapítványi rendszert, megvizsgálja hatékonyságukat az Orbán-kabinet. A múlt év júliusában bejelentett elhatározásból december elején jogszabály lett. Az átvilágítás eredményét a múlt év végén a Magyar Közlönyben kihirdették. Összesen 35 alapítványt és közalapítványt szüntet meg a kormány idén április 30-áig. Többségük (24 – közte oktatási, hajléktalanokat segítő alapítvány) úgy szűnik meg, hogy feladataikat költségvetési szervek, vagy másfajta intézmények veszik át. De 11 alapítvány (például a Nemzeti Üdülési Alapítvány, vagy a Nemzetközi Pető András Közalapítvány) úgy szűnik meg, hogy céljaikat és feladataikat újonnan alapított nonprofit cég valósítja meg, oda kerül vagyonuk is. Ez utóbbi csoportba tartozik Magyarország legnagyobb és legsikeresebb nonprofit alkalmazott kutatási intézménye, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány, amelynek 6 intézetéből 2 Szegeden található.

Több mint félszáz biológus, vegyész dolgozik a Bay Közalapítvány két szegedi részlegében – tudtuk meg Kiss Istvántól. A közalapítvány elsőként (1993) alapított Biotechnológiai Intézete igazgatója azt is elmondta: a BayBio munkatársai a környezetünkben előforduló talaj- és vízszennyező szerves vegyületek, azok származékainak ártalmatlanításával foglalkoznak. Munkájuk eredményeként például a magyar kőolajvállalat termelőcsöveinek paraffinos kiválásai kezelhetők, másrészt növelhető a termelő rétegben visszamaradt kőolaj kitermelése. Most éppen a Mol és a Tiszai vegyikombinát partnereként dolgoznak közös környezetvédelmi projekten.

A közalapítvány másik szegedi részlege, a 2007-ben francia–magyar kormányközi megállapodással született Növénygenomikai, Humán Biotechnológiai és Bioenergiai Intézet. A Kondorosi Éva által igazgatott Bay-Gen humán biotechnológiai és növénygenomikai vizsgálatokkal foglalkozik.

Olvasóink írták

  • 2. rozator 2011. január 04. 17:02
    „Kell a lóvé a haveri körnek!(((((( vagy a Nemzetközi Pető András Közalapítvány) úgy szűnik meg, hogy céljaikat és feladataikat újonnan alapított nonprofit cég valósítja meg, oda kerül vagyonuk is. Ez utóbbi csoportba tartozik Magyarország legnagyobb és legsikeresebb nonprofit alkalmazott kutatási intézménye, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány, amelynek 6 intézetéből 2 Szegeden található.)))))))”
  • 1. dodó 2011. január 04. 11:58
    „Az alapítványok döntő többségét csakis a pénzlenyúlás legalizálására hozták létre.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Téli akció - tavaly nyári holmikra

Akár 70 százalékkal olcsóbban is vásárolhatunk a téli leárazásokon – tavaly nyári ruhákat, cipőket. Tovább olvasom