Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Nonstop fogadóóra az élet

Mórahalom - A képviselő az állatvásárban, malaceladás közben is képviselő. Meg amikor a fáit permetezi, és a vasárnapi ebéd utáni pihenés alatt is. Bármikor kereshetik valami panasszal, ezért érdemes mindenhová vinni a noteszt.
A meleg vizes medence partjára is. Miközben a politikától divat undorodni, a magyar ember még a munkahelyi konfliktusaiban is a helyi politikustól vár segítséget. Ő pedig bármit mondhat, csak azt nem, hogy ez nem rá tartozik.

Nyár van még, strandidő, de a mórahalmi alpolgármester nagyon ritkán jár a városi fürdőbe. Pedig Csányi László szeret úszni, és büszke is a folyamatosan bővülő strandra. Csakhogy a fürdőzés a saját városában egy helyi képviselőnek nem ugyanolyan ejtőzés, mint másnak. Mert a fürdőben is megszólítják, ahogy az utcán, és mondják neki, mit kellene elintéznie az önkormányzatnak. Nincs két egyforma ember, két egyforma politikus sincs. Csányi ilyenkor mindent szeret fölírni, hogy biztos ne felejtődjön el, ezért sehová sem megy a notesze nélkül. Mint mondta, a medencében furcsán festene fekete kisokossal a kezében. Ez a történet azért érdekes, mert sokat elmond a képviselők életéről. Nem titok, hogy hivatalosan mit tesz Csongrád megyében a mi pénzünkért mintegy hétszáz választott helyi képviselő és polgármester, de hogy mindezt hogyan éli meg, arról keveset tudunk. Szinte a rendszerváltás óta divat undorral beszélni a politikáról, de mindig az derül ki, hogy a mi képviselő-ismerőseink kivételek. Ők pedig többnyire azért brusztolnak, hogy ez a bizalom megmaradjon. Tapasztalataik, mindennapjaik egyformák, pártállástól függetlenül. A legfontosabb: az, hogy fogadóórát tart az ember, formaság. Sokan olyankor keresik – de még többen máskor. A hétezres Mórahalmon, a 25 ezres Makón és a 167 ezres Szegeden nagyjából ugyanez a helyzet. Csányi leginkább az állatvásárt szereti ebből a szempontból. Gazdálkodik, és szülei helyett is vállalja, hogy kiáll eladni a kismalacokat, bárányokat. Olyankor nagyon sokan megállnak mellette, gyorsan telnek a füzet lapjai.

– Akit zavar az, hogy vasárnap délután, ebéd utáni pihenése közben csöngetnek be hozzá valamilyen problémával, az ne is vállaljon ilyen feladatot – húzza meg az éles határvonalat közszolgálatra alkalmas és alkalmatlan emberek között a makói Gilicze János. A helytörténész, városi levéltáros a rendszerváltás óta dolgozik önkormányzati képviselőként, egyéni körzetben.

Csányi László mórahalmi alpolgármester a kisokosával. Ide írja fel azt, amivel út közben megállítják. Fotó: Karnok Csaba
Csányi László mórahalmi alpolgármester a kisokosával. Ide írja fel azt,
amivel út közben megállítják. Fotó: Karnok Csaba

– Nem – válaszolta Botka László szegedi polgármester. Arról kérdeztük, esetleg végig tud-e menni úgy a Kárász utcán, hogy ne szólítsák meg. Hozzátette: – Ez így természetes. Nemrég készült egy fölmérés a megyei jogú városok körében, és az derült ki, a szegediek érdeklődnek a legjobban a közügyek iránt. Én 21 éves korom óta politikus vagyok, ezt vállaltam, amikor polgármester lettem, tudtam, mivel jár.

Mindhárman ugyanazt tartották munkájuk legnehezebb részének: olyan embernek segíteni, aki nincs tisztában az önkormányzat működésével, határaival. Botka Lászlótól többször is kértek segítséget társasházi ügyben vagy elmérgesedett munkahelyi konfliktus megoldásában. Sokszor fontosabb, mi mindent tud végighallgatni türelemmel, mint az, mit tud rá mondani.

Amikor Gilicze Jánoson számon kérik, miért nem újíttatta fel valamelyik játszóteret, nem azzal védekezik, hogy ő nem is szavazta meg a város költségvetését, hanem fölsorolja, pontosan mi mindenre kellett sürgősebben a pénz. Csányi László pedig arra a hölgyre emlékszik élénken, akinek nem sikerült elmagyarázni: az önkormányzat nem töröltetheti el banki hitelének törlesztőrészleteit. Azzal váltak el, hogy eddig a hölgy őrá és a polgármesterre szavazott, mostantól viszont nem. Az alpolgármester megköszönte az eddigi bizalmat.

– Az a legnehezebb, amikor valaki családi ügyben kér segítséget, mert nagyon komoly dolog, hogy megtisztel a bizalmával. Az ilyen beszélgetéseknek nyoma marad az ember lelkében – mondja Csányi.

Mikor lehet ebből kilépni? Gilicze szerint valószínűleg egy ideig azután sem, hogy az ember már nem indul a választáson. Rövid időre persze lehet: a képviselő nem azért utazik el nyári szabadsága alatt, mert telik rá a fizetéséből, hanem azért, mert tényleg csak ilyenkor tud pihenni.

A képhez ugyanakkor hozzátartozik, hogy egyik megkérdezett sem panaszként mondta mindezt. Éppen, hogy nem is tudnának dolgozni folyamatos visszajelzés nélkül.

– Az az ideális, ha minden észrevétel gyorsan eljut hozzánk, egy-egy ilyen beszélgetés mindig képet ad a helyi demokrácia állapotáról – mondta Csányi László. – Másképpen mondva: régen rossz, ha egy választott képviselő végig tud úgy menni az utcán, hogy senki se szólítja meg. Ott nagyon nagy a baj.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az iskolakezdésre koncentrál a Tisza Volán

Szeged - Sűrűbben közlekedő járatokkal és iskolabuszok indításával teszi könnyebbé a tanévkezdést a… Tovább olvasom