Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Nóra, a diákdiplomata

Megnyerte a diákdiplomaták országos vetélkedőjét, angolból idén második, tavaly negyedik lett az országos középiskolai versenyen Locskai Nóra. Ezeket az eredményeket a szegedi Ságvári gimnázium végzőse úgy söpörte be, hogy két hétnél több időt nem töltött külföldön.
– Ötéves korom óta tanulok angolul – tudatja Locskai Nóra, mennyire régi e világnyelv iránti érdeklődése. S bár egy rövid londoni kirándulást nevezhet csak „nyelvterületi gyakorlatnak", mégis úgy beszél angolul, mintha – amerikai volna. – Igazán onnantól kezdve ragadt rám az angol, amikortól hatodikban a Madách nyelvtagozatos osztályába, hozzánk került egy szerb lány. Barátnősködtünk – mindketten annak örültünk, hogy angolul cseveghettünk. Pedig nagy volt közöttünk a különbség: ő a szüleivel több országban is élt – a mi családunk keveset utazott külföldre, s a szüleim sem beszélnek idegen nyelven.

Nóráról már a különböző nyelvi táborokban kiderült, hogy angolul könnyen barátkozik. De szereti az angol szerzők könyveit olvasni, érdekli a filmművészet is. Ez utóbbi vonzalommal magyarázza, hogy kiejtése hallatán még az angol országos tanulmányi verseny zsűrije is azt hitte: több évet élt Amerikában.

Dicsőségtáblán

A legjobb teljesítményt nyújtó diákok részesülnek az elismerésben: a szegedi Ságvári gimi dicsőségtáblájára kerülnek. – Viccesen strébernek is hívtak a barátaim, de valójában büszkék rám, örülnek a sikereimnek – mondja Locskai Nóra, akinek két ok miatt is a dicsőségtáblán a helye. A kívülálló szerint azért is, mert ugyanúgy szeret táncolni (a latin-amerikai táncokat különösen kedveli), és persze bulizni, mint a többiek, miközben tudatosabban használta a középiskola kínálta karrierépítési lehetőségeket.

– Jó a hallásom – mosolyodik el Nóra, és elárulja: az angolórákra vagy -versenyre készülve minél többféle forrást kutatva dolgozott ki egy-egy témát. – Ságváris tanárommal, Pukánszkyné Király Katalinnal nagyon élveztük, mikor azt játszottuk, hogy a föltett kérdésre adott válasz minél szofisztikáltabb legyen, így valósággal gyűjtöttem a ritka és választékos kifejezéseket.

A tavalyi negyedik helyezés után a mostani tanévben nagyon meg akarta nyerni angolból az országos középiskolai tanulmányi versenyt. Végül második lett. Viszont „kárpótlásként" győzedelmeskedett az országos diákdiplomata versenyen.

– Iskolai plakáton figyelte, föl a három fordulós vetélkedőre: a Batthyánykormánynak a magyar-angol kapcsolatok terén tett kísérletéről írt dolgozatommal továbbjutottam. Második próbaként egyhetes kutatómunkával kellett cikket összeállítani az iráni atomprogramról, Afganisztán jelenéről és lehetséges jövőjéről, illetve a megújuló energiákhoz kötődő EU-politikákról. Ezeket az írásokat megmutattam Farkas Istvánnak, a történelemtanáromnak, aki a döntőre való fölkészülésben is segített. A Külügyi Intézetben rendezett harmadik fordulón öt témáról kellett tesztet kitölteni, miközben olyan szituációs játékokat oldattak meg velünk, mint például egy nagyköveti megbízólevél átadása, vagy jegyzékváltás öt konfliktusos témáról, vagy a magyar agrárérdek képviselete az Európai Unióban. Örülök a győzelemnek, az ezzel járó brüsszeli útnak is.

A diplomataságra készülést a Corvinus egyetemen szeretné folytatni a ballagási ünnepségen Ságvári-emlékéremmel is kitüntetett Locskai Nóra. Szívesen elképzeli, amint valamelyik külföldi magyar intézet munkatársa, vagy amint hazánk érdekeit képviseli – nagykövetként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiírták a pályázatokat az egynapos sebészeti ellátásra

Kiírták a pályázatokat az egynapos sebészeti ellátásra, a dokumentumokat május 31-éig lehet… Tovább olvasom