Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Nóra, a médiasztár

Ópusztaszer – Na, gyere errébb, te médiasztár! – utasította szamarát az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark számadó juhásza, amikor a tévéstábok operatőrei azt kérték tőle, vigye kicsit odébb, hogy előnyösebb háttérrel filmezhessék le az élő látványosságot.
Nóra pedig arrébb lépkedett; sokakkal ellentétben egész könnyen föl tudta dolgozni, hogy egyik percről a másikra ilyen népszerű lett.

Gazdája, Bindics Ádám eredetileg soproni, véletlenül vetődött ide az Alföldre, és mint mondja, úgy hozta az élet, hogy itt maradt. Most a közelben épít tanyát. A juhász az emlékparkban legeltetett juhokkal tartozik számot adni, segítője, Nóra már nála született, ő nevelte.

Bindics Ádám számadó juhász és szamara, Nóra az emlékpark látványossága. Fotó: Schmidt Andrea
Bindics Ádám számadó juhász és szamara, Nóra az emlékpark látványossága. Fotó: Schmidt Andrea

Miért szamáron megy a juhász már Petőfi Sándor versében is? Miért pont ez az állat a nyájat őrző ember legfőbb segítője, a terelőkutya mellett Ádám szerint a válasz nagyon egyszerű: a szamár higgadt állat, jelenlétével megnyugtatja „az egész társulatot". Másrészt ez nem csacsi, megvan a magához való esze. Harmadrészt pedig elég nagy ahhoz, hogy a pusztában távolról is jól látsszon – ellentétben a birkákkal, amelyek hajlamosak beleolvadni a környezetükbe, főleg messziről nézve.

Olvasóink írták

  • 1. seawasp 2010. április 12. 13:27
    „Aha!

    Azt én is igazolom, nem buta a csacsi, csak jól álcázza magát! :-D

    Emlékszem, gyerekként meglátogattam egy juhászt, és a szamarát a mi lovainkhoz képest nevetségesnek láttam. Ezt megláthatta a csacsi pára, és amikor meglovagoltam, akkor adott a tudásából, mert kétszer a talajra kényszerültem, idő előtt! :-D

    Szép élet a juhász élete, és csak az ne következzen be, amikor a kínaiak már műbürgéket is tudnak faragni! Mert a tojást már tudják, és curva sok idejük lehet, ha idáig jutottak! :-D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időutazás a Délmagyarral: Utak - belül, kívül és körül

Öt hét múlva lesz 100 éves az 1910. május 22-én útjára bocsátott Délmagyarország. Lapunk e jubileuma alkalmából, mintegy visszaszámlálásként, időutazásra hívjuk olvasóinkat: hétről hétre egy-egy esztendő újságtermését átlapozva fölvillantjuk, milyennek láttatta a világot, az országot, a régiót, Szegedet – a Délmagyarország. Tovább olvasom