Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Norbi már autót vezet

Szeged - Péntek Norbert, a 2005-ben autóbalesetben mellkastól lefelé szinte teljesen lebénult fiú – akinek sorsát lapunkban nyomon követjük – túl van a nyolcadik moszkvai őssejtkezelésen. Állapota rengeteget javult: jogosítványt szerzett, leérettségizett, és dolgozni kezdett. A család további kezelésekre vinné, hogy a fiú végleg felállhasson a kerekes székből.
Meghozta eredményét a moszkvai őssejtkezelések sorozata: a 20 éves Péntek Norbertnek állása van, autót vezet, megkapta élete első fizetését, és elhatározta, hogy továbbtanul.

Szegeden, az alsóvárosi házban az édesanya, Péntekné Ági örömmel beszélt a sikeres beavatkozásokról. Norbi 8 kezelésen van túl, az utolsóról 2008 szeptemberében érkeztek haza. Az asszony elmondta, az orosz klinikán első alkalommal, 2 évvel ezelőtt 16 ampulla őssejtet vettek le, ezekkel háromhavonta gyógyították a fiút. Az orvosok azt mondták: az őssejtkezelés a gyógyulásban 40 százalékot számít, a többi Norbin, valamint a gyógytornán múlik.

Odakint felvették videóra, milyen gyakorlatokat kell elvégezni, itthon pedig a 4 éve mindennap házhoz járó Papp Eszter gyógytornász foglalkozik a fiúval. Sikeresen: a kerekes székes fiú has- és hátizomzata megerősödött, már a felső feszítőizom is „beremeg" a lábában.

A húszéves srác szeretne végleg fölállni a kerekes székből. Fotó: Miskolczi Róbert
A húszéves srác szeretne végleg fölállni a kerekes székből.
Fotó: Miskolczi Róbert

Moszkvában azt mondták, megvan az esélye, hogy felálljon a kerekes székből, és járókerettel járjon. Ehhez viszont további kezelésekre lenne szükség. Márciusra kaptak újabb időpontot, de nem tudnak menni, mivel a pénzük elfogyott.

Még mindig gyűjtenek

Péntek Norbertnek továbbra is gyűjti a pénzt a Szegedi Alsóvárosért Közhasznú Egyesület. Az adószám, amelyre az 1 százalékokat várják: 18466979-106. Eddig 18 millió forintba került a moszkvai kezeléssorozat, az összegből 5 milliót a család állt, 13 millió forint azonban nagy cégek, kisebb vállalkozások és magánszemélyek adakozásából jött össze. A 8 alkalomból az első kezelés, az őssejt levétele 5 millióba, a továbbiak 1,5-1,5 millió forintba kerültek.

– Annak köszönhető a gyógyulás – mondta Ági –, hogy senki se adta föl a családban. El kellett fogadnunk, hogy a régi életünket a baleset napján lezártuk, és új fejezet következik. Örülünk az eredményeknek, s ha újra lesz pénzünk, megint elutazunk Oroszországba.

Péntek Norbert életében fordulópontot jelentett, hogy 2007-ben leérettségizett régi iskolájában, a Szeged-Móravárosi szakközépben, majd tavaly 2 hónap alatt megszerezte a jogosítványát is. A család hitelre vásárolt egy Fiat Puntót, amelyet mozgássérültek számára alakítottak át. A fiú azóta önállóan közlekedik a városban, a kocsival – többek között – pingpongedzésre jár.

A lélekben, testben megerősödött fiatalember azt mondta, edzője szeretné, ha májusban részt venne egy pingpongversenyen Szombathelyen. Még nem döntött, elmegy-e. Az azonban biztos, hogy szeptemberben továbbtanul, egy számítástechnikai tanfolyamot végez el távoktatásban. Örül, hogy lett állása is, a Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesületének adminisztrációs feladatait végzi el otthon. Első fizetését nemrégiben kapta meg, ebből állja az autó törlesztőrészletét, amely a válság miatt 30 ezer forintról 47 ezerre emelkedett.

A baleset

Péntek Norbi 16 éves volt, amikor 2005 áprilisában egy focimeccsről tartottak hazafelé autóval öten. A sofőr vagányságból túl nagy sebességgel vette be a kanyart, a kocsi Szeged határában az árokban kötött ki. Egy fiú meghalt, ketten 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek. A sofőr sértetlenül megúszta, Norbi viszont a nyakcsigolyáját, gerincvelőjét ért ütés következtében mellkastól lefelé lebénult.

Olvasóink írták

 • 9. brendush 2009. március 04. 19:21
  „norbi(L)”
 • 8. norbertooo 2009. március 01. 00:54
  „Köszönöm szépen a jokívánságokat!!!! Hát igazság szerint azt mondják hogy azért nem a sofőr fizet mert azért van a kötelező biztosítás hogy ezt ilyen esetekben átválalja.Meghát őszintén mit várhatnák attol aki 2005 májusátol azt se kérdezte hogy jol vagy vagy segithetnék valamiben. Most márciusban lessz a 2. tárgyalás dehát nem egyszerű eset már most ugytűnik hogy ezen se lessz semilyen ítélet és lessz majd egy 3. is. a Tbmeg semmit nem támogat és az a legdurvább hogy legutoljára mikor voltunk kinn odajött hozzánk a professor és kérte hogy probáljunk meg orvosokkal beszélni itthon , szervezzenek egy teamet mennyenek ki nézzék meg kinn mi és hogyan működik ők mindenben hajlandók együtt működni, és felhozott pár példát hogy a lengyelekkel ,görögökkel sőtt!!!!!a románokkal már sikerült megeggyezniük !! tehát ott fizeti ezt a társadalom biztosító ha nem is az egészet de egy részét és már az is nagy segítség..hát körübelül ennyi hátha jobb lessz majd késöbb és ilyenekre is lessz pénz még1x köszönöm a jókívánságokat!!!!
  üdv: Péntek Norbert”
 • 7. varadipal 2009. február 28. 19:21
  „Elkövető és/vagy biztosító azonnal fizessen,ez nem lehet kérdés. Fordulj a Nép ügyvédjéhez! Neked jobbulást, és sok sikert kívánok.”
 • 6. sörpocak 2009. február 28. 07:42
  „Mielőbbi gyógyulást Norbinak!
  Igaz, miért nem a vétkes fizet, de azt is kérdezhetném, hogy a TB, miért nem állja ennek a költségét? Luxus székházra van pénzük, de ha valaki külföldi gyógykezelésre szorul, annak egy fillért sem adnak, csak maguknak! Miért van ez?”
 • 5. andrisne 2009. február 28. 07:11
  „Kedves Norbi!
  Eddig dilemmáztam,hogy hová menjem az az adóm 1%-a.Most döntöttem.........a Tiéd!
  Gyógyulj meg és legyél nagyon boldog!!!!!!!!”
 • 4. reneee 2009. február 28. 07:03
  „Hajrá Norbi! Kitartás! Sikerülni fog!
  A legjobbakat Neked!!!!”
 • 3. ameli 2009. február 28. 06:26
  „sevenof9 ----> igazad van, a sofőr volt a hibás, neki kellene fizetni az őssejtkezelést norbinak...
  sok sok egészséget”
 • 2. sevenof9 2009. február 28. 00:01
  „miert nem a vetkes sofor fizeti az ossejtkezelest?”
 • 1. magyarok 2009. február 27. 22:42
  „Norbi, egészséges és boldog életet kívánok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A liget főutcája: Liszt Ferenc sétány

Szeged - Átkeresztelik az újszegedi liget főutcáját: Fő fasor helyett Liszt Ferenc sétány lesz. Ám címet átíratni senkinek sem kell. Tovább olvasom