Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Norvégiában érte el a siker a szegedi festőt

Szeged - Egyetlen kiállításon tucatnyi képet eladott és díjazták is Norvégiában Árnyas Koppány szegedi festőművészt. A fiatal alkotó mindent a nulláról kezdett az északi országban, ahol sokan bevándorlóként élnek.
– Hosszú távú projekt számomra Norvégia, de ingázni szeretnék a két ország között. Először 2009-ben, az Erasmus-programban jöttem fél évre Hamar város egyetemére. 2011-ben szintén egy ösztöndíjjal jutottam ki néhány hónapra. Legutóbb egy éve jöttünk a feleségemmel Lillehammerbe – mondta Árnyas Koppány, aki szerint a norvég befogadó nemzet, így nem nehéz beilleszkedni.

A fiatal szegedi művész a stArt Plein Air Nemzetközi Művésztelep és a REÖK-palota Hatos Műtermének szervezőjeként jelenleg Norvégiában él, ahol hamar elérte a siker: 2014 nyarán egy oslói szabad beadásos tárlaton 600-nál is több művész közül beválogatták azon 25 festő közé, akik kiállíthatták alkotásukat Oslo egyik legismertebb galériájában, a Galleri Ramfjordban, ahol végül a harmadik díjat kapta.

– Alapvetően pozitív a fogadtatásom, de nagyon sok galériát kerestem meg, és több helyről elutasító választ kaptam. Sok múlik az ismeretségen, mert mindenhol a jól bejáratott művészek képeit szeretik kiállítani. Két önálló tárlatra készülök, az egyik a lillehammeri művészeti negyedben, a másik a Galleri Ramfjordban lesz – fogalmazott Árnyas Koppány. Norvégia és a norvég építészet a művészetére is hatással van: egyik legújabb képsorozatában az elvont líraiságot ötvözi a konstruktív ábrázolással.

Árnyas Koppány a norvég erdőben. Fotó: DM
Árnyas Koppány a norvég erdőben. Fotó: DM

Lillehammer jó hangulatú és kulturális lehetőségekkel teli város. 20 ezer körüli lakosával a nagyobb települések közé tartozik. Szinte minden nagyobb városi esemény kapcsolódik valamilyen formában a művészetekhez.

– Több képet is sikerült eladnom, de tudni kell Norvégiáról, hogy minden 4-5-ször drágább, mint Magyarországon. Most munkát keresek, szeretnék a festészet mellett dolgozni – mondta a fiatal szegedi festő. Szerinte művészként jobbak a lehetőségei az északi országban, mint Szegeden, de itt is kiváltságos dolognak számít az, ha valaki képes megélni a festészetből.

– Az egyetemen sokáig vártam a titokra, miként lehet megélni a művészetből. Később rá kellett jönnöm, hogy ezt magamnak kell kialakítanom. Fejleszteni akarom a képességeimet – mondta a fiatal festő, aki legutóbbi önálló kiállításán 12 képet adott el Norvégiában. De miért Norvégia?

– Gyönyörű tájak vannak erre, imádunk túrázni és kerékpározni. Újabban a sífutást is kipróbáltuk, ami itt nemzeti sport – tette hozzá Árnyas Koppány.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Köz-Hasznáért demonstrál a nemzeti ünnepen

Szeretnénk megmozgatni a város civil, de politika iránt érdeklődő lakosait - mondta el Györgyey János, a KMH aktivistája. Tovább olvasom