Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Nosztalgikus hiányérzet

Szeged - Makláry László, a Csárdáskirálynő karmestere közel fél évszázada Vaszy Viktor zenei asszisztenseként kezdte a szabadtérin. A Nyomorultaktól a Miss Saigonon és az Elisabethen át a Hairig rengeteg produkciót vezényelt már a Dóm téren.
– Szegeden felnőve, sok produkció karmestereként számomra a dóm látványa most iszonyúan hiányzik. Ez persze nem akusztikai kérdés, pusztán romantikus nosztalgia. A Szegedi Szabadtéri Játékok ikonjának tartom a dómot. A régi, hétezres nézőtéren minden néző széke alatt volt egy kis hangszóró, amit nagyon nehéz volt beállítani, mert a dómról is erősen verődött a hang, a kettőt nehezen lehetett összehozni. A produkciók többségében mégis működött, mint ahogyan az új nézőtérrel is az új hangtechnika. Most hiányérzetem van amiatt, hogy a dóm nem vesz részt a produkciókban. Azt mondják, ezzel megkönnyítették a díszlet- és látványtervezők munkáját, szabadabban szárnyalhat a fantáziájuk, nem kell a dómmal számolniuk. Szerintem az elmúlt 10-20 évben már vajmi kevéssé komponálták bele a látványba a templomot – mondja Makláry László, a Csárdáskirálynő karmestere.

Makláry László a Csárdáskirálynő Dóm téri próbáján. Fotó: Frank Yvette
Makláry László a Csárdáskirálynő Dóm téri próbáján. Fotó: Frank Yvette

Rockkoncerthez hasonló siker

– A Csárdáskirálynőt tavaly decemberben a tel-avivi operában mutattuk be, ahol a közönség igazából azt sem tudta, mi az az operett, nemigen hallott Kálmán Imréről sem. Különösen a táncos-komikus és szubrett páros poénjait fogadták remekül, már-már rockkoncerthez hasonló tomboló sikert éltünk meg. Ennek az lett az eredménye, hogy a következő évekre 15-20 előadásra szóló felkéréseket kaptunk. 2015 februárjában A bajadért játsszuk majd – meséli a karmester.
A Budapesti Operettszínház fő-zeneigazgatója tizenöt évesen már Vaszy Viktor mellett dolgozott zenei asszisztensként az 1965-ös Dóm téri Turandotban. Később játszott a zenekarban is, sokat tanult a legendás szegedi karmestertől. A nyolcvanas években bemutatott Jézus Krisztus szupersztártól és a Nyomorultaktól kezdve az István, a királyon, a Miss Saigonon át az Elisabethig és a Hairig hosszú lenne a lista, ha mindegyik produkciót felsorolnánk, amelynek dirigense volt a szegedi szabadtérin.

– A Csárdáskirálynő első zenekari próbái után nem érzékeltem még komoly változást az akusztikában, bár a zenélő óráról nincs olyan mértékű hangvisszaverődés, mint a dómról volt. A megtelt nézőtér komoly hangelnyelő közeg, ez is javítja az előadásokon az akusztikát. Azt mondják, a Zorbában a szimfonikus zenekarral jelentősen jobb akusztikai eredményt sikerült produkálni, mint az előző évtizedekben. Rengeteg múlik azon a hangmérnökön is, aki az adott produkció hangosításáért felel. A Zorbát egy szenzációs fülű, Regensburgból érkezett német hangmérnök hangosította, akit régóta ismerek, kiváló szakembernek tartom. Az ő keze alatt mindig roppant plasztikusan szól a zenekar, minden egyes hangszert ahhoz közelinek hallok, ahogyan a valóságban, azaz a fafúvóst fafúvósnak, a rézfúvóst rézfúvósnak, nem pedig masszának, rossz minőségű dobozhangnak. A rendelkezésre álló technikai berendezések alkalmasak a jobb hangminőség biztosítására, ezt bizonyította a Zorba. Igazából én majd csak a megtelt nézőtér előtt dirigálva tudom megállapítani a végeredményt. Már 1978-ban felvetettem, hogy létezik egy olyan szerkezet, amely a színpadon mozgó, esetenként több száz fős tömegből képes kiemelni az épp éneklő szereplő hangirányát. Nagyon zavaró, amikor nem abból az irányból hallja a hangot a néző, ahonnan az aktuális szereplő megszólal. Ezt a technikát érdemes lenne beszereznie Szegednek is, Bregenzben már évtizedek óta sikerrel használják – javasolja Makláry László. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint leállt az aratás

– Az eső kilúgozza a búzát, kimossa a sikértartalmat, ami azt jelenti, hogy nagy mennyiségben csak takarmánybúzát lehet majd betakarítani – mondta el aggodalmait a monszunos időjárással kapcsolatban Futó Tamás, a Csongrád Megyei Kormányhivatal földművelésügyi igazgatója. Tovább olvasom