Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

Nőtt a súlyos balesetek száma

Szeged - A jó idő is közrejátszhatott abban, hogy az idei év első öt hónapjában az előzetes adatok szerint mintegy 21 százalékkal emelkedett a személyi sérüléssel járó balesetek száma Csongrád megyében. Az elmúlt héten három halálos baleset történt. A rendőrök alaposan kivizsgálják a körülményeket.
Harmincnyolc személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában az országban. Három balesetben három ember vesztette életét, nyolcan súlyos, huszonnyolcan könnyű sérülést szenvedtek – tájékoztatott honlapján tegnap reggel az Országos Rendőr-főkapitányság.

 Alkalmassági vizsgálat

Teljesen egészséges sofőrök esetén 40 év alatt 10 évente, 40 és 60 év között 5 évente, 70 éves korig 3 évente, utána pedig 2 évente kell időszakos egészségi alkalmassági vizsgálaton megjelenni a jogosítvány megújításához. Felső korhatár nincs megszabva arra, hogy valaki ne vezethessen. – Az életkor előrehaladtával minden ember szervezete kopik, van, aki már korábban lesz alkalmatlan járművezetésre, mert előjönnek vagy rosszabbodnak a mozgásszervi betegségek, lassulnak a reflexek, erősödik a fáradékonyság. Utóbbi kettő kiszűrését csak hosszabb és költségesebb vizsgálat tudja kimutatni. Ezért óriási a sofőr felelőssége abban, hogy jelezze, ha valami rendellenességet tapasztal egészségi állapotában, ami után a háziorvos már beutalhatja komplexebb vizsgálatokra – mondta Szilárd András szegedi háziorvos.

A halálos balesetek közül az egyik a 45-ös számú főúton történt csütörtök éjfél után, ahol – ahogy írtuk – egy tolató lengyel kamionba csapódott bele egy Szentes felől érkező autó, amelynek 20 éves utasa a helyszínen életét vesztette. Hétfőn a Széksósi úton egy Toyota sofőrje rosszulléte után fékezés nélkül egy út menti fának hajtott, az autót vezető férfi azonnal meghalt. Múlt szerdán két személyautó ütközött össze frontálisan a szentesi Tesco közelében: a balesetet okozó autó vezetőjét és utasát is súlyos sérülésekkel szállították kórházba, ahol később egyikük elhunyt.

Dudás László szegedi autó- és motoroktató lapunknak korábban azt mondta: a balesetek elkerülésének legjobb módja, ha minél többet gyakorol az ember, ami csökkenti a reakcióidőt, és növeli a belátási képességet.

– Mindent próbálunk megtenni a halálos balesetek számának csökkentéséért. Ha ilyen rövid időn belül történik ennyi tragédia a megyében, nekünk is fokozott figyelemmel kell kezelni a problémát. Minden ilyen jellegű balesetnél vizsgáljuk az okokat és helyszíneket, hogy összefüggésbe hozhatók-e a tragédiával. A halálos balesetek után külön megnézzük, hogy tudunk-e olyan forgalmi beavatkozást csinálni az érintett szakaszon, amely megelőzhet egy jövőbeli balesetet. A rendőri jelenlétet is próbáljuk biztosítani ezeken a területeken – mondta Nagy Tiborné, a CSMRFK Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője. Az őrnagy elmondása szerint a személyi sérüléssel járó balesetek három fő kiváltó oka az elsőbbség meg nem adása, a gyorshajtás és az ittas vezetés, ám a fenti három halálos balesetben ezek éppen nem játszottak közre.

Az elmúlt években a statisztikák szerint egyre kevesebb személyi sérüléssel járó baleset történt az országban, ami sajnos az idén megváltozott. Csongrád megyében az év első öt hónapjában 21 százalékkal emelkedett a személyi sérüléssel járó balesetek száma az előző év hasonló szakaszához képest. Az országos tendencia is hasonló, oka a szokatlanul enyhe idő: a kemény, fagyos tél elmaradt, a motorosok és biciklisek is tovább maradtak a közutakon, mint az előző években.

A CSMRFK a balesetek csökkentése érdekében a legvédtelenebbeket, a gyalogosokat és bicikliseket rendre megszólítja: Szeged külterületén a buszokról leszállva számos esetben osztanak nekik láthatósági mellényt vagy prizmát a biciklijükre. A legveszélyeztetettebb korosztályoknak, a nyugdíjasoknak és a gyerekeknek is számos balesetmegelőzési napot tartanak, a legutóbbi a vakáció kitörésekor volt. Kisfilmet készítettek megtörtént diszkóbalesetekről, amelyeket aztán a maguk véres valóságában vetítenek le a diákoknak. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfedezték a Partfürdőt

Nagyon élvezték a gyerekek a Mosolypart programjait. Népszerű volt az ugrálóvár, az élő csocsó, a quadozás és az íjászat. Tovább olvasom